SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Mitä kannattaa osata? Tule kuulemaan perustaitoseminaariin

ti 12. toukokuuta 2020 07.30.00

Kuinka kehittää aikuisten perustaitoja Suomessa ja Euroopassa? 

Tätä kysymystä pohditaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pohjoismainen aikuisten oppimisen verkoston (Nordisk Netværk for Voksnes Læring, NVL) kaksipäiväisessä verkkoseminaarissa maanantaina ja tiistaina 18.–19.5.2020. 

Opintokeskus Siviksen hankkeista mukana ovat Kansalaisen perustaidot ja TAIKOJA II.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään torstaina 14.5.2020. Osallistuminen on mahdollista joko kaikkiin osioihin tai omien aikataulujen ja kiinnostusten kohteiden mukaan vain joihinkin sessioihin. 

Verkkoseminaarin ensimmäinen päivä keskittyy aikuisten perustaitoihin Suomessa, ja päivän työkielenä on suomi. Puheenvuoroissa kuullaan, kuinka perustaidoilla päästään töihin, ja millaisia uusia tapoja osaamisen tuottamiseksi kehitellään esimerkiksi TE-hallinnossa ja koronaviruksen sulkemissa oppilaitoksissa. 

Toisena päivänä verkkoseminaarin kieli on englanti ja osallistujat tulevat ympäri Eurooppaa. Päivän aikana pohditaan 2020-luvun perustaitoja ja kuullaan muun muassa suuren suosion saaneesta Elements of AI -kurssista, ja miten kurssia voisi hyödyntää perustaitojen kehittämisessä. 

Siviksen tärpit verkkoseminaariin 

Tiistai 19.5. klo 13.45–14.30 

  • Workshop 5: Digital skills in the Nordic Countries 
  • Yliopisto-opettaja, tutkijakoordinaattori Mika Sihvonen Tampereen yliopistosta ja TAIKOJA II -hankkeesta kertoo, miten vertaisoppimisen teemaa ja arkipäivän ongelmanratkaisua on työstetty Taito-ohjelman hankkeissa. TAIKOJA II -koordinaatiohanke toimii ESR-rahoitteisen Taito-ohjelman perustaitohankkeiden tukena ja verkostoijana sekä tuottaa perustaitoihin liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia. 
  • Työpajassa esitellään myös NVL:n tuottama raportti “Basic digital skills for adults in the Nordic countries”. 

 

Tiistai 19.5. klo 15.00–16.00 

  • Workshop 6: Lifeskills – What are the basic skills in the 2020´s? 
  • Kansalaisen perustaidot -hankkeen järjestämässä työpajassa avataan perustaitoja kansainvälisessä yhteistyössä laaditun elämäntaidot-lähestymistavan näkökulmasta sekä jaetaan kaksi case-esimerkkiä niiden opettamisesta. Mukana on myös oppijalähtöinen Kaikkien-malli. Yhteisessä osuudessa mietitään, miten elämäntaitoja voisi lähestyä oman työn kontekstissa. Työpajan vetäjinä ovat asiantuntija Virpi Markkanen Siviksestä sekä koulutussuunnittelija Nina Hjelt ja viestintäsuunnittelija Sari Pohjola Kansanvalistusseurasta. 
     

Verkkoseminaarin ohjelma on rakennettu aikuisten perustaitojen kansallisessa verkostossa, jossa Opintokeskus Sivis on mukana. Ilmoittaudu mukaan verkkoseminaariin tässä linkissä.