Tietoyhteiskunta vaatii jatkuvaa taitojen päivittämistä – miten pidämme kaikki mukana?
ti 10. maaliskuuta 2020 07.10.00
Kansalaisen perustaidot 2020 -seminaari pidetään keskiviikkona 25.3.2020. Seminaari sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita uudesta tavasta opettaa perustaitoja, olitpa sitten kouluttaja, opetuksen kehittäjä tai oppija.
Seminaarissa tarkastellaan perustaitoja ja Kaikkien-mallia uraohjauksen ja itsensä johtamisen näkökulmasta. Ilmoittaudu perjantaihin 15.3.2020 mennessä tästä linkistä.
Mihin perustaitoja tarvitaan?
– Nyky-yhteiskunta tarvitsee kaikkia mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Aikuisten perustaitoja vahvistamalla pystytään pitämään huolta siitä, että kaikki saavat äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Perustaitojen puutteilla on vaikutuksia moniin asioihin, esimerkiksi talouteen, terveyteen, työllistymiseen ja yhteiskunnassa vaikuttamiseen, Siviksen asiantuntija Virpi Markkanen toteaa.
Perustaidot haltuun Kaikkien-mallin avulla
Sivis ja Kansanvalistusseura ovat kehittäneet Kaikkien-mallin, jossa perustaidot kehittyvät arjen haasteita ratkaisemalla ryhmän ja kouluttajan tuella.
– Malli on oppijalähtöinen ja muokkautuu oppijan tarpeiden mukaan. Opiskelijat määrittelevät itselleen henkilökohtaiset oppimistavoitteet. Ryhmän vertaistuki on iso osa oppimista, ja kouluttaja auttaa tavoitteiden toteuttamisessa, Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Välivehmas kertoo.
Mallin keskeiset periaatteet ovat oppijalähtöisyys, paikallisuus ja eri perustaitojen yhdistyminen koulutuksissa.
Miksi perustaitoja opetetaan?
PIAAC-tutkimuksessa 2012 huomattiin aikuisten perustaidoissa puutteita.
Perustaidot ovat taitoja, jotka auttavat oman elämän hallinnassa ja yhteiskunnassa toimimista. Perustaitoihin luetaan luku-, numero- ja digitaidot. Lukutaitoihin sisältyy luetun ja kuullun ymmärtäminen sekä puhumalla tai kirjoittamalla viestiminen.
Perustaitoja tarvitaan muun muassa ohjeiden lukemiseen ja ymmärtämiseen, mittayksiköiden ymmärtämiseen ja erilaisen numeerisen tiedon vertailuun ja laskemiseen sekä tiedon hakemiseen ja suodattamiseen netistä.
Teksti: Anni Piipponen
Kuvat: Sanni Olasvuori