Siviksen äänellä: Vertaisopintoryhmät kannustavat kokeilemaan yhdessä
ti 15. syyskuuta 2020 07.30.00
Syksyn merkit ovat ilmassa, ja mieli tekee jotain uutta ja virkistävää pimeiden iltojen hiipiessä. Miten olisi Kriittisen Korkeakoulun Filosofiakahvila Imatran kirjastossa? Risutöiden opiskelu Taito Pohjois-Karjalan Taitopajassa Salokylän kylätalolla? Tai SPR:n ystävätoiminnan peruskurssi Kokkolassa? Suoraan kotisohvalle on tarjolla esimerkiksi Helsingin Pelastusliiton teams-webinaari Kodin turvallisuus ikäihmisten näkökulmasta tai MLL:n Perhekummikoulutus Online.
Poiminnat ovat tämän alkuviikon koulutustilaisuuksista Sivisverkosta. Järjestöt tarjoavat oppimisen paikkoja, joissa näkyy kiinnostus itsensä kehittämiseen, omaehtoinen opiskelu sekä aktiivisen kansalaisuuden, yhteisöllisen toiminnan ja oppimisen vahvistaminen.
Yhdessä oppimiselle on myös tarjolla oma erityinen koulutusmuotonsa, vertaisopintoryhmät. Vertaisuudella on mahdollisuus nousta jälleen oppimisen top-trendiksi. Yhteinen oppimisen tavoite, yhdessä oivaltaminen ja jaettu vastuu oppimisesta siivittävät vertaisoppimista. Digitaaliset välineet mahdollistavat myös vertaisoppimisen verkossa.
Järjestöjen koulutuksista Sivisverkossa tehty tutkimus näyttää, miten monenlaiseen oppimiseen vertaisoppimista käytetään. Ryhmissä opitaan tietoja, taitoja ja vahvistetaan toimintakykyä. Vertaisuus kannustaa oppimiseen harrastus- ja hyvinvointiryhmissä.
Aktiivisimpia vertaisopintoryhmien järjestäjiä ovat kuorot, reumayhdistykset ja MLL:n yhdistykset. Uusia avauksia ovat tuoneet Pohjois-Karjalassa nuorten Tieto kiertoon -ryhmät, joissa lievitetään ilmastoahdistusta ja ratkotaan kestävän kehityksen kysymyksiä yhdessä vertaisoppien.
Inspiraatiota vertaisopintoryhmään voi hakea ”värkkäysoppimisesta”. Värkkääminen on yhdessä tekemistä, oppimista ja ongelmanratkaisua. Työelämäesimerkki värkkäyksestä ovat hacklabit, yhteisölliset työtilat, joissa jaetaan paitsi työkalut myös osaaminen, ja tsempataan yhteisön toimijoita oppimaan ja luomaan uutta. Vertaisoppiminen vahvistaa näin myös tulevaisuuden työelämätaitoja.
Aikuisten perustaitojen oppimisessa vertaisuudella on pedagoginen tilaus ja paikka järjestöjen koulutustoiminnalle. Siviksen syksyssä järjestöistä valmentaudutaan perustaitokouluttajiksi Kaikkien-malli -kouluttajakoulutuksessa. Kaikkien-mallissa lähtökohtana ovat jokaisen oppijan omat tarpeet. Niistä ryhmä valitsee yhteisen jaetun oppimisen tavoitteen, jota kohti mennään vertaisoppien. Pilottikoulutuksista esimerkiksi Turussa Auralan Setlementissä maahanmuuttajaäidit valmentautuivat perheen ajankäytön ja arjen hallinnan suunnitteluun oppien yhdessä samalla digitaitoja erilaisten ruutuaikaan ja ajanhallintaan liittyvien sovellusten myötä.
Koulutus ja vapaaehtoistoimintaan osallistuminen kasautuvat Suomessakin huolestuttavasti. Kaikkien-malli ja vertaisoppiminen antavat keinoja tavoittaa järjestöjen koulutukseen uusia kohderyhmiä, myös heitä, joita perinteinen koulunpenkki ei ole tavoittanut tai saanut innostumaan oppimisesta.
Vertaisopintoryhmissä näkyy toiminnallisuus ja yhdessä kokeileminen. Oppimiseen innostaa vertaisten kannustus.
Marita Salo
Toiminnanjohtaja
Opintokeskus Sivis
Helli Suomisen stipendien haku käynnissä!
Opintotoiminnan Keskusliitto ylläpitää vertaisopintoryhmätoiminnan uranuurtajan Helli Suomisen nimeä kantavaa stipendirahastoa. Stipendi voidaan myöntää ”tunnustuksen luontoiseksi apurahaksi” Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestön vertaisopintoryhmälle, vertaisopintoryhmän ohjaajalle tai jäsenelle.
Helli Suomisen stipendien haku on juuri nyt käynnissä. Löytyisikö omasta järjestöstäsi stipendin arvoinen vertaisopintoryhmä, ryhmän ohjaaja tai ryhmän jäsen?
Lue lisää ja lähetä hakemus viimeistään 5.10.2020: Helli Suomisen stipendi