SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Verkkovinkki: Ykköstyyppien Etädinnereissä jutellaan tuntikausia videoyhteydellä

ma 14. joulukuuta 2020 18.07.00

Pari tuntia tai kuusi tuntia – Ykköstyypit ry:n Etädinnerit-verkkokeskusteluissa viihdytään aikaa viettämässä. Diabeetikoiden vertaistukiryhmä löysi verkosta virtaa korona-ajan tapaamisiin.

Valokuvissa vilahtaa muikeita ilmeitä. Ykköstyyppien Etädinnerien ruudunkaappauskuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa: verkkoon siirtyneet ykköstyypin diabeetikoiden vertaiskeskustelut onnistuvat ja tuottavat hyvää mieltä.

Ennen koronapandemiaa tapaamiset järjestettiin ilman etä-sanaa kasvokkaisina Dinnerit-tapaamisina. Yhteisiä ravintolaillallisia nautittiin eri puolilla Suomea. Korona pakotti keksimään etäversion.

– Runsas 10 on keskimääräinen osallistujamäärä. Osa tulee mukaan kesken ja osa voi lähteä kesken. Pisimmät dinnerit venyvät jopa kuuteen tuntiin, Ykköstyypit ry:n puheenjohtaja Ilkka Koski kertoo.

Tapaamisia on joka kuukausi, joskus useampikin. Valtaosa Etädinnereistä etenee ilman etukäteen sovittua aihepiiriä. Juttu luistaa sujuvammin ilman raameja.

Mutta entäs se syöminen sitten? Aikaisemmin tavattiin ravintoloissa, mutta nyt kotioloissa. Kuka hoitaa eväät ja pöytiin tarjoilun?

– Esimerkiksi aviopuoliso tai muu vastaava! Eväät vaihtelevat: joskus on makkaraperunoita ja joskus jopa viiniä. Syöminen on kuitenkin olennainen osa tapaamista.

Etädinnereiden osallistujien antama palaute on ollut pääasiassa todella hyvää. Harmia aiheuttaa lähinnä tekniikka. Kaikki eivät aina saa etäsovellusta toimimaan tai on muita teknisiä mutkia matkassa.

– Ikinä ei tule löytymään sellaista mediaa, joka toimisi kaikilla sataprosenttisesti. Kokeilimme muutamaa eri vaihtoehtoa, mutta Messenger Rooms -sovellus tuntui toimivimmalta. 

Ilkka Koski suositteleekin testaamaan etukäteen eri sovelluksia pienten testiryhmien kanssa.

– Silloin ei mene itse tapaamisen alussa sähläykseen aikaa.

Ykköstyyppien seuraava Etädinneri järjestetään keskiviikkona 16.12.20 klo 18. Lisätiedot ja ilmoittautumiset löytyvät täältä.

Teksti: Tia Yliskylä, kuvat: Ilkka Koski

Ykköstyyppien Etädinnerit verkossa

Ykköstyypit ry on Diabetesliittoon kuuluva yhdistys, joka järjestää vertaistukea 18 vuotta täyttäneille ykköstyypin diabeetikoille.

Mitä tehtiin verkkoon? Reaaliaikaisia videotapaamisia Facebookin Messenger Rooms -sovelluksella.

Millä välineillä? Matkapuhelimilla, tietokoneilla ja tableteilla.

Miten toteutettiin? Etädinnerin ajankohta ja osallistumislinkki ilmoitetaan etukäteen Ykköstyyppien verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kuka tahansa täysi-ikäinen ykköstyypin diabeetikko saa osallistua, vaikkei olisikaan yhdistyksen jäsen. Messenger Rooms sovellus toimii tietokoneella, tabletilla ja kännykällä. Etädinnereillä jutellaan ja syödään omia eväitä. Ykköstyyppien puheenjohtaja Ilkka Koski ohjaa tarvittaessa keskustelua.