SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Digi-idea: Live-lähetykset houkuttelevat tuhansia silmäpareja

ma 11. maaliskuuta 2019 19.31.00

 

Tavallisten ihmisten tarinat. Vertaiskokemukset. Käytännön vinkit ja ideat.

Ne kiinnostavat Allergia-, iho- ja astmaliiton jäseniä ja yleisöä.

Tarinoiden ja kokemusten viehätys näkyy etenkin live-lähetysten suosiossa. Allergia-, iho- ja astmaliitto lähettää kerran kuukaudessa Facebook-kanavallaan suoran videolähetyksen reaaliajassa.

– Olemme saaneet kahdenlaista palautetta: Katsojien mielestä on ihanaa päästä kurkistamaan toisten arkeen ja saada vertaistukea. Haastatellut taas kokevat tämän tyyppisen vapaaehtoistyön helpommaksi kuin sitoutumisen pitkäkestoisempaan tehtävään, kertoo verkkotoiminnan suunnittelija Anu Sauliala Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Live-lähetysten arvo ei ole pelkästään reaaliaikaisessa vuorovaikutuksessa. Allergia-, iho- ja astmaliiton live-lähetyksiä katsotaan paljon myös jälkikäteen. Yhtä suoraa lähetystä katsotaan keskimäärin 1500 kertaa, mutta joitakin live-videoita on katsottu peräti 12 000 kertaa.

Live-lähetyksiä on tuotettu lähes kolmen vuoden ajan. Aluksi äänessä olivat lähinnä asiantuntijat, mutta ammattilaisten viesti ei ollut yhtä kiinnostava kuin vertaiskokijoiden.

– Nyt kehittelemme uusia ideoita asiantuntijoiden tiedon levittämiseen, esimerkiksi Facebook-chattia ja tietoiltoja, Anu Sauliala kertoo.

Some-lähettiläät tuottavat omaa materiaalia

Some-lähettiläät edistävät Allergia-, iho- ja astmaliiton viestiä sosiaalisen median kanavissa. He jakavat kokemuksia ja vinkkejä.

– Esimerkiksi yksi some-lähettiläistämme jakaa blogissaan erityisruokavalioihin sopivia reseptejä, toinen kirjoittaa vinkkejä astmaa sairastaville. Innokkaat Instragram-päivittäjät jakavat kuvia omasta arjestaan, ja aktiiviset Facebook-ryhmien keskustelijat tsemppaavat toisia sairastuneita, neuvovat tiedon lähteille tai ihan vain kuuntelevat, Anu Sauliala kertoo.

Yksi Allergia-, iho- ja astmaliiton some-lähettiläistä on Minna Kymäläinen. Hän jakaa tietoa muun muassa astman kanssa elämisestä.

– Pidän tärkeänä positiivista näkökulmaa. Vaikka kerron sairaudestani, en jaa valitusvirsiä, koska haluan tsempata muita: astmasta huolimatta voi elää tosi hyvää elämää. Positiivisuudella jaksaa paljon paremmin, Minna Kymäläinen sanoo.

Joskus some-lähettiläät valtaavat liiton Instagram-tilin määräajaksi, ja päättävät silloin sisällöstä. Kaikki some-lähettiläät osallistuvat koulutukseen ennen kuin pääsevät julkaisemaan.

– Käymme tarkkaan läpi, mitä ollaan tekemässä, miksi ja miten. Meillä on some-lähettiläiden pelisäännöt. Lisäksi kerran kuukaudessa järjestämme verkkotapaamisia ja –koulutuksia. Vuosittain tapaamme myös kasvotusten, Anu Sauliala kertoo.

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä

Minna Kymäläinen on Allergia-, iho- ja astmaliiton somelähettiläs, Anu Sauliala taas verkkotoiminnan suunnittelija.