Keskustelua kestävästä elämästä SuomiAreenalla

ke 23. kesäkuuta 2021 18.12.00

Miten järjestöt voivat edistää kestävää kehitystä? Ja miten ihmiset saadaan mukaan muutostalkoisiin? Entä mitä on ekososiaalinen sivistys?

Kestävää elämää, ekososiaalista sivistystä ja järjestöjen roolia uuden oppimisessa pohditaan heinäkuussa, kun Opintokeskus Sivis ja Vapaa Sivistystyö ry järjestävät SuomiAreena-tapahtumassa keskustelun aiheesta Miten mahdollistetaan kestävä elämä?  Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä televisiossa ja verkossa keskiviikkona 14.7.2021 klo 11‒11.45. Myöhemmin keskustelua pääsee katsomaan mtv-palvelusta tallenteena.

Kestävän elämän näkökulmista keskustelevat professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Suomen partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero. Puhetta johtavat toiminnanjohtaja Marita Salo Siviksestä ja puheenjohtaja Björn Wallén Vapaasta Sivistystyöstä. Videoissa ääneen pääsevät myös Hämeenlinnan seudun 4H-nuoret ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijat.

– Haluamme nostaa esiin vapaa-ajalla oppimisen merkityksen kestävän elämän edistämisessä. Järjestöillä ja vapaalla sivistystyöllä on keskeinen rooli kasvatus- ja sivistystyössä ja samalla iso mahdollisuus toimia kestävän elämän eteen, toteaa Marita Salo.

Satojatuhansia koulutuksia ja kohtaamisia vuosittain

Keskustelussa nostetaan esiin myös ekososiaalisen sivistyksen idea. Yhteisessä vuoropuhelussa pohditaan, mikä rooli järjestöillä on ekososiaalisen sivistyksen edistämisessä.

Lisäksi puhutaan nuorten näkökulmasta. Miten nuoret näkevät yhteiskunnan muutoksen ja miten saadaan nuorten ääni kuuluviin ja kanavoitua vaikuttavaksi toiminnaksi?

– Kestävä kehitys on paitsi kestäviä ympäristöratkaisuja myös sosiaalista kestävyyttä, kokemusta arvokkaasta elämästä ja yhteisöön kuulumisesta. Kestävämpi tulevaisuus saadaan aikaan kasvatuksella, koulutuksella ja johtamisella. Järjestöt tavoittavat, osallistavat, voimaannuttavat ja kouluttavat toiminnallaan vuosittain satoja tuhansia osallistujia, Marita Salo muistuttaa.

Järjestöissä innostutaan ja sivistytään yhdessä

SuomiAreenan yhteydessä julkaistaan myös Siviksen Järjestöissä me innostutaan – Oppiminen ja kestävä sivistys järjestötoiminnassa -selvitys. Julkaisu luo kuvaa siitä, minkälaista sivistystyötä järjestöissä tehdään.

– Julkaisu tuo tuoreita ja käytännöllisiä näkökulmia järjestöissä oppimiseen ja järjestökoulutuksen mahdollistamaan sivistymiseen. Keskiössä on kestävä elämä ja se, millaista elämäntapojen muutokseen tähtäävää ja uudistavaa oppimista järjestökoulutuksessa syntyy, kertoo Siviksen asiantuntija ja julkaisun toimittaja Marion Fields.

Entä mitä selvitys kertoo järjestöjen sivistysroolista?

– Järjestöjen kautta avautuu mahdollisuus yhdessä tekemiseen ja vertaisoppimiseen. Järjestökoulutukset antavat myös tilaisuuden avartaa omaa näkökulmaa ja oppia uusia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Järjestöjen tekemästä työstä onkin syytä olla ylpeä, sillä järjestöjen toiminnan kautta opitaan tekemään eettisiä arjen valintoja sekä vaikuttamaan tulevaisuuteen. Samalla oppiminen edistää yhteisöllisyyttä ja yksilön hyvinvointia, kiteyttää Fields.

Seuraa lähetystä ja osallistu keskusteluun somessa

Keskustelu käydään MTV:n studiolla Pöllölaaksossa. Ohjelmaa voi seurata suorana MTV3-kanavan ja mtv-palvelun lisäksi myös SuomiAreenaTV-kanavalla.

Yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun sosiaalisen median kanavissa tunnuksin #kestäväelämä, #kestäväsivistys, @sivisnyt, @sivistystyo ja #suomiareena.

– Tarkoitus on, että syntyy aitoa keskustelua. Etukäteen valitut aiheet rytmittävät keskustelua. Lisäksi ääneen pääsevät myös Hämeenlinnan seudun 4H:n nuoret ja Itä-Suomen yliopiston opiskelijat etukäteen tehdyissä videoissa.

Katso keskustelun tallenne mtv-palvelussa >>

Lue myös: