SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Verkkovinkki: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset uskalsi ja onnistui live-lähetyksissä

ti 1. syyskuuta 2020 06.55.00

VIDEO: Mistä rohkeutta live-videoon sosiaalisessa mediassa? Anna ja Janita kertovat.

Ruokaneuvolive-videoita on katsottu lähes 250 000 kertaa. Ruokaa some-videoissa valmistavat Anna ja Janita.

– Tänään on luvassa tuorepastaa, eli vehnäjauhoja, öljyä ja suolaa voi varata käden ulottuville. Oliko meillä siellä ihmisiä jo langoilla? Eikun linjoilla?

Näin alkoi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Tuorepasta live -videolähetys Facebookissa elokuussa. Ruoka-asiantuntija Anna Kari ryhtyi vaivaamaan tuorepastataikinaa reaaliaikaisessa videolähetyksessä.

– Huh, jokohan voisi lopettaa tämän vaivaamisen? Arvostus italialaisia keittiöihmisiä kohtaan kasvaa, Anna nauraa.

Hän tekee suoraa Ruokaneuvolive-videolähetystä omasta kotikeittiöstään. Reaaliaikainen live-video tehdään ensin Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Facebook-kanavaan ja heti sen perään yhdistyksen Instagram-kanavaan.

Anna jutustelee luontevasti samalla kun taikina valmistuu. Tällä kertaa Annan seurana on yritysneuvoja ja kasvituotannon asiantuntija Anniina Luotonen ProAgria Länsi-Suomesta. Mutta Anna rupattelee tuttavallisesti silloinkin, kun on yksin äänessä.

– Reseptit on testattu etukäteen, mutta mitään käsikirjoitusta videoilla ei ole. Ihan luomusti mennään!

Suoriin lähetyksiin osallistuu myös Annan kollega, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää. Hän ei näy Facebookin live-videossa, koska hän moderoi suoran lähetyksen keskusteluja ja vastaa kysymyksiin.

– Instagram-liven teemme toisella tavalla. Se on asteen verran rennompi. Juttelemme keskenämme ja vastaamme vain muutamiin kysymyksiin, Janita kertoo.

Yli 250 000 näyttökertaa ja satoja kommentteja

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten suorat videolähetykset syntyivät keväällä nopealla aikataululla, kun koronarajoitukset estivät perinteiset ruokakurssit. Anna ja Janita ideoivat konseptin itse.

– Emme yhtään ajatelleet, että osaammeko. Ajattelimme heti, että totta kai me pystytään!

Live-videot ovat olleet menestys. Kevään aikana tehtiin reilut 20 live-lähetystä. Niitä on tähän mennessä katsottu lähes 250 000 kertaa.

– Lisäksi some-kanaviemme kävijämäärät ovat triplaantuneet. Myös perinteinen media kiinnostui, ja teki live-videoistamme juttuja, Janita kertoo.

Kaikki eivät katso live-videoita reaaliajassa. Monet live-videot keräävätkin suuren määrän katsojia vasta jälkikäteen tallenteena.

Suosituin on tähän mennessä ollut Karjalanpiirakka-live. Video on kerännyt noin 26 000 näyttökertaa. Pulla-liveä on katsottu noin 18 000 kertaa.

Näyttökerrat perustuvat orgaaniseen näkyvyyteen, eli videoita ei ole mainostettu rahalla.

Ensimmäiset live-videot houkuttelivat pääasiassa Annan ja Janitan tuttuja, mutta nyt videot tavoittavat laajan yleisön ympäri Suomea, ja faneja löytyy Suomen ulkopuoleltakin.

Palaute on ollut positiivista. Rento ja luonteva ote kerää kiitosta, samoin monipuoliset aiheet säilömisestä pizzan valmistamiseen.

– Negatiivisimmat kommentit ovat olleet tyyliin ”kamera on huonossa asennossa”. Kaikille ei ehkä ole avautunut, että teemme näitä meidän matkapuhelimillamme kotona. Mitään ihmeellistä kuvauskalustoa ei ole, Janita sanoo.

Rehellistä liveä kommelluksineen päivineen

Annan ja Janitan konsepti on raikas ja toimiva. Iloinen kaksikko tekee omannäköistä ja luontevaa katsottavaa, joka rohkaisee vuorovaikutukseen. Kommellukset kuuluvat kuvioon.

– Kerran kissa pomppasi kameran nurin. Esiliina on ollut väärin päin päällä. Kerran meni ruisleipä-liveen emoji-tarrat päälle: meillä oli molemmilla yhtäkkiä hatut ja aurinkolasit. Välillä lähetys katkeilee, mutta sitten vain painetaan ”päivitä” ja tsempataan.

Aiheet Anna ja Janita valitsevat ruuista, joista järjestettäisiin kursseja muutoinkin. Lisäksi hyödynnetään paljon jo olemassa olevia reseptejä maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilla. Silloin linkitys on helppoa.

Live-videot jatkuvat syksyllä joka toinen viikko keskiviikkoisin ja perjantaisin. Turun kaupunki myönsi pienen rahoituksen suorien lähetysten jatkamiseen.

– Olemme saaneet niin paljon hyvää näkyvyyttä, että ilman muuta jatketaan, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Maija Willman sanoo.

Anna ja Janita suosittelevat muitakin järjestöjä tekemään suoria videoita some-kanaviin.

– Rohkeasti vain kokeilemaan! Ei se niin vaarallista ole, se on vain internet. Ja tehdessä oppii, Anna nauraa.

Teksti ja video: Tia Yliskylä, kuvat: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset Facebookissa

Ruokaneuvolive Instagramissa

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvolive-videot

Mitä tehtiin verkkoon? Suoria live-videoita ruoanlaitosta reaaliajassa Facebook- ja Instagram-kanaviin.

Millä välineillä? Matkapuhelimilla ja tietokoneella.

Miten toteutettiin? Facebookissa yksi esiintyjä kameran edessä ruokaa laittamassa ja juttelemassa, toinen tietokoneella keskustelujen moderoijana ja kysymyksiin vastaajana. Instagramissa kaksi keskustelijaa jaetulla näyttöruudulla. Kaikista myös videotallenteet, joita voi katsoa myöhemmin.