SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Verkkovinkki: MLL siirsi perhekahviloita verkkoon

ti 7. huhtikuuta 2020 06.45.00

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirissä ei kauan surkuteltu, kun koronauhka sulki viikoittaiset perhekahvilat.

Samaan aikaan kun hallitus piti ensimmäistä tiedotustilaisuuttaan, keskusteli kahdeksan aikuista ensimmäisessä etäperhekahvilassa Zoom-sovelluksella. Digitaalista perhekahvilaa ei tieten tahtoen suunniteltu päällekkäin tiedotustilaisuuden kanssa. Tiedotustilaisuus myöhästyi alkuperäisestä, etäperhekahvila ei.

– Se tuntui ihme kyllä luontevalta, vaikka olimme kaikki tietokoneella. Joku imetti lastaan, jonkun lapsi hyppi äitinsä päällä ja joku leipoi kakkua. Mitään ohjelmaa ei ollut, puhuttiin vain niitä näitä, MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Janina Andersson kuvailee.

Etäperhekahvilan emäntä jututtaa

Kutsu ensimmäiseen digitaaliseen perhekahvilaan julkaistiin Facebookissa. Verkko teki Turun seudun perhekahvilasta kertaheitolla valtakunnallisen. Myös muista maakunnista löytyi osallistujia.

Heti alussa huomattiin, että digitaalinen perhekahvila toimii parhaiten, jos joku emännöi tai isännöi keskustelua. Toivottaa kaikki tervetulleiksi ja keksii aluksi puheenaiheita.

– Se vaatii jonkun, joka jututtaa porukkaa, jos kaikki ovat vieraita toisilleen. Sitten juttelu alkaa sujumaan, Janina Andersson kertoo.

Ensimmäistä etäperhekahvilaa – ja sen jälkeen jo kymmeniä – emännöi MLL:n Otetaan koppi -hankkeen työntekijä Tina Hilck.

– Alku vaati ohjeistamista, että pane mikrofoni kiinni, jos välillä komennat lapsia tai annat puolisollesi kauppalistaa. Älä puhu päälle, koska vain yksi kerrallaan kuuluu, ja voit nostaa käden pystyyn, jos sinulla on asiaa, Hilck kertoo.

Digitaalinen perhekahvila sallii mokat

Yksi digitaalisen perhekahvilan houkuttelevimmista piirteistä on rentous. Hommaa ei oteta turhan vakavasti, vaan mokat ja kömmähdykset kuuluvat asiaan. Uusia tapoja opetellaan yhdessä.

– Olemme huomanneet, että olemme oikeasti kaikki samassa liemessä, kun yhden jos toisen takana näkyy likaisia tiskiröykkiöitä. Ja mokiakin sattuu! Kerran yksi äiti sujautti puhelimen hetkeksi topin olkaimeen, ja eikös saman tien mennyt kamera päälle, Tina Hilck nauraa.

Monesti varsin ankarasti arvosteleva sosiaalinen media on nyt näyttänyt pehmeämmän puolensa. Uudet digitaaliset ideat on otettu sydämellisesti vastaan, ja some-kiukkua ei ole kuulunut.

– Kaikki tietävät, että tämä tilanne on tullut yllättäen ja pyytämättä, ja kaikki ymmärtävät, jos menee vähän sinne päin. Kokeileminen on nyt jotenkin sallivampaa, Janina Andersson sanoo.

MLL on saanut myös palautetta, että kynnys osallistua digitaaliseen etäperhekahvilaan on matalampi kuin kasvotusten kohtaamiseen.

– On ihmisiä, joiden on turvallisempi olla vuorovaikutuksessa netin välityksellä kuin kasvotusten. Tämä voi myös rohkaista tapaamaan kasvotusten, kun tulee ensin verkossa tutuksi, Andersson pohtii.

Kymmeniä perhekahviloita verkossa kaikkien saatavilla

MLL:n Varsinais-Suomen piiri on lyhyessä ajassa lisännyt siirtänyt monia toimintojaan verkkoon. Etäperhekahviloita on useita, ja seuraavaksi verkkoon siirretään koulutuksia.

– Enemmän tai vähemmän kaikki toiminta siirtyy nyt verkkoon. Myöhemmin katsomme, mitkä toimivat niin hyvin, että jäävät osaksi toimintaa. Esimerkiksi osa lastenohjaajakoulutuksesta voisi jäädä pysyvästi verkkoon, Janina Andersson suunnittelee.

MLL:n Varsinais-Suomen piirin etäkahvilat löytyvät täältä. Mukaan voi ilmoittautua ympäri Suomea.

Sekä Andersson että Hilck yllättyivät, miten ketterästi toiminnan digitalisoiminen onnistui.

– Digiloikka onnistui kivuttomasti siihen nähden, miten vahva epäilys ihmisillä oli omista tietoteknisistä taidoistaan. Minut yllätti se huikea heittäytyminen, jonka olemme nähneet. Videoyhteys ei olekaan pelottava mörkö enää, Hilck sanoo.

Teksti ja videon toimittaminen: Tia Yliskylä, kuvat: MLL