SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Saammeko esitellä: harjoittelija Suvi-Tuuli Lehtinen

ti 10. marraskuuta 2020 06.57.00

Korona-aikaan on haastavaa löytää työharjoittelupaikkaa, etenkin kun ulkopaikkakunnalle toteutuvan työharjoittelupaikan etsintä on oppilaan vastuulla. Suvi-Tuuli Lehtinen kävi SOSTE:n järjestöpäällikön kanssa läpi järjestötoimijoita, joilla on toimintatavoitteena sivistystyö ja katse tulevaisuuteen. Sivis tuntui luontevalta harjoittelupaikalta.  

Suvi-Tuuli oli jo kesällä tutustunut Sivikseen haastatellessaan työparinsa kanssa toiminnanjohtaja Marita Saloa ekososiaalisesta sivistystyöstä opinnäytetyöhönsä.  

– Siviksen arvot vastaavat omiani. On kiva tehdä työtä, jossa voi hyödyntää omia arvoja ja osaamista, Suvi-Tuuli iloitsee. 

Hän työskentelee Siviksen asiantuntijan Marion Fieldsin kanssa kestävä elämä -teeman parissa. Aihe kiinnostaa kovasti, liittyyhän se myös Suvi-Tuulin opinnäytetyöhön.

– Ajatuksena on käytännössä löytää ja sanoittaa jo olemassa olevia kestävän elämän ohjeita siitä, miten meillä Siviksessä toimitaan, ja kirjata niitä ylös. Vastauksia haemme henkilökunnalta. Kestävään elämään liittyvien asioiden tulee olla myös linjassa jäsenjärjestöjen linjausten kanssa.  

Hyvää mieltä töissä ja vapaalla 

Hyvinvoinnin ja hyvän mielen tuottaminen on Suvi-Tuulille tärkeää. Hän onkin saanut toimia itselleen tärkeän asian parissa monella eri alalla.

Suvi-Tuulilla on pitkä työkokemus matkailu- ja ravintola-alalta muun muassa kesäravintolan päällikkönä. Hän on toiminut myös pitkään iltanäyttelijänä Kemin kaupunginteatterissa. Suvi-Tuuli kuuluu edelleenkin vapaataiteilijaryhmään, joka tekee keikkaa yksityistilaisuuksiin.  

Hyvää mieltä hän on saanut tuottaa myös Kemin kuninkaalliset -ryhmän toiminnassa mukana ollessaan. Ryhmä järjestää vuosittain suuren joulukonsertin sekä muita tapahtumia. Tapahtumien tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi vähävaraisten perheiden hyväksi. 

Järjestötyökokemusta Suvi-Tuuli on kerryttänyt esimerkiksi perustamalla yhdistyksen puolivahingossa.

– Se lähti siitä, että äidit halusivat laulaa. Laitettiin sitten tyttöporukalla kuoro pystyyn. Yhtäkkiä meillä oli neljänkymmenen laulavan naisen kuoro, joka paisui yhdistykseksi asti, Suvi-Tuuli nauraa.  

Lisäksi kaksi aiempaa työharjoittelupaikkaa on löytynyt järjestöistä: Pohjoisen järjestöjen tuki – Majakka ry:stä ja Kansalaisareenasta. Suvi-Tuuli sai yhdistää kaikkea aiemmin työelämässä ja yhdistystoiminnassa oppimaansa Kansalaisareenan koordinoimassa Climate Aid -konsertissa. Konsertti järjestettiin vapaaehtoistyöllä. Isoihin ihmismääriin reagoiminen ja ihmisten huomioonottaminen, vapaaehtoiset, tapahtuman järjestäminen ja ihmisten hyvinvointi – kaikesta tuli kokemusta. 

Tulevaisuus hahmottuu 

Työharjoittelun jälkeen Suvi-Tuulin olisi tarkoitus valmistua sosionomiksi jouluksi 2020. Tulevaisuuden toiveet töistäkin alkavat selkiytyä. 

– Haluan pelastaa maailman, isoilla tai pienillä teoilla. Tällä hetkellä järjestökenttä näyttäytyy minulle vahvimmin tulevaisuuden työpaikkana. Haluaisin sellaisen työn, jossa pystyn hyödyntämään kaikkea osaamista, Suvi-Tuuli haaveilee. 

Teksti: Anni Piipponen, kuva: Anu Törrö 

Suvi-Tuuli Lehtinen 

  • Harjoittelijana Siviksessä loppuvuoden 
  • Sosionomiopiskelija, Lapin ammattikorkeakoulu 
  • Työharjoittelun aiheena työyhteisö- ja organisaatio-osaaminen