SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

34 vuotta aktiivisen kansalaisuuden edistämistä – Riitta Tervasmäki siirtyi viettämään eläkepäiviään

ti 10. marraskuuta 2020 06.58.00

Opintokeskus Siviksen asiantuntija Riitta Tervasmäki on siirtynyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. SivisNYTin haastattelussa Riitta muistelee pitkää ja antoisaa uraansa Siviksessä. 34 vuotta sitten Sivikseen alueopintosihteeriksi tullutta Riittaa on pitänyt talossa työn vaihtelevuus. 

– Työtehtävät eivät ole lainkaan sellaisia, millaisia ne olivat, kun tulin taloon vuonna 1986. Jokainen vuosi on ollut erilainen, ja Siviksessä on tapahtunut aina paljon uutta. Olen koko urani ajan viime vuosiin saakka päässyt opettelemaan uusia tapoja tehdä töitä. Se on ollut hyvä asia, Riitta pohtii. 

Siviksen lukuisat hankkeet ovat tarjonneet mahdollisuuden verkostojen luomiseen niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Koulutustoimintaa on kehitetty jatkuvasti. 

– Kaikissa hankkeissa on ollut ilo olla mukana. Mieleen ovat jääneet myös yhdistystoiminnan koulutukset. Osallistujat ovat olleet niin ihania ja vastaanottavaisia. On ollut hienoa nähdä niitä oivalluksia, joita koulutuksissa syntyy, Riitta iloitsee. 

Riitta nimeää yhteistyön ja vuorovaikutuksen sekä kohtaamisen ja kuuntelemisen avaintekijöiksi ja työnsä suuriksi rikkauksiksi. Työssä on päässyt kohtaamaan ihmisiä jatkuvasti. 

– Kunnioitus ja luottamus puolin ja toisin on ollut hyvä lähtökohta. Ihmiset ovat olleet se asia, joka on kannatellut. Sekä vapaaehtoiset että työntekijät ovat olleet aktiivisia ja innostuneita oman järjestön eteenpäin viemisestä, Riitta kiittelee. 

Vuosien varrella Riitta on päässyt näkemään, miten Suomen yhteiskunnallinen kehitys on vaikuttanut järjestöihin. Aikoinaan teknologian nopea kehittyminen muutti yhteiskuntaa valtavasti ja tällä hetkellä kestävä elämä on tapetilla. Järjestökoulutuksessakin on tartuttu isoihin teemoihin. 

– On ollut palkitsevaa päästä kehittämään aktiivista kansalaisuutta monesta näkökulmasta. 

Riitta kokee jäävänsä eläkkeelle hyvässä vaiheessa. Vaikka esimerkiksi vallitseva pandemia tuo haasteita, Siviksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Sivis tarttuu alati uusiin asioihin ja on aktiivinen toimija järjestökentällä. Esimerkiksi yhdistystoiminnan koulutuksia on kehitetty jatkuvasti ja Riitta iloitsee vastikään valmiiksi saadusta Yhdistystoimija-materiaalista

Kiitos työtovereille, järjestöväelle ja vapaaehtoisille 

Riitta kertoo, että eläkkeelle jääminen tuntuu haikealta, mutta myös ihanalta. Tarkkoja suunnitelmia eläkepäiville ei vielä ole, sen sijaan hän suhtautuu avoimin mielin ja uteliaisuudella siihen mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. 

– En sano mihinkään ei enkä mihinkään kyllä. Ensin lomailen ja sitten katson, mikä tuntuu sopivalta. Eniten odotan sitä, että pääsee päivällä päivänvalossa ulos liikkumaan, on aikaa mökkielämälle ja harrastuksille. Minulle on vakuutettu, että kiireiset eläkepäivät tulevat kyllä jossain vaiheessa, Riitta nauraa. 

Riitasta huokuu kiitollisuus työyhteisöä ja järjestökumppaneita kohtaan. 

– Tätä työtä tehdään sydämellä, mutta hyvin tietoisena toimintaympäristön muutoksista. Olen mitä suurimmissa määrin kiitollinen ennen kaikkea osaaville, innostuneille ja kehittämishaluisille työtovereille, järjestökumppaneille ja vapaaehtoisille!  

Siviksen väki kiittää Riittaa hyvästä työtoveruudesta ja toivottaa leppoisia eläkepäiviä! 

Teksti: Carolina Rebhan