SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Siviksen äänellä: Toisenlainen syksy tuo tilaa järjestökoulutuksen kehittämiseen

ti 18. elokuuta 2020 07.35.00

Syksy on yleensä järjestöissä vilkasta koulutuksen aikaa, kun yhdistykset käynnistävät toimintansa ja uusia vapaaehtoisia koulutetaan tehtäviinsä. Tänä syksynä suuri osa koulutuksesta toteutetaan verkkoalustoilla koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Lähikoulutuksessa koulutusmenetelmät valitaan niin, että ne mahdollistavat turvavälien pitämisen. Kevään tilaisuuksista monet siirrettiin syksyyn toteutettavaksi, mutta kokonaisuudessaan koulutusta toteutuu tänä vuonna järjestöissä huomattavasti vähemmän ja pienemmässä mittakaavassa kuin aikaisemmin.  

Järjestöjen koulutus on osa jatkuvaa oppimista, jota parasta aikaa parlamentaarisen ryhmän voimin uudistetaan. Huolta aiheuttaa muun muassa koulutuksen kasautuminen ja etenkin osan ihmisistä syrjään jääminen jatkuvan koulutuksen piiristä.

Uudistuksen yhteydessä järjestöjen koulutus on yksi tärkeä esillä pidettävä, omaehtoisen kouluttautumisen ja osaamisen kehittämisen paikka. Lisäksi kaikki järjestöjen koulutus ei ole mitattavissa osaamislähtöisillä mittareilla, vaan koulutus voi toteuttaa myös laajempaa sivistystehtävää ja innostaa toimintaan aktiivisena kansalaisena.  

Osaamisen kehittämisestä ja laajasta sivistystehtävästä kertoo myös selvitystyö, jossa perehdytään Siviksen 75 jäsenjärjestön kanssa toteuttamaan koulutukseen. Järjestöjen kanssa yhteistyössä järjestetty koulutus liittyy esimerkiksi järjestötoimintaan, vaikuttamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin, arkeen ja harrasteisiin. 

Koulutus hallinnoidaan Sivisverkossa, mikä tekee Sivisverkosta järjestökoulutuksen data-aarteen. Sivisverkon koulutussuunnitelmista on voitu selvittää tarkemmin myös koulutuksen kohderyhmiä ja laadullisia tekijöitä. Koottua dataa jalostetaan nyt järjestöjen oman laatutyön tueksi.  

Koronatilanne rajoittaa osaltaan koulutusten järjestämistä ja toteutumista, mutta tarjoaa järjestölle kenties sopivan hetken koulutuksen suunnitteluun ja koko koulutustoiminnan arviointiin ja kehittämiseen. 

Inspiraatiota järjestötoimintaan ja tukea koulutuksen kehittämiseen on tarjolla myös Siviksen syksyn koulutuksissa. Tulevaisuustaidot, vapaaehtoisten johtaminen ja rakentava dialogimenetelmä Erätauko tuovat uutta järjestöosaamista. Kaikkien malli -kouluttajakoulutus valmentaa perustaito-opetukseen aikuisten oppimisen tukena. Järjestöjen koulutuksen tueksi tarjolla on useita ajankohtaista vaihtoehtoja verkkokoulutuksen ja digiosaamisen kehittämiseen.  

Hyvää syyskauden alkua! 

Marita Salo
Toiminnanjohtaja, Opintokeskus Sivis