SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Siviksen äänellä: Poikkeustilanne siirsi tapaamiset, koulutukset ja harrastuksiakin verkkoon

ti 24. maaliskuuta 2020 13.45.00

Koronapandemia keskeytti Suomessa kaiken lähiopetuksena järjestettävän koulutuksen myös opintokeskuksissa. Siviksessä kokosimme varautumisryhmän nopealla aikataululla tukemaan oman organisaatiomme siirtymistä etätyöhön ja poikkeusoloihin.

Lähikoulutukseksi suunnitellut tilaisuudet siirrettiin verkkoon muiden verkkokoulutustemme rinnalle. Päivittäisillä työyhteisön etäkahveilla vaihdetaan tuoreimmat kuulumiset ja arjen vinkit.

Poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassa luo avuntarvetta ja halua auttaa. Valmiusjärjestöissä uusia vapaaehtoisia haetaan ystävätoimintaan, neuvontapalveluihin tai organisoimaan naapuriapua lähiyhteisössä.

Arkeen liittyvät rajoitukset ja etätyöhön asettuminen kuormittavat mieltä myös järjestötyössä. Monessa yhdistyksessä pohdintaan, miten toteuttaa kevätkokous tai joudutaanko heittämään hukkaan huolella valmisteltu koulutustapahtuma. 

Siviksessä olemme kohdentaneet voimavaramme tukemaan järjestöjen koulutusta poikkeusoloissa. Vapaaehtoisia ystäviä ja auttajia voi kouluttaa verkko-oppimisalustan tukemana.

Monet lähiopetukseksi suunnitellut koulutustilaisuudet ovat siirrettävissä webinaareiksi. Totutut tapaamiset vertaisopintoryhmässä voivat toteutua myös verkon kautta ja tuoda helpotusta sosiaaliseen eristykseen. Myös etätyössä on tärkeä luoda käytäntöjä hajautetun järjestötyöyhteisön työhyvinvoinnin tueksi.

Moni järjestö on ottamassa lyhyellä kiihdytysvauhdilla koulutuksen digiloikan. Poikkeuksellinen tilanne on synnyttänyt luovia ratkaisuja koulutusten toteuttamiseen. Verkossa harjoittelevat jopa kuorot.

Myös opintokeskuksista on kuoriutunut esiin ketterä toimija vastaamaan järjestöjen tuen tarpeisiin. Järjestöjen koulutustoiminnan mahdollistaminen pitää yllä yhteisöllisyyttä, vapaaehtoistoimintaa ja tukee ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä myös poikkeuksellisessa tilanteessa.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Marita Salo
Toiminnanjohtaja, Opintokeskus Sivis