SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Verkkovinkki: Satakieliset tuottaa keskusteluryhmiä, tanssia ja satuja verkkoon

ti 7. huhtikuuta 2020 06.50.00

Satakieliset eli Monikieliset erilaiset oppijat ry on onnistunut siirtämään monia keskusteluryhmiä verkkoon. Lisäksi poikkeustilanne on synnyttänyt uusiakin ideoita: esimerkiksi digitaaliset satuhetket pikkulapsille ja tanssituokiot koko perheelle.

Alun perin Satakieliset keskeytti kaikkien keskusteluryhmien toiminnan koronauhan vuoksi. Viestitulva alkoi saman tien. Esimerkiksi maahanmuuttajien keskusteluryhmien ohjaaja Khallata Demir puhui taukoamatta puhelimessa.

– Ihmiset olivat peloissaan. Kaikki eivät ymmärtäneet, mistä on kysymys ja mitä tapahtuu. Vastailin erikseen kaikkien kysymyksiin, ja totesin, ettei tämä voi mennä näin. Ihmiset tarvitsevat keskusteluryhmiä, Demir kertoo.

Hän sai luvan kokeilla etäyhteyttä. Ensin oli otettava haltuun tekniikka. Monet tarvitsivat kädestä pitäen apua sovellusten lataamiseen ja käyttöön ottamiseen. Osan Demir tapasi henkilökohtaisesti, osa sai WhatsAppissa latausohjeet.

Ensimmäinen digitaalinen keskusteluryhmä oli maahanmuuttajanaisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa. Kymmenkunta keskustelijaa jutteli Jitsi meet -videoyhteyden kautta. Toinen ryhmä perustettiin korkeakoulutetuille maahanmuuttajille, joilla on mielenterveysongelmia. He keskustelivat Google Hangouts -sovelluksen kautta.

– Kaikki onnistui todella hyvin. Toki joka keskustelun alusta menee hetki siihen, kun kokeillaan, kuuluuko kaikkien puhe ja näkyykö kuva. Mutta sitten alkaa keskustelu, ja kaikilla on paljon kerrottavaa.

Väkivalta kodeissa on lisääntynyt

Khallata Demir emännöi kahta keskusteluryhmää. Molemmat ryhmät juttelevat videoyhteydellä kahdesti viikossa noin neljä tuntia kerrallaan. Kielivalikoima on ihailtava: juttu luistaa niin arabiaksi, turkiksi, kurdiksi kuin suomeksi.

Ja juttua riittää. Poikkeustilanne on saanut ihmiset puheliaiksi. Digitaalinen yhteys on lisännyt myös juttelijoiden määrää: keskusteluihin osallistutaan pääkaupunkiseudun lisäksi kauempaakin, Oulusta ja Joensuusta saakka.

– Valmistelen etukäteen jonkun aiheen, mutta joka kerta tulee myös paljon kysymyksiä, Khallata Demir kertoo.

Murheitakin on noussut esiin. Demir vakavoituu ja ääni käheytyy, kun hän kertoo, että väkivalta on selvästi lisääntynyt kodeissa.

Maahanmuuttajataustaiset naiset eivät uskalla kertoa suoraan, mutta moni on kysellyt ”kaverin puolesta”, miten pitää toimia, kun kotona pahoinpidellään. Välillä väkivalta pistää silmään: osa naisista on meikannut varsin räikeästi videopuhelua varten. Mustelmat eivät näy paksun pakkelin alta.

– Heti kun huomaan jossain perheessä jotain, lähetän erikseen viestiä kokouksen jälkeen. Kehotan pyytämään apua, ja muistutan, että minulta saa aina apua ja tukea.

Lapsille luetaan kirjaa, koko perhettä tanssitetaan

Demir on huomannut, että perheet ovat hukassa uudessa tilanteessa, jossa kaikki perheenjäsenet ovat koko ajan kotona. Yhteisiin puuhiin ei olla totuttu. Siksi Khallata Demir ja hänen perheensä vinkkaavat erikseen, mitä perheet voivat tehdä yhdessä.

Demirin 17-vuotias poika Huseyin Demir lukee lastenkirjoja videolle kurdiksi ja äidinkielellään turkiksi. Lukuvideot jaetaan perheiden katsottaviksi.

– Pienten lasten äidit ovat olleet tyytyväisiä, että on aivan mahtavaa, kun lapset saavat kuunnella tarinoita omalla äidinkielellään.

Kerran viikossa Demir ja perhe houkuttelevat kaikki tanssimaan yhdessä. Videoyhteyden ääreen kutsutaan joraamaan myös isät, jotka saattavat poikkeustilassa kokea roolinsa hieman ulkopuoliseksi. Yhdessä tanssiminen vahvistaa perheiden vuorovaikutusta.

– Olen saanut paljon palautetta, ja se auttaa jaksamaan, vaikka väsyttää. Siitä tulee hyvä olo, että olen saanut autettua. Ja nyt ihmiset oppivat auttamaan myös toisiaan.

Teksti ja videon toimittaminen: Tia Yliskylä, kuva: Khallata Demir

 

Sivis järjestää kaksi webinaaria yhdistyksen digityökaluista (Google Drive, Facebook-ryhmät, Google Hangouts, Messenger ja Whatsapp). Ensimmäiseen osaan voi ilmoittautua vielä tänään täällä.