Kevään koulutukset: opi uutta ja innostu!

ma 14. joulukuuta 2020 18.08.00Keväällä on jälleen tarjolla runsain mitoin koulutuksia järjestötoiminnan ja oman osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille. Kevätkaudella hiotaan muun muassa verkkokoulutus- ja ohjaustaitoja sekä sukelletaan järjestöjen tulevaisuuteen ja muutostarpeisiin. Tervetuloa Siviksen koulutuksiin!  
 

Laadukas järjestökoulutus & kouluttajan työkalut 

Etäohjauksen valmennus 

Kiinnostaako ryhmien ohjaaminen ja osallistujien aktivointi verkossa? Tervetuloa Etäohjauksen valmennukseen! Valmennus opastaa hiljaisten aktivointiin ja suurten ryhmien ohjaamiseen verkossa.  

Valmennuskokonaisuus sisältää Helpot keinot aktivoida etäosallistujat -webinaarin tallenteen sekä verkko-opiskelua Itslearning-oppimisympäristössä ja pienryhmäharjoituksia Zoomissa.  

Webinaari tarjoaa menetelmiä ja varmuutta kouluttaa sekä ohjata etätyöskentelyä. Ohjelma sisältää luento-osuuksia, havainnollistavia harjoituksia ja esimerkkejä. 

Valmennuksessa pääset osallistumaan työskentelyyn verkko-oppimisympäristössä ja yhteen pienryhmään. Ryhmät tarjoavat syventävää materiaalia ja käytännön harjoituksia sekä mahdollisuuden vertaiskokemusten jakamiseen.  

Kouluttajana toimii Lari Karreinen Osanasta.  

Verkkokoulutus, 12.1.2021 

Valmennusryhmät: 

  • 12.1.2021 klo 9‒10.30 Etäkoulutusten käytännön toteutus ja työkalut 
  • 12.1.2021 klo 11.30‒13 Vertais- ja pienryhmien vetäjän ohjauskeinot 
  • 12.1.2021 klo 14‒15.30 Suurten ryhmien kanssa työskentely 

Ilmoittaudu viimeistään 28.12.2020 Sivisverkossa

 

Uudistuva ryhmänohjaaja ja kouluttaja 

Kaipaatko uusia ideoita ryhmien ohjaamiseen tai koulutustyöhön? Tervetuloa tutustumaan Kaikkien-malliin, jolla toteutat osallistavan ja innostavan oppimis- tai vertaisryhmän. 

Kaikkien-malli soveltuu kaikkeen ryhmämuotoiseen oppimiseen. Sen avulla voit tuottaa vaikuttavan oppimisprosessin niin järjestökentän, vapaan sivistystyön kuin muodollisen koulutusasteen piirissä. 

Ohjausmallin keskiössä on oppija. Lähtökohta uuden oppimiselle on omien vahvuuksien tunnistaminen. Oppijoita tuetaan yksilöllisten tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. 

Oppimisprosessi voi keskittyä perustaitojen kehittämisen lisäksi esimerkiksi opiskeluvalmiuksien lisäämiseen, työllistymisen edistämiseen, yrittäjyysvalmiuksiin, terveyden kohentamiseen tai kestävän elämän taitojen vahvistamiseen. 

Kaikkien-mallin toimeenpanoa tukee selkeä materiaali, johon voi tutustua osoitteessa: kaikkienmalli.fi 

Verkkokoulutus, 2.2.2021 klo 12.30‒16 

Ilmoittaudu viimeistään 21.1.2021 Sivisverkossa

 

Erätauko-dialogin ohjaajakoulutus verkossa 

Tule tutustumaan Erätauko-dialogimenetelmän taustoihin sekä oppimaan, miten rakentavia keskusteluja suunnitellaan ja ohjataan. Koulutuksessa perehdytään sekä lähi- että etädialogin ohjaamiseen. Lisäksi opitaan, miten keskustelujen vaikuttavuutta arvioidaan.  

Koulutuksessa tutustut myös Erätauko-työkaluihin ja saat käytännön vinkkejä niiden soveltamiseen keskustelujen ohjaamisessa työssäsi ja omassa järjestössäsi. Koulutukseen sisältyy kolme koulutusosiota ja kolme oppimistehtävää. 

Kouluttajana toimii kouluttaja ja työnohjaaja Olli-Pekka Ahtiainen. Mukana ovat myös Siviksen Erätauko-asiantuntijat.  

Koulutus on tarkoitettu kaikille Erätauko-menetelmän käytöstä ja yhteiskunnallisen keskustelun ohjaamisesta kiinnostuneille. 

Verkkokoulutus, 19.1.‒9.3.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 11.1.2021 Sivisverkossa

 

Erätauko-dialogin ohjaajakoulutus 

Tule tutustumaan Erätauko-dialogimenetelmän taustoihin sekä oppimaan, miten rakentavia keskusteluja suunnitellaan ja ohjataan. Koulutuksessa tutustut myös Erätauko-työkaluihin ja saat käytännön vinkkejä niiden soveltamiseen keskustelujen ohjaamisessa työssäsi ja omassa järjestössäsi. Lisäksi opit, miten keskustelujen vaikuttavuutta arvioidaan.  

Koulutukseen sisältyy ke 14.4. klo 9‒10.30 järjestettävä webinaari, yksi lähipäivä sekä kaksi oppimistehtävää. 

Koulutus on tarkoitettu kaikille Erätauko-menetelmän käytöstä ja yhteiskunnallisen keskustelun ohjaamisesta kiinnostuneille. 

Helsinki, 14.‒20.4.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

Joensuu, 14.‒22.4.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

Oulu, 14.‒21.4.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

Tampere, 14.‒21.4.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

Turku, 14.‒19.4.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

 

Näin toteutat laadukkaan ja osallistavan webinaarin 

Haluatko toteuttaa entistä parempia webinaareja? Webinaareista ja verkkotapaamisista on mahdollista tehdä yhteisöllisiä ja osallistavia erilaisten kuvaa, tekstiä ja ääntä hyödyntävien menetelmien avulla. 

Koulutuksessa saat käytännön vinkkejä ja ideoita osallistujalähtöisistä ja osallistujia aktivoivista menetelmistä webinaarin eri vaiheissa. Menetelmät liittyvät sitouttamiseen, orientointiin ja aktiivisuuden kasvattamiseen mm. esitysten, keskustelun, erilaisten tehtävien ja ryhmätöiden avulla.  

Maksuton koulutus on suunnattu ensisijaisesti Siviksen jäsenjärjestöjen kouluttajille ja koulutusvastaaville. 

Webinaari, 16.3.2021 klo 9–11 

Ilmoittaudu viimeistään 11.3.2021 Sivisverkossa 

 

Osaamislähtöisen verkkokoulutuksen suunnittelu Itslearningissä 

Haluatko oppia lisää Itslearningistä? Verkkokoulutuksessa perehdytään Itslearning-oppimisalustan hyödyntämiseen osaamislähtöisten verkkokoulutusten toteuttamisessa. Koulutuksessa käydään läpi verkkokoulutuksen suunnittelua ja työtilan rakentamista Itslearningin toiminnoilla ja työkaluilla. Koulutuksen jälkeen osaat suunnitella verkkokoulutuksia osaamislähtöisesti Itslearning-oppimisalustalle. 

Koulutus on maksuton ja suunnattu ensisijaisesti Siviksen jäsenjärjestöjen kouluttajille ja koulutuksen rakentajille. Koulutus toteutetaan etäopetuksena Zoomissa. 

Verkkokoulutus, 20.4.2021 klo 9‒11 ja 23.4.2021 klo 9‒11 

Ilmoittaudu viimeistään 15.4.2021 Sivisverkossa 

 

Osaamistarpeet esiin ‒ matka osaamislähtöiseen koulutussuunnitteluun 

Suunnittele koulutus osaamislähtöisesti! Opi osaamistarpeiden sanottaminen tarinoiden avulla! 

Verkkokoulutuksessa tutustutaan osaamislähtöisen koulutussuunnittelun perusteisiin ja lähtökohtiin. Lähestymistapana on järjestötoimijoiden osaamistarpeiden sanoittaminen tarinankerronnan avulla.  

Koulutuksessa harjoitellaan osaamistavoitteiden määrittelyä sekä niiden pohjalta koulutussisältöjen ja opintojen kuormittavuuden mitoitusta. Lisäksi tutustutaan osaamistavoitejohtoisesti suunniteltaviin koulutuksen ja arvioinnin menetelmiin sekä laaditaan koulutussuunnitelma. 

Koulutus sopii erityisesti niiden järjestöjen koulutussuunnittelijoille tai kouluttajille, jotka ovat aloittaneet koulutuksen laadunkehittämistyön yhteistyössä Siviksen kanssa. Koulutus toteutetaan Itslearning-oppimisympäristössä. 

Verkkokoulutus, 10.5.‒4.6.2021 

Ilmoittaudu viimeistään 9.4.2021 Sivisverkossa 

 

Vahva järjestöosaaminen ja tulevaisuus 

Yhdistystoiminnan verkkokoulutusten käyttö ja vetäjänä toimiminen 

Toimitko työssäsi vapaaehtoisten ja yhdistystoimijoiden kouluttajana? Kehitätkö uusia koulutuksia ja suunnittelet toteutuksia? 

Tervetuloa tutustumaan Siviksen verkkokoulutusmalleihin ja oppimaan, miten niistä saa parhaimman hyödyn irti! 

Sivis on kehittänyt jäsenjärjestöjen käyttöön yhdistystoiminnan verkkokoulutusmalleja, joiden avulla järjestöt voivat toteuttaa koulutuksia omille kohderyhmilleen. 

Tilaisuudessa julkistetaan Yhdistyskehittäjä ja Vapaaehtoisjohtaja-verkkokoulutukset ja avataan koulutukset jäsenjärjestöjen testattavaksi. Yhdistysviestijä-verkkokoulutusta testataan ensin Siviksessä ja jäsenjärjestöt pääsevät käyttämään mallia sen jälkeen. Koulutukset on valmisteltu ja niitä kehitetään jatkuvasti yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa. 

Tervetuloa kuulemaan, mistä on kyse. Mitä koulutukset sisältävät? Millaista osaamista koulutukset lisäävät? Kuinka koulutukset saa käyttöön? Mitä käyttö edellyttää kouluttajalta? Kenelle ne sopivat? 

Webinaari, 20.1.2021 klo 9‒12 

Ilmoittaudu viimeistään 18.1.2021 Sivisverkossa 

 

Uudistettu Kokouskäytännöt-materiaali 

Kokouskäytännöt-materiaali on uudistunut ja se otetaan käyttöön tammikuussa. Lanseerauswebinaarissa paneudutaan ajankohtaisiin kokouskäytäntöihin liittyviin teemoihin. 

Webinaarissa Lions-liiton toiminnanjohtaja Maarit Kuikka kertoo, miten kaikille osallistujille taataan hyvä kokouskokemus, kun yhdistyksen vuosikokouksessa on jopa tuhat virallista edustajaa. Webinaarissa kuulet myös OTL Juha Viertolan kokemuksia ja oppeja siitä, millaista on toimia puheenjohtajana etänä tai hybridinä toteutetuissa yhdistysten vuosikokouksissa. 

Vakiintuneet kokouskäytännöt yhdistyksessä auttavat onnistuneen kokouksen järjestämisessä. Siviksen viestintä- ja innovointipäällikkö Anne Ilvonen esittelee täysin uudistuneen Kokouskäytännöt-materiaalin, josta löydät kaiken tarpeellisen tiedon kokouksista yhdistystoiminnassa, hyviä käytännön vinkkejä mm. etäkokousten järjestämiseen sekä paljon erilaisia verkkomateriaaleja kokousten tueksi. Uudistunut Kokouskäytännöt-materiaali lanseerataan webinaarin yhteydessä.

Webinaari, 25.1.2021 klo 10‒11

Ilmoittaudu viimeistään 20.1.2021 Sivisverkossa 

 

Toiminta kestäväksi! ‒ Työkaluja järjestöjen ilmasto- ja ympäristötyöhön

Ilmasto- ja ympäristöteemat ovat nousseet tärkeiksi koko järjestökentällä. Miten päästä alkuun järjestön ilmastopäästöjen ja ympäristökuormituksen vähentämisessä? Kysymykseen saat vastauksia ja työkaluja Opintokeskus Siviksen ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n yhteisessä koulutuksessa.

Koulutus sisältää yhteisen webinaarin kaikille kiinnostuneille 28.1.2021 klo 9-11.30. Lisäksi osallistujille lähetetään kevyt ennakkotehtävä. Osallistujien on myös mahdollista osallistua ohjattuun vertaistyöskentelyyn sekä seurantawebinaariin, joka järjestetään 25.3.2021 klo 9-10.30. 

Kurssi on tarkoitettu ilmasto- ja ympäristökestävyydestä kiinnostuneille järjestöjen ja yhdistysten edustajille.

Verkkokoulutus, 28.1.‒25.3.2021

Ilmoittaudu viimeistään 20.1.2021 Sivisverkossa

 

Yhdistysviestijä 

Yhdistysviestijä-koulutuksessa opiskellaan yhdistyksen viestinnän perusasiat: viestinnän tavoitteet, kohderyhmät, ydinviestit sekä viestinnän vastuut yhdistyksen eri tehtävissä. Koulutuksen sisältöjä peilataan koko koulutuksen ajan oman yhdistyksen viestintään. Koulutuksen lopputuloksena laaditaan yhdistyksen viestintäsuunnitelma.

Opintokeskus Sivis on kehittänyt tämän ItsLearning-verkkokoulutusalustalla toteutettavan koulutuksen jäsenjärjestöjensä käyttöön. Nyt on hieno tilaisuus päästä tutustumaan koulutukseen ja testaamaan sitä, jos harkitsette koulutuksen ottamista omaan käyttöönne myöhemmin. Siviksen jäsenjärjestöt voivat käyttää tätä koulutusta omien jäsentensä kouluttamiseen elokuusta 2021 lähtien.

Koulutus on suunnattu yhdistysten vastuullisissa viestintätehtävissä toimiville vapaaehtoisille tai sellaisiksi haluaville (esim. tiedottaja, viestintävastaava). Koulutus soveltuu hyvin myös esimerkiksi puheenjohtajille sekä pienten järjestöjen toiminnanjohtajille tai viestijöille, jotka kaipaavat perustason työkaluja oman yhdistyksensä viestinnän hahmottamiseen.

Verkkokoulutus, 2.2.‒11.5.2021

Ilmoittaudu viimeistään 25.1.2021 Sivisverkossa 

 

Uudet suomalaiset mukaan yhdistyksiin 

Miten järjestön toiminta tavoittaisi uudet suomalaiset? Uudet suomalaiset mukaan yhdistyksiin -koulutuksen tavoitteena on lisätä osallistujien valmiuksia suunnitella ja organisoida oman järjestön ja yhdistyksen toimintaa siten, että myös maahan muuttaneet tulevat huomioiduiksi.

Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa maahanmuuttajien tavoittaminen, monikulttuurisen kohtaamisen ja tiedottamisen kehittäminen. Päivän aikana perehdytään myös siihen, miten yhdistystoiminnalla voidaan lisätä maahanmuuttajien osaamista ja osaamisen tunnistamista. Osallistujat voivat myös tehdä harjoitustehtävänä suunnitelman maahanmuuttajille kohdistetun tilaisuuden toteutuksesta.

Koulutukseen sisältyy aloituswebinaari sekä kolme kahden oppitunnin mittaista jatkowebinaaria. Osallistujat laativat myös suunnitelman, kuinka oma yhdistys tai järjestö voi toimia aktiivisemmin yhteistyössä uusien suomalaisten kanssa.

Koulutus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille!

Verkkokoulutus, 18.2.‒31.5.2021

Ilmoittaudu viimeistään 29.1.2021 Sivisverkossa 

 

Taitava muutosjohtaja ja uudistumiskykyinen järjestö 

Haluatko varmistaa, että sinulla on tarvittava tietotaito järjestösi luotsaamiseen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä? Tervetuloa päivittämään muutosjohtajuustaitojasi ja saamaan uusia välineitä järjestösi kehittämiseen. 

Uudistumiskyky on järjestöjen elinehto. Taitava muutosjohtajuus on avain uudistumiskykyyn. Ennakointiosaaminen tukee muutoskyvykkyyttä. Koulutuskokonaisuus tarjoaa tuoreita näkökulmia ja testattuja välineitä johtajuuteen ajassa, jossa vain muutos on varmaa. 

Kolmen webinaarin ja työpajan sarja pureutuu muutoskyvykkyyden johtamiseen sekä muutosteoriaan ja muutosmuotoiluun johtamisen välineinä. Työpajat syventävät webinaarien tematiikkaa toiminnallisin keinoin. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden hyvien käytänteiden jakamiseen osallistujien kesken. 

Webinaari- ja työpajasarja 3.‒25.3.2021 

  • Webinaari 1: 3.3.2021 klo 13–14.30, Järjestön muutoskyvykkyyden johtaminen  
  • Webinaari 2: 10.3.2021 klo 13–14.30, Muutosteoria johtamisen välineenä 
  • Webinaari 3: 17.3.2021 klo 13–14.30, Muutosmuotoilu johtamisen tukena 
  • Työpaja 1: 22.3.2021 klo. 13–15, Järjestön muutoskyvykkyyden suunnittelu  
  • Työpaja 2: 24.3.2021 klo 13–15, Muutoskartan tuottamisprosessi 
  • Työpaja 3: 25.3.2021 klo 13–15, Kehittämiskohteen löytäminen muutosmuotoilun keinoin 

Ilmoittaudu viimeistään 24.2.2021 Sivisverkossa 

 

Startti osaamisperusteisuuteen  

Verkkokurssi: Startti osaamisperusteisuuteen 

Kiinnostaako osaamisperusteisuus? Startti osaamisperusteisuuteen -verkkokurssilla opit perusteet osaamisperusteisesta (osaamislähtöisyys) toiminnan suunnittelusta. Osaamisperusteisuutta voi peilata järjestön omaan koulutus- tai vapaaehtoistoiminnan suunnitteluun.

Verkkokurssiin liittyvällä alustalla käydään itsenäisesti kuukauden aikana (15.1.15.2.2021) läpi opintomateriaalit. Alustalla myös keskustellaan ja kommentoidaan osallistujien kesken yhteisiä kysymyksiä, äänestyksiä ja keskustelualoituksia itselle sopivina kellonaikoina.

Kurssi on osa Startti osaamisperusteisuuteen -hanketta. Kurssipaikat on varattu ensisijaisesti hankkeen kohderyhmälään kuuluville eli opintokeskusten ja urheiluopistojen koulutussuunnittelijoille. Opintokeskusten jäsenjärjestöjen toimijat voivat ilmoittautua mukaan ja osallistua, jos kurssilla on tilaa.

Verkkokurssi, 15.1.‒15.2.2021

Ilmoittaudu viimeistään 31.12.2021 Sivisverkossa  

 

Työpaja: Startti osaamisperusteisuuteen ‒ Määritellään yhdessä osaamistavoitteita  

Osaamisperusteisuuteen ja -tavoitteisiin liittyvässä työpajassa työstetään yhteisöllisesti koulutukseen ja/tai vapaaehtoistoimintaan liittyviä osaamistavoitteita. Oppimismuotoilun näkökulmia ja työkaluja tuodaan mukaan soveltuvin osin. Osaamistavoitemäärittelyyn sidotaan koulutusten osalta myös keskeisten koulutussisältöjen ja opintojen kuormittavuuden mitoituksen suunnittelu.  

Työpajassa työskennellään pienissä ryhmissä, joissa keskustelulla ja kokemusten vaihdolla on suuri rooli.  

Työpaja on osa Startti osaamisperustaisuuteen -hanketta, ja se on suunnattu etupäässä opintokeskusten ja urheiluopistojen henkilökunnalle. Jäsenjärjestöjen toimijat voivat ilmoittautua ja osallistua, mikäli paikkoja jää vapaaksi.  

Työpaja järjestetään samansisältöisenä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Työpajaan osallistumiseen liittyy ennakkotehtävä itsenäisesti tutustuttavan verkkomateriaalin muodossa.  

Tampere, 15.2.2021 klo 12‒16 

Ilmoittaudu viimeistään 17.1.2021 Sivisverkossa 

Helsinki, 17.2.2021 klo 12‒16 

Ilmoittaudu viimeistään 17.1.2021 Sivisverkossa 

Oulu, 18.2.2021 klo 12‒16 

Ilmoittaudu viimeistään 17.1.2021 Sivisverkossa 

 

Työpaja: Startti osaamisperusteisuuteen ‒ Suunnitellaan toimintaa linjakkaasti ja osaamistavoitteet edellä 

Osaamisperusteisuuteen ja -tavoitteisiin keskittyvässä työpajassa suunnitellaan yhteisöllisesti omaan koulutukseen liittyviä opetusmenetelmiä, osaamisen arviointia sekä oppimistehtäviä ja oppimateriaaleja osaamistavoitelähtöisesti. Vapaaehtoistoiminnan toteutuksen suunnittelussa keskitytään tehtävien kuvaukseen ja osaamisen arviointiin.  

Työpajassa työskennellään pienissä ryhmissä keskustellen ja kokemuksia jakaen. Työpaja toimii jatkumona Määritellään yhdessä osaamistavoitteita -työpajalle. 

Työpajaan osallistumisen ehtona on edelliseen helmikuun Määritellään yhdessä osaamistavoitteita -työpajaan osallistuminen. Työpajan lisäksi koulutukseen kuuluu itsenäistä työskentelyä oman järjestön koulutusten suunnittelun viimeistelyssä. 

Helsinki, 23.3.2021 klo 9‒16 

Ilmoittaudu viimeistään 23.2.2021 Sivisverkossa 

 

Työpaja: Startti osaamisperusteisuuteen ‒ Järjestötoiminnassa syntyvän osaamisen näkyväksi tekemistä 

Osaamisperusteisuuteen ja -tavoitteisiin liittyvässä webinaarissa suunnitellaan yhteisöllisesti osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen välineitä ja dokumentteja, kuten osaamistodistuksia ja digitaalisia osaamismerkkejä. Lisäksi käsitellään dokumenttien kytkeytymistä koulutuksen digitaalisiin ekosysteemeihin, kuten Koskeen, Opintopolkuun ja työnhakupalveluihin.  

Webinaarissa työskennellään työpajatyyppisesti verkkoalustalla keskustellen ja kokemuksia jakaen. Tapahtuma toimii jatkumona maaliskuun Startti osaamisperusteisuuteen suunnittelutyöpajalle, mutta webinaarin osallistujilta ei edellytetä aiempiin Startti-tapahtumiin osallistumista. 

Webinaari, 4.5.2021 klo 9‒12 

Ilmoittaudu viimeistään 4.4.2021 Sivisverkossa 

 

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 

Kohti Koskea 

Tule kuulemaan ja keskustelemaan, miten järjestösi koulutukset voidaan siirtää Koski-palveluun!  

Koski-palvelu on Opintohallituksen ylläpitämä tietovaranto, joka sisältää valtakunnallisia opetuksen ja koulutuksen opintosuoritus- ja tutkintotietoja. 

Webinaarissa tutustutaan Koski-palveluun, sen toimintaan ja vaatimuksiin. Webinaari auttaa myös hahmottamaan, miten oma järjestö voi valmistautua Kosken käyttöön ja miten Sivisverkkoa voidaan hyödyntää tietojen siirrossa. 

Maksuton webinaari on kaikille avoin. 

Webinaari, 17.3.2021 klo 13‒15 

Ilmoittaudu viimeistään 10.3.2021 Sivisverkossa  

 

Siviksen koulutukset on suunnattu ensisijaisesti Siviksen jäsenjärjestöjen toimijoille. Koulutukset ovat maksuttomia.