Valmiit verkkokurssit jäsenjärjestöjen käyttöön

ti 10. marraskuuta 2020 07.04.00

Esimerkkivideolla vuorovaikutuksen asiantuntija Lari Karreinen Osana Oy:stä kertoo lyhyesti etäosallistumisesta. Lisää Karreisen vinkkejä ja muuta hyödyllistä opittavaa Opintokeskus Siviksen Yhdistyskehittäjä-verkkokurssilla.

Siviksen uudet verkkokurssit tulevat testattaviksi vuodenvaihteessa. Jäsenjärjestöt saavat käyttöönsä koulutusmallit yhdistysten kehittämisestä, vapaaehtoisten johtamisesta ja yhdistysten viestinnästä. Näihin verkkokursseihin saa ensi vuoden ajan täyden Sivis-tuen.

Ideana on, että Siviksen jäsenjärjestöt voivat kouluttaa omia vapaaehtoisiaan valmiiden verkkokurssien avulla. Maksuttomat verkkokurssit voi ottaa käyttöön sellaisenaan tai osana järjestön omaa koulutusta. Sivis-tukea kursseista maksetaan 100 prosenttia vuonna 2021.

– Verkkokursseja on tulossa kolme: Yhdistyskehittäjä, Vapaaehtoisjohtaja ja Yhdistysviestijä. Lisäksi on erikseen Yhdistystoimija-itseopiskeluaineisto, Siviksen asiantuntija Sirpa Sulku kertoo.

Verkkokoulutukset on tarkoitettu Siviksen jäsenjärjestöjen käyttöön. Järjestöjen työntekijät voivat niiden avulla kouluttaa ja tukea vapaaehtoisia ja yhdistystoimijoita.

Verkkokurssit rakennetaan ItsLearning-oppimisympäristöön. Jäsenjärjestöjen kouluttajat voivat tilata maksuttomat ItsLearning-tunnukset Siviksen lomakkeella, jos järjestöllä ei vielä ole tunnuksia.

Sivis tuottaa materiaalit, jäsenjärjestö ohjaajan

Uusien verkkokurssien ideana on tarjota Siviksen jäsenjärjestöille ajankohtainen ja asiantunteva koulutusmateriaali. Yhden verkkokurssin laajuus on kaksi opintopistettä.

Aineistoon kuuluu koulutuksen rakenne, sisällöt, oppimistehtäviä ja keskusteluja ja ohjaajan ohjeet.

Jäsenjärjestön tehtäväksi jää koulutuksen ohjaajan tai ohjaajien nimeäminen. Ohjaaja aikatauluttaa ja ohjaa kurssin jäsenjärjestön itse valitsemassa rytmissä. Ohjaajan ei tarvitse itse kouluttaa, mutta hän keskustelee, antaa palautetta ja arvioi osallistujien oppimista.

– Järjestön valitseman ohjaajan täytyy huolehtia koulutuksen tiedottamisesta, aikatauluttamisesta ja yleisestä ohjaamisesta. Kouluttaa ei tarvitse, koska kaikki tarvittava löytyy aineistosta. Kyseessä on ohjattu verkkokurssi, jossa on alku ja loppu, Sirpa Sulku selventää.

Oppimateriaalit ovat monipuoliset: luettavaa, videohaastatteluja, järjestöesimerkkejä, luentotallenteita, työkaluja, menetelmäohjeita, lisä- ja lähdemateriaaleja.

– Tärkeää on osallistujaryhmän vuorovaikutus ja vertaistyöskentely. Korostamme ryhmässä oppimista ja vuorovaikutusta. Kokemusten ja oivallusten jakaminen sekä toisten sparraaminen ovat olennaisessa osassa.

Valmista materiaalia osaksi jäsenjärjestön omaa koulutusta

Siviksen jäsenjärjestöt saavat käyttää verkkokurssien aineistoa varsin luovasti: Aineistoon voi lisätä jäsenjärjestön omaa materiaalia. Lisäksi Siviksen tarjoamasta kokonaisuudesta voi tarvittaessa poistaa osia. Verkkokurssit voi ohjata sellaisenaan, valmiina koulutuksina, tai sisällyttää osaksi järjestön omaa koulutusta. Tai sitten voi käyttää vain yksittäisiä osia Siviksen kursseista.

– Tarkoitus on helpottaa järjestötyöntekijöiden urakkaa. Nyt jokaisen ei tarvitse itse suunnitella verkkokurssia, kun kaikille tarpeellista aineistoa on saatavilla. Verkkokurssien tarve ja käyttö ovat yleisesti lisääntyneet. Verkkokurssit ovat käteviä, kustannustehokkaita ja tavoittavat osallistujia eri puolilta Suomea, Sirpa Sulku sanoo.

Ensimmäiset jäsenjärjestöt aloittavat Siviksen verkkokurssit heti helmikuussa 2021. Pilottijärjestöjen kurssit kestävät noin 8 viikkoa, mutta kurssien aikatauluja voi venyttää tai tiivistää, jos se tuntuu parhaimmalta ratkaisulta.

Sirpa vinkkaa, että verkkokoulutuksia voi järjestää myös yhteistyössä muiden jäsenjärjestöjen kanssa.

– Tiedän, että muutama järjestö on jo neuvotellut yhteistyöstä.

Starttitilaisuus järjestetään verkossa tammikuussa

Siviksen uudet verkkokurssit on tehty yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa. Verkkokurssit julkaistaan vuodenvaihteessa.

Kurssit voi ottaa käyttöön jo kevätkaudella, vaikka sisältöjä vielä trimmataan ja kehitystyötä jatketaan. Yhdistysviestijä-verkkokurssin ohjaa ensimmäisellä kerralla Sivis. Muut verkkokurssit ovat heti järjestöjen käytettävissä.

Yhteinen starttitilaisuus järjestetään 20.1.2020 niille jäsenjärjestöille, jotka ottavat verkkokurssit käyttöön kevätkauden aikana. Jatkossa on luvassa muun muassa sparraustilaisuuksia, joissa tuetaan koulutusten ohjaajia onnistumaan.

– Koulutusten käyttöönotto ei edellytä aikaisempaa kokemusta Itslearningistä. Valmiiden mallien käyttö on näppärää ja hoituu sutjakkaasti kokemattomaltakin. Lisäksi Sivis tukee uusia käyttäjiä joustavasti tarpeen mukaan, Sirpa Sulku lupaa.

Teksti ja video: Tia Yliskylä

Lisätiedot

Sirpa Sulku, Opintokeskus Siviksen asiantuntija, puh. 050 560 5133, sirpa.sulku@ok-sivis.fi

Kolme kurssia: Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä ja Vapaaehtoisjohtaja

Yhdistyskehittäjä on verkkokoulutus yhdistystoiminnan organisoimisesta ja kehittämisestä. Tavoitteena on osallistujien oman yhdistyksen toiminnan kehittäminen koulutusmateriaalin ja oppimistehtävien avulla.

Yhdistysviestijä-koulutuksessa opiskellaan yhdistyksen viestinnän perusasiat: viestinnän tavoitteet, kohderyhmät, ydinviestit sekä viestinnän vastuut yhdistyksen eri tehtävissä.

Vapaaehtoisjohtaja-koulutus lisää osallistujien valmiuksia suunnitella, johtaa ja kehittää vapaaehtoistoimintaa sekä tarjoaa mahdollisuuden keskinäiseen verkostoitumiseen muiden vapaaehtoisten johtajien kanssa.