SivisNYT
Julkaisija Opintokeskus Sivis. Päätoimittaja Marita Salo.
Siviksen äänellä: Mitä muuta digitalisaatio tuo järjestöjen koulutukseen kuin uusia järjestelmiä?
Vuosi koronaa ja tämän jo tiedämme: verkkokoulutus tuli jäädäkseen. Järjestökoulutuksen pedagoginen erityisyys ja mielekkään oppimisen periaatteet on tarpeen palauttaa mieleen. Verkkokoulutuskin taipuu näihin, mutta ei automaattisesti.
Verkkokoulutusverkostossa opitaan ja kehitetään yhdessä
Verkkokoulutusverkosto kokoaa yhteen Siviksen jäsenjärjestöjen asiantuntijoita, jotka toimivat erilaissa tehtävissä verkkokulutusten parissa. Verkosto toimii kohtaamispaikkana, jossa on tilaa ajatusten, kokemusten ja käytäntöjen jakamiseen.
Asiantuntija avaa: Nyt alkaa keskustelu sivistyksestä, tule mukaan!
Sivistys on liima, jonka avulla yksilöistä muodostuu yhteistä hyvää tavoitteleva yhteisö. Siksi sivistyksestä täytyy puhua. Opintokeskus Sivis kutsuu kaikki jäsenjärjestönsä keskustelemaan sivistyksestä ja tunnistamaan järjestöjen sivistysroolit. Viisi vikkelintä jäsenjärjestöä pääsee myös Kestävää sivistystä järjestöihin -hankkeen testiryhmään.
Miten saadaan kaikkien osaaminen näkyviin? Tervetuloa rakentamaan yhteistä kampanjaa!
Kutsumme järjestöt ja yhteistyökumppanit kanssamme rakentamaan alkusyksyllä järjestettävää Miten saadaan kaikkien osaaminen näkyviin? -kampanjaa. Julkistustilaisuus järjestetään keskiviikkona 7.4.2021.
Sivis kouluttaa: Digityökalut haltuun!
Kaipaatko tietoa järjestötyöhön sopivista digityökaluista? Yhdistyksen digityökalut -webinaareissa tutustutaan verkkoalustoihin ja -työkaluihin, joiden avulla on helppo järjestää etäkokouksia ja -koulutuksia.
Siviksen äänellä: Muutoksen tekijät
On kannustavaa tulla tunnistetuksi muutoksen tekijöiden joukossa. Siviksessä muutoksen tekeminen on toimimista kehittämistyön alustana ja sytykkeenä.
Näin Erätauko toimii käytännössä: pienissä ja isoissa keskusteluissa, suunnittelussa ja ymmärryksen syventämisessä
Siviksen jäsenjärjestöt ovat käyttäneet Erätauko-menetelmää luovasti ja hyödyllisesti. Jaamme Eläkeliiton, Vanhempainliiton, SPR:n ja Uudenmaan pelastusliiton kokemuksia ja parhaimpia vinkkejä.
Asiantuntija avaa: Järjestö, edistä rakentavaa keskustelua Erätauko-menetelmällä
Suomalainen keskustelukulttuuri on rapautunut. Järjestöt ovat tärkeässä roolissa yhteiskunnallisen keskustelun edistämisessä. Sivis kouluttaa jäsenjärjestöjään Erätauko-menetelmän käyttöön, jotta rakentavan keskustelun menetelmät saadaan laajasti käyttöön.
Pienillä teoilla kohti parempaa maailmaa – 10 ajatusta järjestötoimijoiden tulevaisuuskeskusteluista
Tulevaisuuspäivää vietettiin 5.3.2021. Sen kunniaksi Opintokeskus Sivis järjesti Erätauko-keskusteluja tulevaisuuden teemoista. Mitkä asiat pohdituttivat keskusteluihin osallistuneita järjestö- ja yhdistystoimijoita?
Ennakoi tulevaisuutta ja tunnusta vapaaehtoisten osaamista uusien työkalujen avulla
Opintokeskus Sivis on julkaissut uusia tulevaisuustyökaluja järjestöjen ja yhdistysten käyttöön. Työkalujen avulla tulevaisuutta voi ennakoida niin yhdistyksen, vapaaehtoisten, lähimpien sidosryhmien kuin koko yhteiskunnankin näkökulmasta.
Vielä ehtii maksuttomiin Siviksen kevään koulutuksiin!
Kevään Itslearning-koulutuksissa tarjolla runsain mitoin tietoa ja taitoa. Ilmoittaudu mukaan!
Siviksen äänellä: Miltä järjestöjen tulevaisuus näyttää?
Suomessa vietetään 5.3. Tulevaisuuspäivää. Sivis juhlistaa Tulevaisuuspäivää järjestämällä päivän aikana Tulevaisuustuokio -webinaarin, joka sisältää Erätauko-dialogin järjestötoiminnan tulevaisuudesta.
Asiantuntija avaa: Osaamista tuottava koulutus ja osaavat toimijat ovat järjestön voimavara
Koulutuksen laadun kehittäminen sisältyy Opintokeskus Siviksen jäsenpalveluihin. Laatutyön tavoitteena on varmistaa, että järjestökoulutuksella saadaan järjestölle osaavia toimijoita.
Vapaaehtoinen, vaadi tunnustusta osaamisellesi!
Siviksen koordinoima kaksivuotinen hanke Improving validation in the voluntary sector (ImproVal) päättyi vuodenvaihteessa. Mikä muuttui? Ja mitä seuraavaksi pitäisi muuttaa, jotta vapaaehtoistoiminnassa hankittu osaaminen saisi yhä helpommin sen arvon ja arvostuksen, jonka se ansaitsee?
Vielä ehtii! ‒ Ilmoittaudu Siviksen kevään koulutuksiin
Tulossa muun muassa vaikuttavaa osaamista, tulevaisuustuokio, verkkokoulutusmallit ja ohjeet laadukkaan ja osallistavan webinaarin järjestämiseen.
Perjantaina 5.3. puhutaan järjestöjen tulevaisuudesta, osaamistarpeista ja vaikuttavasta osaamisesta
Opintokeskus Sivis tarjoaa perjantaina 5.3.2021 kiinnostavaa Tulevaisuuspäivän ohjelmaa etäyhteyksin. Päivä alkaa Vaikuttavaa osaamista järjestöjen koulutuksesta -webinaarilla klo 8.30–10. Iltapäivällä ohjelma jatkuu Tulevaisuustuokiossa klo 13–14 ja klo 14.15–15.30.
Tervetuloa Siviksen jäseneksi: Autismiliitto
Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Yksi niistä on Autismiliitto. Tervetuloa!
Saammeko esitellä: talouskoordinaattori Mari Kyyrä
Numerot ovat minun juttuni. Ne ovat loogisia, ja tykkään tehdä erilaisia laskelmia ja vertailuja, sanoo Siviksen talouskoordinaattori Mari Kyyrä. Hän aloitti tehtävässä helmikuun alussa. Mari tekee Siviksen kirjanpitoa ja muita taloushallinnon töitä.
Siviksen äänellä: Järjestöt ovat sivistäjinä tärkeitä, mutta eivät aina tunnista omaa arvoaan
Opintokeskusten ja järjestöjen erityisyyttä on liittää osaaminen toimintaan, osallisuuteen, lähiyhteisöön ja jopa globaalien viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen.
Asiantuntija avaa: Koulutukset ja opintosuoritukset saadaan elokuussa Koski-tietovarantoon
Koski-tietovarantoon pääseminen on hieno tunnustus vapaalle sivistystyölle. Odotuksena on, että koulutusten näkyvyys ja merkittävyys lisääntyvät.
Uusia välineitä koulutuksen laadun ja hyödyn kehittämiseen – viisi järjestöä pääsee kokeiluryhmään
Siviksen Kestävää sivistystä järjestöihin -hankkeessa kehitetään järjestökoulutuksen laatua ja selvitetään, mihin järjestökoulutusten osallistujat käyttävät saamaansa oppia. Laatukokeiluihin haetaan nyt jäsenjärjestöjä.
Kolme osaamisen myyttiä (jotka Mia murskaa)
Tiesitkö, että osaamislähtöinen järjestökoulutuksen suunnittelu voi olla helppoa ja maanläheistä? Nyt tiedät! Täytyy vain istua alas ja sanoittaa, mitä osaamista järjestösi tuottaa, Siviksen asiantuntija Mia Valanne vakuuttaa.
Tulevia koulutuksia ‒ vielä ehdit mukaan!
Tule oppimaan taitavaksi muutosjohtajaksi ja uudistumiskykyiseksi järjestöksi. Ota myös haltuun Siviksen verkkokoulutusmallit!
Tervetuloa Siviksen jäseneksi: Uniliitto
Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Yksi niistä on Uniliitto. Tervetuloa!
Saammeko esitellä: asiantuntija Meri Norola
Verkkokoulutuksen ja koulutuksen laadun asiantuntija luottaa ahaa-elämyksiin. Ajattelutavan muutokset edistävät järjestökoulutusten laatua ja verkkokoulutusten onnistumista.
Siviksen äänellä: Tänä vuonna näytämme osaamisemme
Yksi osaamisen näyttämisen virstanpylväs saavutetaan vapaassa sivistystyössä syksyllä. Lausuntokierroksella on parhaillaan esitys lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi myös opintokeskuksille koulutusten ja opintosuoritusten viemisen kansalliseen opinto- ja tutkintorekisteriin Koskeen.
Asiantuntija avaa: Kokouskäytännöt-aineisto uusiutui – tule mukaan webinaariin
Opintokeskus Siviksen Kokouskäytännöt-materiaali on päivitetty ja uusittu. Esimerkiksi etäkokouksia varten on nyt paljon hyödyllistä aineistoa. Uudistunut Kokouskäytännöt-materiaali lanseerataan ensi viikolla webinaarissa maanantaina 25.1.2021 klo 10–11. Ilmoittaudu mukaan!
Muista hyödyntää Siviksen kevään koulutukset!
Opintokeskus Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen taas monipuolisen koulutuskattauksen. Tänä keväänä kehitetään muun muassa verkkokoulutus- ja ohjaustaitoja sekä perehdytään osaamislähtöiseen koulutussuunnitteluun.
Lihastautiliitto etsi ja löysi kokemustietoa somesta
Lihastautiliitto huomasi, että vertaistuki ja kokemustieto ovat merkittävässä asemassa tiedon jakamisessa. Järjestö kehittää nyt uusia tapoja etsiä ja löytää kokemustietoa. Vastaanottajasta vaikuttajaksi -hankkeessa testataan, miten esimerkiksi sosiaalisen median ryhmät toimivat.
12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä – Vinkit osaamismerkkien käyttöön uudesta julkaisusta
Kaipaatko ideoita digitaalisten osaamismerkkien käyttöön? 12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä -julkaisu tarjoaa vinkkejä osaamismerkkien käyttöön erilaisille organisaatioille ja yhteisöille.
Saammeko esitellä: verkkopedagogi Aino Laurila
Poikkeusaika madalsi kynnystä verkossa toimimiseen. Nyt uskalletaan myös epäonnistua ja oppia, sanoo Siviksen verkkopedagogi Aino Laurila. Hän aloitti tehtävässä joulukuussa ja jatkaa siinä Tiina Tanskanen-Kudjoin perhevapaan ajan.
Vuosi käynnistyy verkostotapaamisilla
Kevään verkostotilaisuuksissa tavataan muita pienjärjestötoimijoita, toiminnanjohtajia ja viestijöitä. Luvassa on ajankohtaisia alustuksia ja ajatusten vaihtoakollegoiden kanssa. Tule verkostoitumaan ja tapaamaan uusia ja vanhoja tuttuja!
Mitä osaamista nuorille syntyy vapaaehtoistoiminnassa?
Millaisia kaikille järjestöille yhteisiä osaamismerkkejä voitaisiin luoda nuorten ja vapaaehtoistoiminnan näkökulmasta? Tule mukaan keskustelemaan 28.1.2021 klo 9–11!
Muista myös kevään Digiosaavat järjestöt -webinaarit!
Digiosaavat järjestöt -koulutuskokonaisuus tarjoaa työkaluja ja vinkkejä järjestötoiminnan digitaalisiin ratkaisuihin ja toimintatapoihin.