SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Oikeusministeriö kysyy järjestöjen poikkeusajan kokouksista

ti 9. kesäkuuta 2020 08.02.00

Oikeusministeriötä kiinnostaa, miten suomalaiset yhdistykset ja järjestöt toteuttivat ja toteuttavat kokouksiaan poikkeuskeväänä ja -kesänä 2020.

Ministeriö on avannut kaikille yhdistyksille ja järjestöille avoimen kyselyn kokousjärjestelyistä. Siihen voi vastata täällä.

– Tarvitsemme tietoa kevään, kesän ja syksyn 2020 kokousten käytännöistä yhdistys- ja järjestötasolla yhdistyslainsäädännön kehittämistä selvittävän oikeusministeriön työryhmän käyttöön. Työryhmän keskeinen tavoite on yhdistyslainsäädännön kehittäminen yhdistysten tarpeiden mukaisesti, kertoo lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen oikeusministeriöstä.

Kokousjärjestelyjen selvittämiseen liittyy koronakriisin vuoksi tehty väliaikainen laki. Se koskee poikkeuksellisia kokousjärjestelyitä yhdistyksen ja valtuutettujen kokouksissa ajalla 1.5.–30.9.2020.

Väliaikainen laki sallii asiamiehen käyttämisen ja etäosallistumisen kokouksissa, vaikka näitä keinoja ei olisikaan sallittu yhdistyksen tai järjestön säännöissä.

Harva järjestö ehti ottaa poikkeusjärjestelyt käyttöön. Suurin osa yhdistyksistä ja järjestöistä oli jo ehtinyt lähettää kevätkokouskutsun, osa piti kevätkokouksen sääntöjen mukaisesti ja osa siirsi kevätkokouksen syyskokouksen yhteyteen.

– Virallisten rajoitusten noudattamistakin tärkeämpää on, että yhdistysten jäsenet voivat turvallisin mielin osallistua kokouksiin – että luottamus yhteisöllisen päätöksenteon turvallisuuteen säilyy ja korjaantuu, Jauhiainen toteaa.

Väliaikainen lainsäädäntö on osoittautunut oivalliseksi kokeiluksi, kun kehitetään pysyviä ja hyviä digi- ja etäosallistumisjärjestelyjä.

– Käytännössä etäosallistumisvalmiudet, ymmärrys etäosallistumismahdollisuuden tärkeydestä ja hyväksyttävyydestä ovat jo nyt uudella tasolla. Sitä ei voitu ennustaa puoli vuotta sitten, Jauhiainen kertoo.

OIKEUSMINISTERIÖN KYSELY