Marttojen lukupiirissä vaihdetaan ajatuksia ja pidetään yhteistä lukupäiväkirjaa

ti 8. syyskuuta 2020 07.00.00

news picture

Lukupiirit ovat innostaneet suomalaisia viime vuosina, ja niitä onkin syntynyt paljon erilaisiin yhteyksiin: kaveriporukoihin, taloyhtiöihin, työpaikoille ja yhdistyksiin. Yhdistystoiminnassa lukupiiritoimintaa voidaan soveltaa useasta eri näkökulmasta: kirjallisuus voi toimia paitsi tiedon ja kokemusten lähteenä, se voi toimia myös vertaiskeskustelujen lähtökohtana.

Yhdistyksen oma lukupiiri on tuonut Joensuun MM-Marttojen toimintaan uutta sisältöä jo muutaman vuoden ajan. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa. Lukupiiri syntyi kirjallisuudesta kiinnostuneen ja innostuneen yhdistyksen puheenjohtajan Helena Mäkelän aloitteesta.

– On hauskaa, miten kirjat tuovat paljon erilaisia ja eriäviäkin mielipiteitä. Näkökulmien määrä moninkertaistuu ajatusten liittyessä uusiin ajatuksiin, Mäkelä sanoo.

Lukupiiriin osallistuminen on inspiroinut osallistujia seuraamaan aktiivisemmin kirjallisuuden kenttää, ja ideoita lukupiirikirjoiksi on löytynyt paljonkin. Osallistujat kertovat myös tarttuneensa sellaisiin teoksiin, joita ei olisi muuten tullut luettua.

Tavoitteellisuutta ja ryhtiä toimintaan tuo lukupiirin tapa pitää yhteistä lukupäiväkirjaa. Kokoontumisten yhteydessä jokainen osallistuja kirjoittaa muutaman rivin omia ajatuksiaan luetusta kirjasta yhteiseen isoon vihkoon. Näin lukupiirille muodostuu mielenkiintoinen kooste luetusta.

MM-Marttojen lukupiiri on toiminut myös Opintokeskuksen Siviksen vertaisopintoryhmänä. Sivis-tukeen oikeuttavia kuluja lukupiireille voi kertyä esimerkiksi kirja- ja materiaalikuluista, kirjailijavierailuista, tilakuluista, tiedotus- ja markkinointikuluista ja toki lisukkeena voi silloin tällöin olla kahvikulujakin.

MM-Marttojen lukupiirissä luettuja kirjoja:

Minna Rytisalo: Rouva C.
Tuula-Liina Varis: Maan päällä paikka yksi on
Tuomas Lius: Haka
Karo Hämäläinen: Alex

8.9. vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää.

Teksti: Lea Lihavainen