Digi-idea: Näin tavoitimme nuoret
ti 5. helmikuuta 2019 09.58.00
MLL antoi nuorten vallata some-kanavia ja tuottaa omaa digisisältöä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti on oiva esimerkki toimivista digipalveluista. Asiantuntijoiden lisäksi sisältöä tuottavat nuoret itse.
– Nuortennetin kävijämäärät ovat kasvaneet huimasti: nyt kävijöitä on lähes 30 000 kuukaudessa, kertoo MLL:n digitaalisesta nuorisotyöstä ja yhdistysten nuorisotoiminnasta vastaava Reetta Pauni.
Perinteisten lasten ja nuorten tukipalvelujen lisäksi verkkosivustolla on uusia digi-ideoita, kuten nuorten tuottamia vertaistukipalveluja ja videoita.
– Nuortennetti kiinnostaa, koska siellä on muitakin nuoria kertomassa asioita ja mielipiteitä. Sitä ei tee pelkästään aikuiset, vaan omanikäiset nuoret, Roosa kertoo. Hän on yksi Nuortennetin tekijöistä.
Nuorille ja järjestöille lupa vallata some-kanavia
Nuortennetissä on paljon tietoa, keskustelupalsta sekä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen palvelut. Nuorten netin pääkohderyhmä on 13–16-vuotiaat nuoret.
Nuortennetin toimittajia ohjaa kaksi MLL:n työntekijää. Nuoret kirjoittavat esimerkiksi keskustelupalstaa, blogitekstejä, runoja ja rap-sanoituksia. Lisäksi he tekevät videoita ja animaatioita.
Sosiaalisen median kanavista nuoret tuottavat sisältöä Instagramiin ja Snapchatiin.
– Olemme antaneet heille tunnukset ja salasanat. Kaikki ovat sitoutuneet noudattamaan eettisiä ohjeita, Reetta Pauni kertoo.
Nuorten lisäksi myös muut järjestöt ovat saaneet vallata Nuortennetin eli tuottaa sisältöä verkkosivuille ja some-kanaviin.
Digitaalisuus on osa MLL:n toimintatapaa
Digitaaliset alustat olleet MLL:lle tärkeitä perinteisten palvelujen kehittämisessä. Esimerkiksi Nuortennetissä pojat toivoivat Lasten ja nuorten puhelimeen chattia.
Uutta on myös Nuortennetin dialoginen kirjepalvelu. Nettikirjeeseen saa aikuisen vastauksen, mutta nuoret voivat jatkaa keskustelua kirjoittamalla uusia kirjeitä.
Kiinnostavaa on, että yksi Nuortennetin suosituimpia palveluja on digitaalinen dinosaurus, esimoderoitu keskustelupalsta. Nuoret joutuvat odottamaan useita päiviä, ennen kuin heidän viestinsä julkaistaan.
– Keskustelu on silti todella vilkasta. Nuoret selvästi tarvitsevat alustaa, jossa voivat esittää kysymyksiä toisille nuorille, ja aikuiset lukevat viestin, Reetta Pauni sanoo.
Digitaalisuus on tavoitettavuuden elinehto
Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä MLL kehittää jatkuvasti uusia digitaalisia työkaluja yhteistyössä jäsenten, vapaaehtoisten ja ammattilaisten kanssa.
– Digitaalisuus on tämän päivän elinehto, jotta tavoitamme nopeammin, helpommin ja kustannustehokkaammin jäsenemme ja toimijamme eri puolilla Suomea. Parhaimmat ideat syntyvät vuorovaikutuksessa vapaaehtoisten kanssa, MLL:n järjestöpäällikkö Arja-Liisa Mauno sanoo.
Opintokeskus Sivis on MLL:lle hedelmällinen yhteistyökumppani koulutusten suunnittelussa.
– Yhteistyö Siviksen kanssa koulutuksen sisältöjen, rakenteiden ja pedagogisten rakenteiden osalta on todella tärkeää, Mauno kiittää.
Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä