SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Hei digialoittelija tai maahanmuuttaja, opi perustaidot ja ohjaa muita

ke 5. helmikuuta 2020 07.05.00

Opintokeskus Sivis järjestää maaliskuun alussa Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksen Helsingissä. Kaikille avoin ja maksuton koulutus on tarkoitettu digialoittelijoille ja maahanmuuttajille.

Ideana on, että koulutuksessa opitaan digitaalisten perustaitojen lisäksi vertaisohjaamista. Näin koulutuksen käyneet voivat viedä tietoa ja taitoja eteenpäin esimerkiksi omissa verkostoissaan ja yhteisöissään.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa ei enää pärjää ilman perusdigitaitoja. Jotta voi toimia aktiivisena kansalaisena, täytyy osata toimia verkossa niin arjessa kuin työelämässä, Opintokeskus Siviksen asiantuntija Tiina Tanskanen-Kudjoi sanoo.

Hän ja Siviksen asiantuntija Heidi Ristolainen vastaavat koulutuksen toteuttamisesta.

Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutus järjestetään Helsingissä kuutena päivänä aikavälillä 2.3.–4.4.2020. Mukaan voi ilmoittautua 21.2.2020 asti.

ILMOITTAUTUMINEN

Opi täyttämään verkkolomakkeita ja lähettämään sähköpostia

Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksen tarkka sisältö riippuu osallistujien lähtötilanteesta. Taitotasoa kartoitetaan alkukyselyllä.

Ajatuksena on, että heikoista digitaidoista kärsivät pääsevät jyvälle perusasioista, kuten digitaalisten verkkolomakkeiden täyttämisestä, sähköpostien lähettämisestä, verkko-opiskelusta ja ylipäätään verkkotyöskentelystä.

– Opimme esimerkiksi, miten työstetään Google Docs -dokumentteja yhteistyössä, miten tunnistaudutaan sähköisesti, miten asioidaan Kelan, Kannan ja OmaVeron kaltaisissa verkkopalveluissa, ja miten ostetaan sähköinen juna- tai tapahtumalippu, Tiina Tanskanen-Kudjoi kertoo.

Koulutuksessa perehdytään myös turvalliseen verkko-ostosten tekemiseen ja lähdekriittisyyteen. Some-kanavien käyttöäkin opetellaan, samoin etäyhteyksien käyttämistä, kuten Skype-palvelua.

Lisäksi ItsLearning -oppimisalustalle verkkoon on koottu lisäohjeita ja harjoituksia esimerkiksi tekstinkäsittelyyn, tiedoston lataamiseen, verkkokyselyyn vastaamiseen, verkkokeskusteluun osallistumiseen, sähköpostitilin luomiseen. Niitä voi harjoitella ja hyödyntää muiden opettamisessa.

Helsingin koulutukseen mahtuu 12 osallistujaa (minimi 6 osallistujaa). Avoimeen koulutukseen ei vaadita Opintokeskus Siviksen tai jäsenjärjestöjen jäsenyyttä. Koulutus on maksuton. Koulutus kerryttää 2 opintopistettä.

Opintokeskus Sivis toteuttaa koulutuksen Opetushallituksen rahoituksella yhteistyössä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kanssa.

Seinäjoen koulutus alkoi maahanmuuttajille

Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutus alkoi Seinäjoella tammikuussa. Maahanmuuttajille suunnattu koulutus on jatkoa Digipolku-hankkeelle.

– Huomasimme jo Digipolku-hankkeessa, että digitaitojen perusoppia tarvitaan. Tieto leviää hyvin vertaisryhmissä. Siinä vertaisohjaaja jakaa omaa osaamistaan, vaikkei olekaan opettaja, Siviksen asiantuntija Riitta Tervasmäki kertoo.

Vertaisryhmä voi olla epävirallinenkin porukka.

– Aika moni ohjaa läheisiään tai naapureitaan, esimerkiksi kotona olevia äitejä. Sen virallisempaa ryhmää ei tarvita, vaikka osa vertaisohjaajista onkin käynyt kirjastossa tai kansalaisopistossa juttelemassa ohjaamismahdollisuuksista, Tervasmäki sanoo.

Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksesta tulee myöhemmin opintojaksomalli Sivisverkkoon. Opintojaksomallin avulla kaikki Siviksen jäsenjärjestöt voivat kouluttaa digialoittelijoita, maahanmuuttajia ja vertaisohjaajia omissa verkostoissaan.

Teksti: Tia Yliskylä, kuvat: Opintokeskus Sivis

ILMOITTAUDU KOULUTUKSEEN