SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Siviksen äänellä: Vauhdilla verkkoon sosiaalista vuorovaikutusta unohtamatta

ti 12. toukokuuta 2020 07.45.00

Siviksessä on ollut uusi verkko-oppimisympäristö ja webinaarityökalu käytössä vuoden verran. Olemme pilotoineet uusia järjestelmiä koulutusten toteuttamiseen – sekä järjestöt että Sivis itse. 

Olemme keränneet kokemuksia järjestökoulutukseen liittyen ja samalla kouluttautuneet itse kyseisten järjestelmien käyttöön liittyviksi asiantuntijoiksi sekä teknisesti että pedagogisesti. Maaliskuun puolivälissä Siviksen ja järjestöjen koulutustoiminta alkoi muuttaa verkkoon entistäkin vauhdikkaammin, kun lähikoulutusta ei saanut järjestää 18.3. alkaen. 

Useampikin koulutusten suunnittelija alkoi ensihämmennyksen jälkeen miettiä, voisiko koulutuksia kuitenkin suunnitella verkkototeutuksena. Kun elimme normaalioloissa ja lähikoulutusta oli mahdollista toteuttaa, verkkokoulutuksen järjestämiseen asetettu rima on saattanut olla korkealla. Nyt rimakauhua ei ole tarvinnut lainkaan miettiä, vaan kaikki ovat saaneet kokeilla verkkokouluttamista ja -välineitä matalalla kynnyksellä.  

Tällä hetkellä rajoituksia ollaan hieman lieventämässä ja Suomi on siirtymässä hybridimalliin covid-19:n hallinnassa. Lähikoulutuksia on pikkuhiljaa mahdollista toteuttaa voimassa olevat kokoontumisrajoitukset ja hygieniaohjeet huomioiden.

Silti on varmasti huomattu, että edelleen verkkokoulutuksen mahdollisuuksille on paikkansa. Nyt voi olla erityisen hyvä hetki miettiä suunnitellummin, milloin on aidosti tarpeen järjestää lähikoulutus, milloin taas etäkoulutus. 

Yksi tulevaisuuden työelämän menestystekijöihin liittyvistä taidoista on sosiaaliset vuorovaikutustaidot. Lähikoulutuksessa kouluttajan on mahdollista hyödyntää erilaisia osallistuvia menetelmiä vuorovaikutteiseen ja osallistavaan koulutukseen. Lähikoulutuksissa myös osallistujien keskinäinen spontaani keskustelu ja verkostoituminen ovat luontevaa. Miten verkkokoulutuksessa voidaan ottaa huomioon osallistujien aktivointi, vuorovaikutus ja yhteistyö?  

Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen koulutuksen toteuttamiseen Zoom-webinaarityökalua,  Itslearning-verkko-oppimisympäristöä sekä tukea verkkokoulutuksen pedagogiseen sparraukseen. Ota yhteyttä, niin tehdään yhdessä laadukasta, osallistavaa ja vuorovaikutteista järjestökoulutusta! 

Muistathan seurata Youtube-kanavaamme sekä viestintäämme. Löydät ohjeita ja videotallenteita niin hyvän webinaarin järjestämiseen kuin eri verkkotyökalujen tekniseen käyttöön. 

Susanna Plathan
Koulutuspäällikkö, Opintokeskus Sivis