SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Yhdistystoiminnan osaamismerkit keräävät hyvää palautetta

ti 10. marraskuuta 2020 07.01.00

Osaamisen esille nostajat toimivat käytännössä hyvin ja niiden hyödyllisyys on huomattu. Yhdistystoiminnan osaamismerkkien uusi kehittämiskierros käynnistyy.

Opintokeskus Siviksen laatimat yhdistystoiminnan osaamismerkit ovat saaneet kehuja niin työmarkkinoilta, oppilaitoksilta kuin merkin suorittaneilta. Osaamismerkit toimivat juuri niin kuin on suunniteltukin: ne nostavat vapaaehtoistyössä ja harrastuksessa hankitun osaamisen esiin nykyaikaisesti eli digitaalisesti.

– Digitaalinen osaamismerkki on helppo lisätä erilaisiin palveluihin, kuten esimerkiksi LinkedIniin. Osaamismerkit ovat tulossa Duunikoutsi-palveluun. Lisäksi tutkimme, saammeko osaamismerkit myös Työmarkkinatorille, kertoo Siviksen asiantuntija Lotta Pakanen.

Loppuvuodesta käynnistyy yhdistystoiminnan osaamismerkkien uusi kehittämiskierros. Silloin pohditaan esimerkiksi, onko Siviksen jäsenjärjestöillä tarvetta uusille osaamismerkeille. Sivis toimii asiantuntijana ja osaamismerkkihautomona. 

– Jos mielessä on pyörinyt idea uudesta osaamismerkistä, niin nyt on hyvä hetki sen kehittämiseen. Ottakaa yhteyttä minuun, niin suunnitellaan yhdessä, Lotta vinkkaa.

Osaamismerkit kertovat myös järjestön vaikuttavuudesta

Lotta Pakasen mukaan järjestöissä hankitun osaamisen esiin nostaminen on nyt aikaisempaa tärkeämpää.

– Olemme siirtymässä hyvin vahvasti osaamisperusteisuuteen kaikilla aloilla. Siksi osaamisen esille nostaminen on tärkeää. Digitaaliset osaamismerkit avaavat uusia näkökulmia, koska ne liikkuvat ketterästi monenlaisiin alustoihin. Paperitodistus liikkuu lähinnä pöydän reunalta toiselle, Lotta sanoo.

Osaamismerkit ovat myös yksi tapa osoittaa järjestötoiminnan hyödyllisyys. Osaamismerkit esittelevät, mitä kaikkea hyödyllistä järjestössä oppii.

– Nyt jos koskaan on jokaisen järjestön pystyttävä osoittamaan toimintansa vaikuttavuus ja osaamisen syntymisen eri tavat. Yksi hyvä keino on digitaaliset osaamismerkit.

Puheenjohtaja-merkki on arvostettu

Siviksen yhdistystoiminnan osaamismerkit tulivat käyttöön vuonna 2015. Nyt merkkejä on kuusi: yhdistyksen puheenjohtaja, yhdistyksen sihteeri, yhdistyksen taloudenhoitaja, yhdistyksen viestintävastaava, vertaisosaaja ja tapahtuman järjestäjä.

Yksi arvostetuimmista osaamismerkeistä on puheenjohtaja-merkki.

– Puheenjohtaja-merkki kertoo selkeästi sellaisesta osaamisesta, jota työelämässä tarvitaan, mutta jota tutkinnot eivät tuota. Puheenjohtaja-merkki on saanut valtavasti arvostusta työmarkkinoilla! Lisäksi jatkuvasti kysytään luottamustoiminnan merkkejä, Lotta kertoo.

Yksittäinen osaamismerkki ei ole pelkkä digitaalinen koriste, vaan merkin yhteyteen voi kerätä esimerkiksi suosituksia.

– Kun työnantaja avaa digitaalisen osaamismerkin, hän näkee, että myöntäjäjärjestön lisäksi merkkiä on ollut suunnittelemassa vaikka 10 muuta järjestöä, ja ne kaikki suosittelevat merkkiä. Se lisää osaamismerkin vakuuttavuutta. Myös yksittäinen henkilö tai jokin organisaatio voi kirjoittaa suosittelun merkkiin. Juuri suosittelut tekevät osaamismerkeistä paljon arvokkaampia kuin perinteiset paperitodistukset.

Teksti: Tia Yliskylä