Merkittäviä vertaisoppimisen uranuurtajia palkittiin Helli Suomisen stipendeillä

ma 8. lokakuuta 2018 15.06.00

Opintokeskus Sivis ylläpitää Helli Suomisen nimeä kantavaa stipendirahastoa. Helli Suomisen stipendin tarkoituksena on tukea ja palkita vertaisopintoryhmien toimintaa ympäri Suomea sekä tehdä vertaisoppimisen toimintamuotoa tunnetuksi.

Opintokeskus Siviksen 75-vuotisjuhlassa Helsingissä pe 5.10.2018 myönnettiin Helli Suomisen stipendirahaston yksilöstipendit SULASOLin Etelä-Savon piirin ja Suomen Naiskuoroliiton yhteydessä toimivan Mikkelin Laulusiskot -kuoron johtajalle Irja Haloselle sekä Naantalissa Killin Kehitysvammaisten Tukiyhdistyksen Sählykerhon ohjaajana toimivalle Eija Toivoselle. Ryhmästipendit myönnettiin seuraaville opintoryhmille: Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen Rovaniemen osaston Päiväkerho syöpään sairastuneille, Joensuun Seudun Hengitysyhdistyksen Seniorikerho sekä Lohjalla toimiva Karjalankielen kerho.

Helli Suomisen stipendin hakeminen vertaisopintoryhmälle kertoo jäsenyhteisön tai sen piiri- tai alueyhdistyksen arvostuksesta jäsentensä ryhmätoimintaan. Rahaston säännön mukaan stipendi voidaan myöntää tunnustuksen luontoiseksi apurahaksi Siviksen vertaisopintoryhmän ohjaajalle tai jäsenelle tai vertaisopintoryhmälle.

Testamenttilahjoituksella perustetun stipendirahaston taustalla oleva Helli Suominen (1898-1974) työskenteli vertaisopintoryhmätoiminnan uranuurtajana erityisesti 1920- ja 1930-luvuilla. Tarmokas ja organisointitaitoinen nainen levitti vertaisoppimisen mallia matkoillansa ympäri maata, tuotti oppimateriaalia ja hoiti erinomaisesti suhdetoimintaa valtionhallintoon, josta vertaisopintoryhmätoimintaa rahoitettiin. Helli Suominen loi käytännössä suuntaviivat Valistusjärjestöjen Opintotoimikunnan toiminnalle. Nykyään kyseisen organisaation työtä jatkaa Opintotoiminnan Keskusliitto, joka ylläpitää Opintokeskus Sivistä.