SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä – Vinkit osaamismerkkien käyttöön uudesta julkaisusta

ti 19. tammikuuta 2021 07.01.00

Kaipaatko ideoita digitaalisten osaamismerkkien käyttöön? Esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä osaamismerkkien käytöstä on koottu nyt kompaktiin ja innostavaan muotoon. 12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä -julkaisu tarjoaa vinkkejä osaamismerkkien käyttöön erilaisille organisaatioille ja yhteisöille. 

Uusien yhdistyksen jäsenten perehdytys, vapaaehtoistyö, työnhaku – näissä kaikissa voi hyödyntää digitaalisia osaamismerkkejä! 12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä -julkaisun esimerkkien ja tarinoiden avulla pääset tutustumaan erilaisten organisaatioiden ja kohderyhmien tarpeisiin suunniteltuihin osaamismerkkeihin, joiden luomiseen on käytetty erilaisia osaamismerkkijärjestelmiä. Vinkit on kerätty eri Euroopan maista. 

Julkaisusta voivat ammentaa vinkkejä niin järjestöt, yhdistykset ja yhteisöt kuin oppilaitokset ja työnantajatkin. Digitaaliset osaamismerkit tekevät esimerkiksi järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa syntyvää osaamista näkyväksi ja edesauttavat osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Osaamisen tunnustamisesta hyötyvät kaikki tahot yksilöstä yhteiskuntaan! 
 
Tutustu julkaisuun: 12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä

12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä -julkaisu on koottu Erasmus+-rahoitteisessa Badges4Good-hankkeessa. Englanninkielinen julkaisu on luettavissa täällä. Suomenkielinen tiivistelmä on luettavissa tässä linkissä.

Mitä digitaaliset osaamismerkit ovat?   

Digitaalinen osaamismerkki (Open Badge) on sähköinen ja visuaalinen dokumentti osaamisesta.

Osaamismerkillä voidaan tunnistaa, tunnustaa ja näyttää eri tavoin hankittua osaamista.

Osaaminen voi liittyä esimerkiksi johonkin tietoon, taitoon, pätevyyteen, rooliin, tehtävään tai asenteeseen. Osaamismerkkien avulla voidaan rakentaa visualisoituja kokonaisuuksia ja oppimispolkuja, jotka toimivat henkilön kehittymisen tukena. Näin osaamismerkit voivat ohjata oppimista ja toimintaa järjestössä. 

Osaamismerkki koostuu kuvasta ja siihen liitetyistä metatiedoista. Metatiedoista selviää muun muassa merkin nimi, myöntäjän tiedot ja osaamiskriteerit. Merkin saaja voi myös itse lisätä merkkiin todisteita ja näyttöjä omasta osaamisestaan.

Organisaatiot voivat luoda ja myöntää osaamismerkkejä esimerkiksi suomalaisessa Open Badge Factory -palvelussa (OBF).

Osaamismerkin saaja voi kerätä kaikki osaamismerkkinsä esimerkiksi Open Badge Passport -palveluun (OBP), jonka kautta hän voi itse hallita merkkien näyttämistä ja jakamista muille. 

Tutustu osaamismerkkien luomiseen, myöntämiseen ja näyttämiseen Siviksen webinaarisarjan avulla.