Sivis tukee Digipolku töihin -hankkeella maahanmuuttajien työllistymistä

ti 12. joulukuuta 2017 11.42.00

Digipolku töihin -hanke on sykkinyt sykähdyttävällä tahdilla koko syksyn. Vauhdikas toimintakausi huipentui 16 vapaaehtoisen maahanmuuttajan kouluttamiseen digitaalisten taitojen vertaisohjaajiksi.

Työpajoissa ja muutenkin hankkeen ympärillä on leijunut niin voimaannuttava henki, ettei projektipäällikkö Minna Pesonen ole moista aikaisemmin nähnyt.

– Maahanmuuttajien kanssan työskentelevät tahot ovat ottaneet hankkeen äärimmäisen positiivisesti vastaan, Pesonen kiittelee.

– Nautin tästä nyt täysillä.

Hanke tekee myös eräänlaista pioneerityötä. Sivis on ensi kertaa, mutta vahvasti mukana talkoissa tukemassa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä Suomessa.

– Sivis on nyt ajettu ns. sisään ja meidät tunnetaan tällä toimintasektorilla. Jatkossa verkostoyhteistyötä on varmasti helpompi virittää, Pesonen arvioi.

Halu auttaa edistää myös omaa oppimista

Digipolku töihin -hankkeen projektiryhmä koostuu Siviksen sekä hankekumppanin, Seinäjoen koulutuskuntayhtymän (Sedu Aikuiskoulutus) asiantuntijoista.

Syksyn aikana projektiryhmä on seurannut ja tukenut intensiivisesti vapaaehtoisten maahanmuuttajien digitaalisten taitojen kehitystä. Nyt he ovat valmiita ohjaamaan tammikuussa 2018 käynnistyviä vertaisryhmiä.

– Lähiopetuspäivien digityöpajoissa opettelimme yhdessä esimerkiksi Adobe Connectin käyttöä, tekstikäsittelytaitoja ja liitetiedostojen lähettämistä. Koulutukseen kuuluu lisäksi verkkotyöskentelyjakso Moodlessa, Pesonen tarkentaa.

– Ohjaajien rohkeus, innostuneisuus ja halu auttaa muita on ollut todella koskettavaa. Vaikka hanke ei ole tuonut heille varsinaista palkkatyötä, ensimmäisen palautekierroksen perusteella jokainen on saanut jo parannettua omia työnhakumahdollisuuksiaan ja kielitaitoaan.

– Oppimisilmapiiriä on myös kehuttu myönteiseksi ja kannustavaksi, projektipäällikkö iloitsee.

Identtinen toimintakierros mahdollistaa jatkokehittämisen

Vertaisryhmät käynnistyvät tammikuussa seitsemällä eri paikkakunnalla, esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Seinäjoella.

Pesonen kertoo aistineensa, että pareittain toimivat ohjaajat odottavat jännittynein fiiliksin omien ryhmiensä tapaamista. Jännitystä on huojentanut projektitiimin lupaama jatkuva ohjaus ja tuki sekä ohjaajien käyttöönsä saama materiaalipankki.

– Vertaisryhmät kokoontuvat 2-3 kuukauden ajan, yhteensä noin 24 tuntia. Niissä keskitytään vahvistamaan nimenomaan työnhaussa ja opiskelussa vaadittavia digitaalisia taitoja.

Keväällä 218 projektitiimi toteuttaa toisen ohjaajakoulutuksen sekä vertaisryhmät esimerkiksi Turun ja Joensuun alueilla. Sen jälkeen on vuorossa Digipolku töihin vol. 2 eli identtinen toimintakierros, jonka aikana konseptia kehitetään edelleen.

– Hankkeen loppuyhteenvetona syntyy kuvaus mallista sekä materiaalipaketti, jotka ovat kaikille avoimia, Pesonen ennakoi.

Lopuksi on kiitosten aika. Ne Pesonen haluaa kohdentaa sekä Sedulle, vertaisohjaajille että kollegalleen Marion Fieldsille.

– Kiitos Sedulle asiantuntevasta kumppanuudesta ja hankkeen osaamismäärittelystä. Kiitos vapaaehtoisille aktiivisuudesta ja oppimisinnosta. Ja kiitos Marionille, kun pongasit tämän idean omien verkostojesi kautta.

 

 

 

 

 

 


Teksti: Marinella Ruutu

Kuvat: Irina Stremberg, Minna Pesonen