SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Sirpa Sulku kollegoineen lastaa laivan jälleen järjestöväellä

to 30. elokuuta 2018 10.58.00

Koulutus- ja verkostoitumisristeily M/S SOSTE järjestetään kolmatta kertaa 9.-10.10.2018 Silja Europalla. Tapahtuma on suunnattu sosiaali- ja terveysjärjestöille sekä yhteistyökumppaneille. Merellä toisensa kohtaavat asiantuntijat, johtajat, työntekijät ja luottamushenkilöt järjestöistä, julkiselta sekä yksityiseltä sektorilta. 

M/S SOSTE 2018 lupaa meille ajankohtaista, laadukasta ja monipuolista ohjelmaa järjestöjä, hyvinvointia ja yhteiskuntaa koskevista aiheista, kohtaamisia sekä verkostoitumista. SOSTEn koulutuspäällikkö Sirpa Sulku on ilahtunut siitä, kuinka aktiivisesti järjestöt ovat halunneet ohjelmahaun kautta jakaa omaa asiantuntemustaan, toimintamallejaan ja käytäntöjään. Risteilyn ohjelma muodostuu paitsi osallistuvien organisaatioiden sisällöistä myös teemoista, joita SOSTElta on toivottu tai joiden toimintaympäristöään seuraamalla SOSTE on ennakoinut nousevan ajankohtaisiksi. Prosessi kaiken sisällön jäsentämiseksi vie järjestäjältä kuukausia. Työ näyttäytyy osallistujille selkeinä ohjelmakattauksina, joista jokainen voi helposti valita mieleisensä kokonaisuuden tai valita eri kattauksista itseään kiinnostavia koulutuksia, luentoja, työpajoja ja tietoiskuja.

M/S SOSTEn osallistujatavoite elokuun puoliväliin mennessä on jo saavutettu. Mukaan on lähdössä ensikertalaisia, mutta myös paljon jo toisen tai kolmannen kerran osallistuvia. Ensimmäinen M/S SOSTE järjestettiin vuonna 2014. Eri suunnista oli virinnyt ajatusta ja toivetta järjestää SOSTEn jäsenyhteisöille ja muille sosiaali- ja terveysalalla toimiville järjestöille ja kumppaneille valtakunnallinen kohtaamispaikka.

- Suunnitteluvaiheessa tapahtumapaikaksi hahmottui laiva. Sen ajateltiin olevan näppärä paikka, jossa on erilaisia tiloja, osallistujat tiiviisti yhdessä, majoitus ja ruokailut järjestyvät tehokkaasti ja työ ja virkistys on vaivatonta yhdistää. Oltaisiin kaikki kirjaimellisesti samassa veneessä eikä sieltä pääsisi kesken kaiken pois, kuvailee Sirpa Sulku.

M/S SOSTE järjestäjän silmin

M/S SOSTEa kehitetään jatkuvasti. Osallistujien antaman palautteen ansiosta sekä ohjelmaa että käytännönjärjestelyjä on hiottu entistä paremmiksi. Sirpa Sulku kertoo oppineensa paljon M/S SOSTEn järjestämisen kautta niin sisällöstä kuin käytännön toteutuksestakin. Ympäristönä laiva asettaa omat vaatimuksensa prosessille. Minuuttiaikataulu käydään läpi laivayhtiön kanssa tarkasti ja kaikki tapahtuu kulisseissa nopealla syklillä. Samalla pitää kuitenkin osata varautua yllätyksiin ja pitää yleinen risteilytunnelma kiireettömänä ja rauhallisena.

Laivat ovat vuosien varrella vaihtuneet ja tapahtuman järjestäminen muuttunut toimivammaksi. SOSTEn koulutus- ja tapahtumatiimi hallinnoi tapahtumaprojektia kokonaisuutena ja vastaa teknisestä tuotannosta, sisältöasiantuntijat taas ovat vahvasti mukana ohjelma- ja sisältötyössä. Vuonna 2015 SOSTE:en palkattiin oma tapahtumatuottaja, joka työskentelee suurtapahtumien parissa. Lisäksi apuna risteilyllä on ollut kaikkina vuosina tapahtumatoimisto (mm. näyttelykalusteet, tavarakuljetukset ym.). Risteily kuitenkin työllistää lähes jokaista SOSTEn työntekijää. Kuten varmasti kaikkien suurtapahtumien, myös M/S SOSTEn kanssa on koettu tiukkoja tilanteita.

- Juuri ennen ensimmäistä M/S SOSTEa seikkailua ja jännitystä oli ilmassa, kun kuulimme kesken kesäloman, että laiva vaihtuu. Elokuussa ei auttanut muu kuin ottaa uusi, kokoustiloiltaan hieman pienempi laiva haltuun ja mahduttaa ohjelma sinne. Lopputulos oli, että suunnitelmat saatiin toteutumaan osa paremmin ja osa luovemmin. Laiva oli täynnä ohjelmaa ja tunnelma tiivis, muistelee Sirpa Sulku hymyillen.

Tee M/S SOSTEsta omannäköisesi

Osallistujaksi lokakuun M/S SOSTElle mahtuu vielä ja omaa sisältöäkin voi edelleen ehdottaa ohjelmaan mukaan, jos ottaa ripeästi yhteyttä SOSTEn koulutus- ja tapahtumatiimin väkeen. Seurailemalla SOSTEn tiedotusta saa ajankohtaista tietoa tuoreimmista puhujista ja juuri julkaistuista ohjelmanumeroista. Mitkä ovat Sirpa Sulkun vinkit osallistujalle onnistuneeseen M/S SOSTE -kokemukseen?

- Kannustan jokaista rakentamaan oman risteilyohjelmansa valikoiden omalle työlle osuvimmat ja ajankohtaiset koulutukset sekä ottamaan mukaan ripauksen jotain itselle ihan uutta. Tutustu kiinnostaviin näyttelypisteisiin ja juttele paljon. Verkostoitumismahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi eikä virkistäytymistäkään sovi unohtaa, muistuttaa Sirpa Sulku.

Sivis näyttelypisteellä ja ohjelmassa

Myös Sivis on mukana M/S SOSTElla monella eri tavalla. Järjestämme laivalla asiakkaillemme yhteisen verkostoitumistapaamisen Siviksen 75-vuotisen historian kunniaksi, sekä esittelemme toimintaamme ja palvelujamme omalla näyttelypisteellä. Pisteemme on avoinna koko risteilyn ohjelman ajan.

Tuotamme myös ohjelmaa M/S SOSTElle. Asiantuntijamme Heidi Ristolainen ja Riitta Tervasmäki vetävät risteilyllä työpajan järjestöjen muutosvalmiuksien tukemisesta, ja asiantuntija Marion Fieldsin ja Virpi Markkasen työpajassa paneudutaan tulevaisuuden koulutukseen ja oppimiseen järjestöissä. Lisäksi asiantuntija Lotta Pakanen vetää risteilyohjelman tauoilla Arcade-käytävällä tietoiskuja osaamismerkeistä.

Tule tapaamaan M/S SOSTElle meitä sivisläisiä, oppimaan uutta ja keskustelemaan järjestökoulutuksesta ja vaikkapa Sivisverkosta. Nähdään laivalla!

 

Teksti ja kuva: Sanni Olasvuori