SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Verkkovinkki: Meripelastusseura ui verkkoon sutjakkaasti

ti 1. syyskuuta 2020 07.00.00

VIDEO: Mikä oli Meripelastusseuran etäkoulutuksissa onnistuneinta? Entä hankalinta? Entä yllättävintä? Katso video!

Koulutusten teoriaosuudet ja osa kursseista siirrettiin etäyhteyteen verkkoon. Mutta alusten käyttöönottokoulutus toteutettiin lähiopetuksena poikkeusjärjestelyin.

Suomen Meripelastusseura järjesteli kevään koulutuskalenterinsa uusiksi koronan vuoksi. Monet koulutukset siirrettiin nopealla aikataululla etäkoulutuksiksi Zoom-yhteydellä, esimerkiksi päällystökurssi.

Mutta kaikkea ei voitu opettaa videon välityksellä. Esimerkiksi toukokuun uusien alusten käyttöönottokoulutuksissa oli pakko päästä paikan päälle veneelle. Koulutusta ei voinut myöskään siirtää, koska uusien veneiden käyttämiseen ilman koulutusta liittyy suuria riskejä.

– Järjestimme teoriaosuudet ensin verkkokoulutuksina Teamsilla. Kaikki opetettiin etänä mitä pystyttiin. Lähikoulutukseen otimme mahdollisimman pienet ryhmät: vain 3 kurssilaista ja 3 kouluttajaa, Jaakko Heikkilä Meripelastusseurasta kertoo.

Ilman poikkeusoloja kurssilaisia olisi ollut jopa 8 ja kouluttajia lähes saman verran. Ryhmäkokojen lisäksi huomiota kiinnitettiin maantieteeseen. Lähiopetukseen sai osallistua vain saman meripelastusaseman väkeä, jotta eri asemien miehistöt eivät sekoittuneet.

Kurssilaiset majoittuivat kukin omissa huoneissaan, vaikka normaalisti yövytään kahden henkilön huoneissa. Lähikoulutus järjestettiin ulkotiloissa. Vain ruokailu oli sisätiloissa. Veneen käsittelykoulutuksessa porukkaa oli paikalla yhtä aikaa, mutta silloinkin huolehdittiin hyvästä käsihygieniasta.

– Koulutus onnistui oikein hyvin. Toki se oli kouluttajille raskaampaa, koska he joutuivat vetämään omat osuutensa kahteen kertaan. Kurssilaiset tykkäsivät ja saimme hyvää palautetta, Heikkilä kertoo.

Verkkokurssit vetivät väkeä

Meripelastusseura sukelsi keväällä kylmiltään etäkoulutusten ja verkkokurssien pariin. Alkukiemuroiden selvittyä etäkoulutukset alkoivat sujua.

Valtakunnallisia etäkoulutuksia järjestettiin kahdesti viikossa. Kesätaukoon mennessä verkkokoulutuksia ehdittiin järjestää kolmisenkymmentä.

– Saimme tosi hyvin aktivoitua porukkaa mukaan. Riemukkainta oli se, kuinka hyvin miehistömme innostui ja näki etäkoulutusten arvon. Yleensä tavoitamme valtakunnallisissa koulutuksissa noin 300 osallistujaa. Nyt luku oli jo alkukesästä 1600, Heikkilä iloitsee.

Meripelastusseuran etäkoulutussovelluksena käytettiin Zoomia. Se toimi ilman teknisiä pulmia.

– Lisäksi Zoomilla pystyi rekisteröitymisen kautta näkemään, kuka oikeasti oli läsnä koulutuksessa ja kuinka kauan. Tieto oli tärkeä, jotta pystyimme jatkamaan koulutuskorttimerkintöjen myöntämistä. Niillä seurataan osaamisen kehittymistä.

Tallenteet kasvattavat osallistujamäärää

Etäkoulutusten videotallenteet ovat Meripelastusseuralle tärkeitä. Moni palaa koulutuksen antiin myöhemmin, ja mattimyöhäiset katsovat koulutuksen jälkikäteen. Tallenteet lisäsivät Meripelastusseuran kurssien osallistujamäärää keskimäärin 10 prosenttia.

Syksyn koulutukset ovat alkaneet kevättä kevyemmillä rajoituksilla. Joitakin Meripelastusseuran kursseja ei edelleenkään järjestetä, ja jotkut kurssit ovat lyhentyneet alkuperäisestä.

– Nyt pohdimme, palaammeko jatkossa enää vanhaan ollenkaan vai järjestämmekö osan aina etänä. Jatkossa etäkoulutus on ainakin helpompaa, kun sitä on jo opeteltu, Jaakko Heikkilä sanoo.

Teksti ja video: Tia Yliskylä, kuvat: Meripelastusseura

LUE LISÄÄ JA TILAA SIVIKSELTÄ ZOOM-TUNNUKSET

Meripelastusseuran verkkokurssit Zoom-sovelluksella

Mitä tehtiin verkkoon? Meripelastusseuran kokonaisia kursseja ja joidenkin koulutusten teoriaosuuksia

Millä välineillä? Zoom-sovelluksella. Osallistujat käyttivät omia tietokoneitaan, kännyköitään tai tablettejaan.

Miten toteutettiin? Meripelastusseuran kouluttajat puhuivat ja käyttivät esimerkiksi PowerPoint-kalvoja esitystensä tukena. Osa kouluttajista käytti erillistä kuulokemikrofonia, osa tietokoneen tai kännykän mikrofonia. Osallistujat saivat kontaktin ohjaajaan chat-toiminnolla. Koulutuksista tehtiin editoidut tallennevideot.