SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Nyt on aika(a) tehdä kehittämistyötä

ti 7. huhtikuuta 2020 06.55.00

Kun arki ja elämä meni uusiksi, tuli samaan aikaan tarve ja tilaa tehdä strategista kehittämistyötä. Järjestöjen koulutusten ja koko tulevaisuuden suunnitelmallinen kehittäminen on nyt tärkeää.

– Nyt voi olla kehittämisrauhaa, kun järjestön toimintaa siirretään verkkoon tai ajetaan jopa alas. Nyt on oiva paikka oikeasti kehittää. Monesti kun koulutukset pyörivät, ei ole kehittämisrauhaa, Siviksen asiantuntija Mia Valanne toteaa.

Kehittämistyölle on myös suuri tarve, koska poikkeustila myllää järjestökenttää uusiksi. Kun jatkorahoitusta haetaan, kehitystyön painoarvo kasvaa. Toimintaansa terävöittäneet ja tekemisen laatua parantaneet järjestöt pystyvät muita vakuuttavammin perustelemaan olemassa olonsa ja työnsä tärkeyden.

– Nyt on timanttinen hetki järjestön koko toiminnan ja koulutuksen kehittämiseen sekä syvälliseen pohdintaan, Mia Valanne kannustaa.

Siviksen koulutusten laatukonsultaatiot jatkuvat. Tällä hetkellä vuorovaikutus tapahtuu videoyhteydellä.

– Nyt kannattaa irrottaa voimavaroja siihen, että miettii, miten järjestön syksyn koulutukset järjestetään. Mikä on kokonaisuus? Parhaimmillaan kehittämistoimet purevat jo syksyllä, ja järjestö saa kirittyä kiinni sitä, mikä nyt poikkeustilanteessa menetetään.

Siviksen vinkit järjestöjen koulutusten suunnitelmalliseen kehittämiseen:

  1. Siirrä olemassa olevaa toimintaa ja koulutuksia verkkoon. Jos tarvitset apua, Sivis tukee ja neuvoo.
  2. Käytä etätyön ansiosta säästyvää aikaa koulutuskalenterin perusteiden miettimiseen: miten tästä eteenpäin? Koska poikkeustila jatkuu, on aikaa tehdä muutakin kuin vain välttämätön.
  3. Älä jää vellomaan epätoivoon, vaan pohdi ja priorisoi, mihin aikaa käytetään.
  4. Suunnittele: Mitä ja miten voidaan jatkossa tehdä järkevästi eri tavalla, jotta järjestön toiminta ja rahoitus jatkuvat?
  5. Ratkaise: Mitä järjestön koulutuksissa täytyy nyt oikeasti kehittää? Mikä on säilyttämisen arvoista? Mikä kannattaa ainakin uudistaa?
  6. Päätä: Vastaako kaikki nykyinen koulutus tarkoitustaan? Mitä ydinosaamista tarvitaan ja miten sitä koulutetaan?
  7. Ota talteen: Mitä hyötyä poikkeustilan toimintatavoista, välineistä tai kanavista on jatkossa? Jääkö jotain pysyvämpään käyttöön?
  8. Visioi: Varaa strategiatyöhön aikaa. Miksi järjestösi on jatkossa olemassa? Mikä hyöty ja rooli sinun järjestölläsi on poikkeustilan jälkeisessä ajassa?

 

Teksti: Tia Yliskylä, kuvat: Susanna Nordvall