Verkkovinkki: Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten verkkokurssien suosio yllätti
ti 12. toukokuuta 2020 07.10.00
Milla Suomea jännitti. Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten ensimmäinen Niska kuntoon -verkkokurssi oli juuri alkamassa. Toimiiko verkkoyhteys? Pääsevätkö kaikki osallistujat mukaan? Mitä jos ääni ei kuulu?
Suomi ja hänen kollegansa päivystivät kännyköiden ja tietokoneiden vieressä valmiina auttamaan, jos ongelmia ilmenisi. Mutta yhtään avunpyyntöä ei tullut. Kaikki kurssille ilmoittautuneet onnistuivat osallistumaan, ja tekniikka toimi moitteettomasti.
– Yllätyimme, että niin moni sai kaiken toimimaan ihan itse. Kurssilaistemme keski-ikä on kuitenkin aika korkea, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten toiminnanjohtaja Milla Suomi sanoo.
Toinen yllätys oli suosio: verkkokursseja olikin järjestettävä yhden sijaan kaksi, koska tulijoita oli niin paljon.
Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistyksissä oli jo pidempään suunniteltu, että verkkokurssiakin voisi joskus kokeilla. Mutta koronakriisi pakotti tekemään kokeilusta totta pikavauhtia.
– Kiitos Opintokeskus Siviksen Antero Pohjatalolle henkilökohtaisesta perehdytyksestä. Se oli ihan mahtavaa, ja perehdytyksen ansiosta oli varmempi olo lähteä kokeilemaan uutta.
Osa arasteli kameraa, osa suoraa lähetystä
Niska kuntoon -kursseille osallistui kolmisenkymmentä kurssilaista. Valtaosa oli paikalla reaaliaikaan, ja jotkut kysyivät tarkentavia ohjeita kurssin ohjaajalta, Mimmi Hailalta.
Jotkut arastelivat suoraa lähetystä, ja pitivät oman kameran ja mikrofonin visusti kiinni. Muutama halusi katsoa kurssin jälkikäteen tallenteelta.
– Hieman oli arkaa meininkiä alkuun, kun kaikilla ei ollut kamera päällä. Mutta ehkäpä useampi uskaltaa olla näkyvillä, kun homma tulee tutuksi? Tarkoitus olisi, että ohjaaja näkisi kurssilaiset, etenkin silloin, kun tehdään käytännön harjoituksia, Milla Suomi sanoo.
Verkkokurssille osallistunut Teija Isomäki innostui etäyhteydestä. Pitkää työmatkaa kulkevalle verkkokurssi oli helpotus, koska osallistua voi vaikka työhuoneessa työpäivän päätteeksi.
– Minulla ovat jumppakerrat lisääntyneet nyt kun kurssit ovat verkossa. Osallistumiskynnys on mitätön: sen kun avaat tietokoneen ja heität jumppamaton lattialle! Lisäksi olen saanut hyviä vinkkejä liikkeiden tekemiseen itsekseen, Isomäki kertoo.
Tekniikka on toiminut moitteettomasti. Zoom-sovellus oli Isomäelle etukäteen tuttu, ja hän kehuu sitä helppokäyttöiseksi. Isomäki toivoo, että yhä useampi jumpparyhmä olisi jatkossa myös verkossa.
– Se olisi uuden ajan tapa huolehtia omasta kunnostaan, kun ei tarvitse ehtiä paikan päälle.
Verkkokurssit tulivat jäädäkseen
Ensimmäiset verkkokurssit yllättivät myönteisesti. Vaikka kaikkia jännitti, lopputulos oli vaivan arvoinen. Jatkossa verkkokursseja tullaan järjestämään enemmänkin.
– Saimme osallistujia jopa Ahvenanmaalta saakka! Niin olisi tuskin käynyt, jos kurssi olisi toteutunut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Helsingin Kampissa, Milla Suomi arvelee.
Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset sai jo palautteita, joissa toivottiin, että jumpparyhmiä järjestettäisiin jatkossa myös videoyhteydellä. Suunnittelu aloitettiin saman tien.
– Kyllä verkkokurssit tulivat jäädäkseen. Ne mahdollistavat sellaistenkin ihmisten osallistumisen, jotka asuvat kaukana tai eivät halua tulla sosiaalisiin ryhmätapaamisiin. Ja aina voi katsoa tallenteen, jos on sairaana, matkalla tai töissä, Milla Suomi sanoo.
Hän suosittelee verkkokurssien järjestämistä ennakkoluulottomasti.
– Rohkeasti vaan kokeilemaan! Joskus mietitään liiankin kauan, että mahtavatko meidän asiakkaat tällaiseen ryhtyä. Mutta nyt kun oli pakko tehdä uudella tavalla, kaikki onnistui ja osallistujia tuli yli odotusten. Asiakkaillakin on nyt aikaa ottaa uusia keinoja käyttöön.
Teksti ja videon editointi: Tia Yliskylä
LUE LISÄÄ JA TILAA SIVIKSELTÄ ZOOM-TUNNUKSET
Verkkokurssit Zoom-sovelluksella
Mitä tehtiin verkkoon? Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten Niska kuntoon -kursseja.
Millä välineillä? Läppäritietokoneella ja Siviksen tarjoamalla Zoom-sovelluksella.
Miten toteutettiin? Ohjaaja Mimmi Haila avasi etukäteen sovittuna aikana verkkokurssin Zoom-sovelluksessa. Hän puhui osan ajasta langattomaan kuulokemikrofoniin. Osallistujat pitivät mikrofonit kiinni, mutta kamerat saivat olla päällä. Kysymyksiä sai esittää chatin kautta ja ääneen kysymällä. Ohjaaja näytti PowerPoint-kalvoja ja ohjasi käytännön harjoituksia. Tallenne oli jälkikäteen kurssilaisten katsottavissa.