Siviksen Kalevalan päivän haastattelussa taiteilija Ismo Alanko

to 28. helmikuuta 2019 09.21.00

news picture

Siviksen Kalevalan päivän haastattelussa taiteilija Ismo Alanko näkee suomalaisten voimavaraksi tuoreen luontosuhteen ja sen pohjalta nousevan nöyryyden luonnonvoimien edessä. 

”Kuuntelin usein lapsena, kun äitini lausui erilaisia Kalevalaan liittyviä tai suoraan Kalevalasta peräisin olevia runoja”, kertoo taiteilija ja muusikko Ismo Alanko ja kuvaa suhdettaan Kalevalaan  ”jo äidinmaidossa imetyksi”.  Ajassamme kalevalainen kulttuuri elää Alangon mukaan edelleenkin myyttisenä alkukotina suomalaisessa sielunmaisemassa, kuitenkin enemmän katseilta piilossa.

Ajatusta rockmuusikoista tämän ajan runonlaulajina rockmusiikkimme kestosuosikki kommentoi rockin eläneen voimakkainta kansanrunousvaihettaan punkin tulemisen aikoihin. Punk antoi jokaiselle mahdollisuuden ja vapauden olla oman elämänsä runonlaulaja. Tänä päivänä kansanrunous elää Alangon mukaan voimakkaimmin rap-lyriikoissa.

Rockin tai muunkaan musiikin tulkitsijana Alanko ei kuitenkaan ”lankea loveen”, vaikka sekä yleisö että kriitikot kokevat hänen esiintymisessään shamanistisuutta. ”Minulle tarjottua shamaaninviittaa en suostu harteilleni  ottamaan.”  Lavalla hän kokee hakevansa yhteyttä toisten muusikoiden, rytmin ja sävelten muodostaman kudoksen ja sitä kautta maailmankaikkeuden kanssa. Kyse on heittäytymisestä musiikin virtaan, joka parhaimmillaan voi olla toismaallinenkin tila.

Alangon tunnettu kappale Kun Suomi putos puusta  johdattaa kysymään  mitä ”puusta pudotessa” kannattaa säilyttää? Tähän taiteilijalla on selkeä vastaus: ”Myöhäisen metsistä kaupunkiin tulon voi nähdä voimavaraksi suomalaisille. Tässä ajassa on välttämätöntä pohtia suhdetta luontoon, ja näin voimme kääntää voimavaraksemme tuoreen suhteemme luontoon, sillä emme ole ehtineet kadottaa henkistä yhteyttämme siihen. Näin meillä suomalaisilla on kyky olla nöyrä luonnonvoimien edessä.”

Vanhempiensa antamaan nimeen Ismo Kullervo vuosien myötä taipunut taiteilija kannustaa nuoria, ja mikseipä meitä aikuisiakin, poimimaan raskaslukuisesta tuntuvasta Kalevalasta yksittäisiä, mielikuvitusta ruokkivia runoja ja tarinoita. ”Lukekaa niitä, kehittäkää niiden pohjalta omaa mielikuvitusmaailmaanne. Niiden kautta voi sukeltaa myyttiseen menneisyyteemme ja ymmärtää elämän jatkuvaa kiertokulkua ja kaiken katoavaisuutta.”

Kalevalanpäivän kunniaksi haastattelusarja jatkuu ensi viikolla julkaistavilla sellisti Jussi Makkosen ja muusikko, säveltäjä, taitelija Sari Kaasisen mietteillä. 

Opintokeskus Sivis toivottaa hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää! 

 

Teksti: Asiantuntija Lea Lihavainen, Itä-Suomen aluetoimisto, Opintokeskus Sivis
Kuva: Harri Hinkka, ismoalanko.com