SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Erätauko puhutti poikkeusajasta – Sivis kouluttaa keskustelun ohjaajia!

to 28. toukokuuta 2020 14.06.00

Video: Siviksen kevään Erätauko-keskusteluissa on juteltu järjestöjen poikkeustilasta. Kesäkuussa on webinaari etäkeskusteluista. Syyskuussa alkavat Erätauko-dialogin ohjaajien koulutukset Siviksen toimistopaikkakunnilla.

Digitaaliset keskustelut saivat hyvää palautetta

Valtiovarainministeriö, Erätauko-säätiö ja Dialogiakatemia haastoivat eri toimijoita järjestämään poikkeusajan keskusteluja. Sivis tarttui haasteeseen ja haastoi jäsenjärjestönsä mukaan.

Huhti- ja toukokuussa järjestettiin neljä etäkeskustelua verkossa. Teemaksi nostettiin koronan aiheuttamat haasteet, järjestöjen muutosvalmius ja ratkaisut.

Virtuaaliset kokoontumiset saivat hyvää palautetta. Osallistumiskynnys on matala, kun paikan päälle ei tarvitse lähteä fyysisesti. Maantiede ei rajoita mukaan pääsyä, kun samaan keskusteluun voi liittyä eri puolilta Suomea.

Digitaalisuus vaatii kuitenkin tiivistä keskittymistä niin keskustelijoilta kuin ohjaajilta. Siksi yhdessä ryhmässä on enintään 10 keskustelijaa. Kamerat neuvotaan pitämään päällä, jotta keskustelun seuraaminen on helpompaa. Chattia käytetään pääasiassa puheenvuorojen pyytämiseen.

– Kommunikointiin sekä turvalliseen ja hyvään fiilikseen täytyy panostaa. Muuten keskustelu jää viralliseksi. Me esimerkiksi puhuttelemme keskustelijoita nimillä. Se voisi kuulostaa kasvokkain vähän hassulta, mutta verkossa se toimii, kertoo Siviksen asiantuntija Marion Fields.

Jaettuja iloja ja huolia poikkeusajasta

Erätauko-toimintamallin idea on rakentavan keskustelun lisääminen. Oleellisia ovat kuuntelutaidot ja toisia kunnioittava keskustelu. Kaikki mukana olijat pääsevät sanomaan jotain.

– Konseptiin kuuluu, että keskustelun teema tiedetään etukäteen. Keskustelun ohjaaja suunnittelee etukäteen, keitä keskusteluun kutsutaan, jotta myös hiljaisempia ääniä ja näkökulmia saadaan esiin. Keskustelun kulkua ei voi ennustaa, mutta keskustelurytmiä voi suunnitella, neuvoo Siviksen asiantuntija Heidi Ristolainen.

Siviksen kevään Erätauko-keskusteluissa on jaettu iloja ja huolia järjestöjen poikkeusajasta. Monissa järjestöissä on harpattu valtava digiloikka pakon edessä ja siirrytty nopeasti käyttämään verkkotyökaluja.

– Osa järjestöistä on ollut huolissaan siitä, että kaikki jäsenet eivät pysy digiloikassa mukana. Pelko epätasa-arvosta on lisääntynyt, Marion Fields kertoo.

Toisaalta järjestöt ovat saaneet myös uusia jäseniä toiminnan muutosten myötä.

– Se on myös voimauttanut, kun järjestöt ovat huomanneet pärjäävänsä poikkeustilanteessa. Uusia toimintatapoja on keksitty nopeasti ja digivälineitä otettu haltuun, Heidi Ristolainen sanoo.

Näin pääset Erätauko-ohjaajaksi

Sivis neuvoo Erätauko-keskustelujen ohjaamiseen verkossa. Etäkeskustelujen ominaispiirteisiin tutustutaan maanantaina 1.6.20 Erätaukoa etänä -webinaarissa klo 14–15. Tunnin webinaariin voi ilmoittautua täällä.

Syyskuussa Sivis kouluttaa Erätauko-vuoropuhelujen ohjaajia Helsingissä, Joensuussa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

– Pohdimme parhaillaan, mikä olisi syksyn suuri keskustelunaihe. Keväällä se oli koronatilanne. Voi olla, että esimerkiksi järjestöjen digitalisaatiossa olisi paljon puhuttavaa, Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen pohtii.

Teksti ja video: Tia Yliskylä