SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Kuuntele Siviksen podcast-sarja ja tunnista osaamisesi

to 12. joulukuuta 2019 08.05.00

Opintokeskus Siviksen Tunnista osaamisesi! –podcast alkoi syyskuussa. Kolmiosaisessa podcastissa keskustellaan järjestöissä hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

Järjestöissä toimiminen kartuttaa monenlaista tietoa, taitoa ja osaamista, joiden havainnollistaminen voi olla hankalaa esimerkiksi ansioluettelossa tai työhakemuksessa. Järjestöjen vapaaehtoistyössä hankitut taidot on kuitenkin tärkeä saada esiin, koska työelämässä näitä taitoja arvostetaan.

Ensimmäinen jakso kertoo osaamisen tunnistamisen työvälineistä

Siviksen asiantuntija Lotta Pakanen ja toimittaja Tia Yliskylä No Niin Mediasta keskustelevat Siviksen käytännöllisistä työvälineistä osaamisen tunnustamiseen ja tunnistamiseen.

– Sivisverkko auttaa järjestöjä sekä koulutuksen pedagogisessa suunnittelussa että tiedon siirtämisessä. Sivisverkossa koulutuksista tehdään osaamislähtöisiä, jolloin ulkopuolisenkin on helppo huomata, mitä koulutuksessa on opittu ja mitä sen jälkeen osataan. Lisäksi Sivisverkossa on tekninen valmius tiedon siirtämiseen myös muihin järjestelmiin, kertoo Opintokeskus Siviksen asiantuntija Lotta Pakanen.

Sivisverkossa voi ottaa käyttöön esimerkiksi osaamistodistukset, opintorekisterin ja opintopisteet. Vahvalla tunnistautumisella huolehditaan siitä, että tiedot ovat varmassa tallessa.

Tunnista osaamisesi! -podcastin 1. jakso:

http://bit.ly/sivis_tunnista_osaamisesi_podcast_jakso1

Toisessa jaksossa EHYT Ry kertoo osaamismerkeistä

Osaamiskeskus Vahvistamon verkostokoordinaattori Mika Piipponen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo osaamismerkeistä. Järjestö on myöntänyt yli 2000 osaamismerkkiä.

Lisäksi EHYT Ry on käyttänyt osaamismerkkejä varsin luovasti, myös oman toiminnan tunnetuksi tekemiseen.

– Käytimme osaamismerkkejä Vahvistamon esittelyyn. Lanseerasimme Tunne Vahvistamo –osaamismerkkiperheen. Niiden kautta tutustuttiin Vahvistamon eri toimintoihin. Jokainen merkki suoritettiin hakemalla itse tietoa esimerkiksi koulutussisällöistä, Vahvistamon verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista, Piipponen kertoo.

Tunnista osaamisesi! -podcastin 2. jakso:

http://bit.ly/sivis_tunnista_osaamisesi_podcast_jakso2

Kolmannessa jaksossa 4H puhuu opintopisteistä ja 4H-yrittämisestä

Juttelemassa ovat Suomen 4H:sta 4H-liiton koulutuspäällikkö Johanna Pölkki ja 4H-yrittäjä Venla Huldén Salon 4H-yhdistyksestä.

4H-järjestö on ensimmäisten joukossa nostanut esiin vapaaehtoistyössä karttunutta osaamista opintopisteiden avulla. Monet 4H:n koulutukset ja oppimiskokemukset kartuttavat opintopisteitä. Niiden ansiosta osaamisen laajuutta ja taitotasoa on helppo vertailla muiden opintopisteytettyjen koulutusten kanssa.

– Olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta, niin nuorilta kuin 4H-yhdistysten työntekijöiltä, Johanna Pölkki kertoo.

Venla Huldén on saanut opintopisteitä 4H-yrittäjäkurssista ja yrittäjänä toimimisesta. Venlan 4H-yritys Middlet beauty tarjoaa kauneusalan palveluja, kuten kampauksia, meikkejä ja geelikynsiä.

– Opintopisteiden lisäksi olen saanut paljon kokemusta. Parasta 4H-yrittäjyydessä on se, että saa itse määritellä, milloin tekee työtä. Ja tietenkin asiakkaat, Venla Huldén kertoo.

Tunnista osaamisesi! -podcastin 3. jakso:

http://bit.ly/sivis_tunnista_osaamisesi_podcast_jakso3