SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Saammeko esitellä: asiantuntija Raisa Omaheimo

ti 1. syyskuuta 2020 06.30.00

Opintokeskus Siviksessä aloitti elokuussa asiantuntijana Raisa Omaheimo. Haastatteluhetkellä hän oli ollut Siviksessä töissä kaksi viikkoa.

– Kaikkea on niin paljon! Kovaa vauhtia tässä perehdyn Siviksen monipuoliseen toimintaan, Raisa naurahtaa. 

Hänen työtehtävänsä painottuvat uuteen nuorisoalan Osaamiskeskus Kentauriin, jossa Sivis on mukana vastaamassa toiminnasta Suomen Partiolaisten, Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Talous ja nuoret TATin kanssa. 

Yhtenä Raisan tehtävistä on tänä syksynä selvittää, miten nuorisojärjestökentällä tällä hetkellä arvioidaan oman toiminnan vaikuttavuutta. Kun kartoitus on tehty, luvassa on koulutusten suunnittelua sen pohjalta.  

Opetustyö palkitsi ja toi vakautta elämään 

Raisan tausta on ammattikorkeakoulumaailmassa. Hän toimi Metropoliassa digitaalisen viestinnän lehtorina lähes kymmenen vuotta. 

– Opetustyö on ollut tosi palkitsevaa, mutta halusin mukaan ylemmän tason pedagogiseen työhön. Sitä Sivis tekee, siksi halusin tänne, hän kertoo. 

– Tuntuu siltä, että olen oikeassa paikassa. 

Opetustyöhön Raisa on päätynyt muutaman mutkan kautta. Hänen ensimmäinen tutkintonsa on teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK).

– Tein freelancerina sekalaisia teatterialan opetustöitä ja elätin itseni hyvin niillä, mutta työ oli tosi silppua. Pikkuhiljaa halusin jotain vakaampaa ja lähdin opiskelemaan Taikin medialaboratorioon maisteriksi.

Hänellä on myös ammatillisen opettajan ja erityisopettajan pätevyydet.  Raisan mukaan erityispedagogiikasta on hyötyä kaikessa opettamisessa.

Raisa on tehnyt erityispedagogiikan puolella töitä Keskuspuiston ammattiopistossa Asperger-nuorten valmentavassa koulutuksessa sekä Keravan vankilan pilottikoulutuksessa.  

– Palkitsevinta kaikessa opetuksessa on se, kun ihminen saa oivalluksen. Kun näkee sen hetken, kun päässä välähtää. Mikään ei palkitse niin paljoa.  

Ammatillinen saavutus järjestömaailmasta 

Raisan viimeisin pesti oli palvelumuotoilupäällikön paikka järjestömaailmassa. Edellinen työpaikka oli Kukunorissa Propellipäät -hankkeessa, jossa kehitettiin järjestöjen kokeilukulttuuria. Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin myös täysin uudenlainen digitaalinen arviointityökalu Pokka

Sitä Raisa pitää yhtenä suurimmista ammatillisista saavutuksistaan. Työkalu pitää sisällään kyselypohjia ja mittareita, joiden avulla saadaan kerättyä tietoa oman järjestön toiminnan tuloksellisuudesta, vaikutuksista sekä kehittämistarpeista.

– Ja tärkeimpänä, Pokkaan kertyvä data muodostaa tietopankin, joihin omia tietoja voi verrata. Järjestöt voivat tutkia, miltä omat tulokset näyttävät suhteessa muihin saman alan toimijoihin. Silloin näkee, missä ollaan hyviä ja missä taas on kehittämisen varaa.  

Vapaa-aika taiteen ja uuden oppimisen parissa 

Vapaa-ajallaan Raisa tekee taidetta, muun muassa teatteriesityksiä. Esikoisromaaninsa hän julkaisi 2019.  

Erilaiset kulttuurialan projektit ovat Raisalle tärkeä osa elämää.  Kesällä Raisa aloitti esimerkiksi Ylen kolumnistina. Myös monivuotinen toive radiotyöstä toteutui tänä vuonna, kun hän pääsi tekemään Epäonnistumisten CV –radiosarjaa Yleisradioon. 

Eniten nautintoa tuottaa kuitenkin oppiminen.

– Se on siisteintä maailmassa. Juuri nyt en opiskele mitään, mutta tunnen itseni ja tiedän, että aina minä kuitenkin päädyn jotain uutta opiskelemaan. Olen katsellut salaa vähän tulevaisuudentutkimuksen opintoja. Se kuulostaa ihan täydelliseltä.  

Syksyä Raisa odottaa innolla. 

– Tuntuu upealta saada aloittaa työt merkityksellisten asioiden ja huippujen työkavereiden kanssa. Toivottavasti ei jouduta kokonaan etätöihin taas! 

Teksti: Anni Piipponen