SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Miten toteutat hyvän webinaarin?

ti 7. huhtikuuta 2020 07.05.00

Sivis järjesti suuren suosion saaneen Näin toteutat hyvän webinaarin -koulutuksen verkon välityksellä 24.3.2020. Kouluttajana toimi asiantuntija, kouluttaja Pauliina Venho.

Hänen vinkeillään opimme, miten suunnitella hyvä webinaari, ja mitä ottaa huomioon ennen ja jälkeen webinaarin. Mutta miksi webinaarin suunnittelu sitten on niin tärkeää?  

– Verkossa työskenneltäessä huomio kiinnittyy helposti muualle, myös aikuisilla, muistuttaa Pauliina Venho.  

Tavoitteet selkeiksi  

Kouluttajan on hyvä kuvailla webinaarin tavoitetta itselleen verbeinä: mitä on tarkoitus osata tai pystyä tekemään tämän tilaisuuden jälkeen?

Webinaari ei ole yksinpuhelua, ja monet webinaarialustat tarjoavatkin hienosti mahdollisuuksia osallistamiseen. Webinaari voi koostua esimerkiksi esityksistä, keskusteluista, yksilötehtävistä, ryhmätöistä sekä yhteiskirjoittamisesta ja -suunnittelusta. 

Hyvän webinaarin kaava on yksinkertainen ja selkeä: se alkaa teknologian haltuunotolla, jatkuu orientaatiolla, sisältää aktiviteetteja ja yhteisen lopetuksen. Aktiviteettien tulee tukea webinaarin tavoitetta, viedä asioita eteenpäin ja saada osallistujien ääni kuuluviin.   

Ääni, video ja diat 

Hyvän äänenlaadun takaamiseksi tietokoneen sisäistä mikrofonia ei tulisi koskaan käyttää, edes webinaariin tai kokoukseen osallistumiseen. Mikrofoni tulisi pitää suljettuna silloin kun ei puhu.  

– Ole oma itsesi, hymyile, mikäli se vain sopii webinaarin luonteeseen. Videokuva tekee webinaarista luonnollisemman ja korostaa tilanteen reaaliaikaisuutta. Kiinnitä huomiota valaistukseen, ettet näytä haamulta tai möröltä, ja että näyt kuvassa mukavasti. Mikäli näytät videota osana webinaaria, tarkista etukäteen, että osallistujat varmasti näkevät ja kuulevat sen, myös äänet, ohjeistaa Venho.  

Diaesitys, infograafit tai muut kuvaajat ovat perinteistä webinaarin sisältöä, ja syystä: ne ovat hyviä tapoja esittää asioita verkossa. Enemmän tekstiä sisältävän materiaalin voi jakaa ennen webinaaria tai sen jälkeen. Tärkeää on diojen selkeys, näkyvyys mobiilissa ja se, että puhutaan diojen mukaisesti.  

Panosta jälkitöihin 

Kouluttajan tehtävät eivät pääty itse webinaarin loppumiseen: pisteenä i:n päälle osallistujille on hyvin hoidetut webinaarin jälkityöt.  

– Mikäli teet tallenteen, pilko se järkeviin osiin. Jaa tarvittava materiaali osallistujille. Palaa kyselyiden tuloksiin ja toimi niiden pohjalta. Viesti mahdollisesta jatkosta, ohjeistaa kouluttaja Pauliina Venho.  

Näin toteutat hyvän webinaarin -tallenne on katsottavissa Siviksen YouTube-kanavalla.  

Teksti: Sanni Olasvuori, Kuva: Pauliina Venho

NÄIN TOTEUTAT HYVÄN WEBINAARIN -KOULUTUKSEN TALLENNE

Pauliinan vinkit sujuvaan webinaariin 

  • Panosta suunnitteluun ja osallistamiseen. 
  • Harjoittele yhdessä kollegojen kanssa. 
  • Varmista hyvä nettiyhteys. 
  • Hostilla pitäisi olla 2 tietokonetta käytettävissä. 
  • Ohjeista osallistujia tulemaan ajoissa paikalle. 
  • Pyri järjestämään webinaari täysin etänä, mikäli mahdollista.  
  • Mikäli teet tallenteen, pilko se lyhyempiin osioihin.  
  • Ole oma itsesi ja rentoudu. Teknologia muuttuu aina ja yllätyksiltä ei voi välttyä.