Tiedosta ja ennakoi! Syksyllä opitaan tulevaisuustaitoja
ti 12. toukokuuta 2020 07.25.00
Opintokeskus Sivis kouluttaa syksyllä tulevaisuustaitajia! Viime vuonna suuren suosion saanut Tulevaisuustaidot järjestöissä -koulutus järjestetään jälleen tänä vuonna.
Tulevaisuustaidot järjestöissä -koulutus antaa järjestötoimijalle näkökulmia ja välineitä oman organisaation tulevaisuuden ennakointiin ja rakentamiseen. Koulutus tarjoaa työkaluja muutosvoimien ja megatrendien hahmottamiseen, ja niiden vaikutusta järjestökentällä opitaan tunnistamaan ja arvioimaan.
Tulevaisuusteemaan syvennytään webinaareissa tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen johdolla sekä oman järjestön tai yhdistyksen tulevaisuussuunnitelmaa työstämällä. Koulutuksen seminaarissa Helsingissä on luvassa asiantuntijapuheenvuoroja ja vertaisoppimista aiheesta.
Varaa paikkasi koulutukseen Sivisverkossa jo nyt!
Tietoisempaa tulevaisuustyötä
SivisNYT haastatteli syksyllä 2019 koulutukseen osallistuneita hallintopäällikkö Anna-Liisa Loukoa ja yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiaista Suomen Ladusta.
Anna-Liisa Louko ja Anne Rautiainen kertovat koulutuksen antaneen eväitä järjestön tulevaisuustyöhön. Suomen Ladussa on aina katsottu tulevaisuuteen, mutta koulutus toi suuremman ymmärryksen siitä, että tulevaisuuden pohtimisesta pitää tehdä johtopäätöksiä ja viedä päätöksentekoon asti.
– Tulevaisuustyöstämme on tullut tietoisempaa. Tulevaisuuden tarkastelusta pitää johtaa ketju, joka vie jollain tavalla strategiaan tai työpöydälle asti, täsmentää Rautiainen.
Suomen Latu esittelee jäsenistölleen uusia liikuntamuotoja ja -ulkoilutapoja. Myös toimiston arjessa näkyy tulevaisuusajattelu, kun ulkoiluun liittyviä trendejä kootaan yhteen.
– Perustimme koulutuksen jälkeen toimiston chattiin tulevaisuushuoneen, johon tulee säännöllisesti henkilökuntamme tekemiä havaintoja heikoista signaaleista, jotka voivat vaikuttaa Suomen Latuun. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset uudet ulkoilulajit, jotka usein tulevat ulkomailta Suomeen, Louko ja Rautiainen kertovat.
Koulutuksen aikana opittua peilattiin omaan järjestöön muun muassa tulevaisuussuunnitelman työstämisen kautta. Suomen Ladussa on tulossa strategian uudistaminen lähitulevaisuudessa, ja koulutuksen myötä Louko ja Rautiainen ovat nostaneet tulevaisuusajattelun puheeksi. Jatkossa tulevaisuustyötä voisi konkretisoida enemmän ja tuoda esimerkiksi jäsenkokouksessa jäsenistölle esiin.
– Koulutus oli itselle hyvä muistutus, että pitää ajatella eri tulevaisuuden skenaarioita ja miettiä oman järjestön kannalta, mitä eri tulevaisuuskuvat tarkoittavat, Louko summaa.
Keskusteluja, näkökulmia ja uusia ajatuksia
Mitä koulutuksesta jäi erityisesti mieleen Loukolle ja Rautiaiselle?
– Koulutus oli todella mielenkiintoinen ja puhujat mahtavia. Sain uusia ajatuksia, kun koulutuksen myötä tulin pohtineeksi oman järjestön asemointia koko järjestökentässä ja miten tulevaisuus vaikuttaa meihin, kertoo Louko.
Rautiainen sanoo, että koulutus auttoi linkittämään globaaleja, jo entuudestaan tuttuja, skenaarioita oman järjestön tulevaisuustyöhön.
– Se on hedelmällistä ja ajatuksia antavaa.
Sekä Louko että Rautiainen kehuvat koulutuksen keskustelevaa ilmapiiriä ja vuorovaikutteisuutta. Ajatuksia vaihdettiin aidosti ja seminaarien ja webinaarien puhujat avarsivat katsomaan asioita laajemmin.
ILMOITTAUDU MUKAAN SYKSYN KOULUTUKSEEN
Teksti: Carolina Rebhan, kuva: Lea Lihavainen