SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Saammeko esitellä: Anna Grant

ti 15. syyskuuta 2020 07.10.00

– Nyt jo tuntuu siltä, että saan käyttää monipuolisesti sitä osaamista, mitä minulla on, iloitsee Anna Grant, joka aloitti Opintokeskus Siviksessä asiantuntijana elokuussa. 

Annan päätehtävä Siviksessä on toimia Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkönä loppuvuoden ajan.

– Projektipäällikön tehtävä on laaja. Luvassa on muun muassa Kaikkien-mallin pilotointia ja sen jalkauttaminen erilaisiin organisaatioihin. 

Vuodenvaihteen jälkeen Anna jatkaa toisessa hankkeessa.  

– Keväällä olen mukana Taidolla töihin -hankkeessa. Suunnitteilla on myös webinaari järjestöjohtajille. Webinaarin teemana on rahoitus. 

Opinnot avasivat ovet ulkomaille 

Anna palasi Suomeen kaksi vuotta sitten opiskeltuaan ja työskenneltyään kaksikymmentä vuotta ulkomailla. Ulkomaat kiinnostivat, koska hän halusi oppia ymmärtämään, miten maailma erilaisine ihmisineen ja kulttuureineen toimii. 

– Vietin jaksoja ulkomailla 15-vuotiaasta lähtien. Olin kielikursseilla joka kesä sekä vaihto-oppilaana Los Angelesissa.

Lukion jälkeen Anna opiskeli Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteiden kandiksi pääaineenaan kansainvälinen politiikka.  

– Opintojen alussa proffa sanoi, että ei kansainvälistä politiikkaa Suomessa tehdä ja kannusti ulkomaille opiskelemaan. Anna suuntasi Berliiniin, sillä siellä yhdistyivät kiinnostavat opinnot sekä mahdollisuus seurata yhdistyneen Saksan jälleenrakennusta Berliinistä. 

Maisteriopinnot Anna suoritti puolestaan Kentin yliopistossa, jossa oli mahdollista erikoistua erityisesti etiikan rooliin maailmanpolitiikassa. Siellä hän myös opetti ja väitteli aiheesta. 

– Sen jälkeen tuntui luontevalta jäädä Iso-Britanniaan, sillä työmahdollisuudet vastavalmistuneelle olivat paremmat kuin Suomessa, Anna toteaa.  

Pitkä ura koulutusalalla 

– Johtolanka työurallani Englannissa oli kasvatus- ja koulutuspolitiikan käytännön toteutuksen edistäminen. Anna työskenteli aluksi pari vuotta tutkijana Bristolin yliopistossa ja sen jälkeen kehityssuunnittelijana Manchester Metropolitan yliopistossa. 

– Sitten sain vakituisen työpaikan kasvatus- ja koulutusalan konsulttiyrityksestä, jossa viihdyin Suomeen palaamiseen saakka. Monipuoliseen työrooliin sisältyi erilaisten pilottien ja projektien arviointia, koulutusohjelmien kehittämistä, projektien ja tiimien johtamista sekä julkisen- ja järjestösektorin asiakkaiden kehityskumppanina toimimista.  

– Ehkä erikoisin projekti oli liberaalin moraalikasvatuksen opetusohjelman kehittäminen Arabiemiraateille.  

Harrastuksesta työ 

Suomeen palaamisen jälkeen Anna on kerryttänyt kokemusta järjestötoiminnasta työskennellessään vuorovaikutustaitokouluttajana Stean rahoittamassa hankkeessa.  

– Tarjosin laaja-alaista vuorovaikutustaitokoulutusta mielenterveysjärjestöjen työntekijöille ja kokemusasiantuntijoille, jotta he kykenevät kohtaamaan kuntoutujat arvostavasti sekä kouluttamaan taitoja eteenpäin. 

Innostus kehittää omia vuorovaikutus- ja konfliktin sovittelu -taitoja vei Annan erilaisiin alan koulutuksiin. Lopulta Anna kouluttautui niin pitkälle, että häntä alettiin pyytää kouluttamaan muita samoista aiheista. Harrastuksesta tuli Suomeen paluun yhteydessä työ, mutta nyt se on taas harrastus.

– Vedän pyynnöstä webinaareja ja työpajoja, joiden tarkoitus on antaa eväitä jonkin tietyn taidon kehittämiseen, esimerkiksi itsemyötätuntotaito, toisten empaattinen kohtaaminen, rakentavan palautteen antaminen tai kyky kohdata ja käsitellä konflikteja. 

Innolla töissä Siviksessä 

Anna haluaa olla osa tulevaisuuden muotoilua oppimis- ja osaamiskulttuurin kentällä. Siviksessä toive toteutuu. 

– Uudet innovaatiot sekä niiden tuominen ulkomailta Suomeen kiinnostavat, niin kuin nyt esimerkiksi tämä Kaikkien-malli. 

Mieluisan työnkuvan lisäksi työn ja työpaikan on oltava linjassa omien arvojen kanssa. 

– On tärkeää, että työ, johon annan panokseni, edistää arvojani. Myös organisaatiokulttuurin on oltava sellainen, jota arvostan ja joka sopii minulle. Siviksessä kaikki nämä toteutuvat.  

Teksti: Anni Piipponen, kuvat: Susanna Nordvall