SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Asiantuntija avaa: Näin saat etätyöstä hyviä tuloksia

ti 7. huhtikuuta 2020 07.10.00

Etätyössä työ ei muutu, vaikka puitteet muuttuvat. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää. Oman työn johtamisen merkitys kasvaa.

Siviksen asiantuntija Heidi Ristolainen, miten työnantaja voi varmistaa, että etätyö onnistuu mahdollisimman hyvin?

– Työnantajan vastuut ja velvollisuudet eivät muutu. Etätyössä on lisäksi erittäin tärkeää huolehtia hyvästä keskusteluyhteydestä. Keskustelulla varmistetaan, että työn tekeminen sujuu turvallisesti ja tavoitteet toteutuvat. Esimerkiksi järjestötyö on luonteeltaan itsenäistä, ja siksi nyt täytyy kiinnittää erityistä huomiota työyhteisön toimivuuteen ja tukemiseen.

Työyhteisöissä täytyy luoda uusia pelisääntöjä: esimerkiksi aikatauluista, milloin ollaan tavoitettavissa ja millä välineillä viestitään. Nyt poikkeusaikana on tärkeämpää seurata työn tuloksia kuin työntekijöiden läsnäoloa. Miten työ tulee tehdyksi hyvin? Siihen voi olla monia tapoja, ja nyt voi syntyä uusia, jopa aikaisempaa parempia.

Poikkeustilan vaatimaan digiloikkaan täytyy varata riittävästi suunnitteluaikaa ja toimivat työvälineet. Lisäksi on huolehdittava, että kaikki pysyvät digiloikassa mukana. Yhteisöllinenkään työväline ei toimi, jos sitä ei käytetä.

Sijaisjärjestelyt kannattaa miettiä valmiiksi, jotta hommat hoituvat muuttuvissa tilanteissa.

Miten työntekijä voi edistää etätyössä onnistumista ja huolehtia omasta työhyvinvoinnistaan?

– Oman työn johtamisen merkitys kasvaa. Valmistaudu työpäivään kuten ennenkin, koska rutiinit kantavat poikkeuksellisen tilanteen yli.

Yritä pitää työpiste ja muu koti erillään, jos se on mahdollista. Tarvitaan kekseliäisyyttä: olen kuullut useamman esimerkin, jossa etätyöpiste on tehty saunaan, koska siellä on hiljaista. Joku teki työtilan vaatehuoneeseen. Itse rakennan oman työpisteeni joka päivä makuuhuoneen nurkkaan väliaikaisesta työpöydästä.

Suunnittele etätyöpäivän kulku ja tavoitteet, priorisoi keskeisimmät tehtävät ja varaa aikaa myös yllätyksille. Päätä työrytmistä: esimerkiksi 90 min töitä ja sitten tauko. Työaika ja vapaa-aika ovat erikseen myös etätyöpäivinä.

Työergonomian merkitys kasvaa. On tärkeää vaihtaa työskentelyasentoa päivän mittaan.

Kun työskennellään etänä, viestintä muuttuu usein asia- ja tehtäväkeskeiseksi. Täytyisi miettiä, miten ollaan yhteydessä työkaverien kanssa myös virallisten palaverien ulkopuolella. Moni järjestö on ottanut käyttöön virtuaaliset aamukahvit.

Miten järjestöt voisivat hyödyntää muuttuvan työtilanteen?

Poikkeustilanne voi olla myös mahdollisuus työtapojen ja koko järjestön kehittämiseen. Nyt voi olla kiire, mutta myöhemmin keväällä voi olla aikaisempaa enemmän aikaa tärkeään kehittämistyöhön. Lue kehittämisvinkkejä Mia Valanteen haastattelusta.

 

Lisätiedot
Mia Valanne: Nyt on aika(a) tehdä kehittämistyötä