SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Badges4Good -hanke kerää osaamismerkkien hyviä käytäntöjä

ke 5. helmikuuta 2020 07.15.00

Opintokeskus Siviksen Badges4Good -hankkeessa kartoitetaan ja vaihdetaan osaamismerkkeihin liittyviä hyviä käytäntöjä. Hankkeessa järjestetään tänä vuonna kaksi kansainvälistä koulutusta, johon Siviksellä on ilo kutsua jäsenjärjestöjen toimijoita mukaan. Sivis vastaa osallistujien matka- ja majoituskuluista sekä ohjelmaan merkityistä mahdollisista lounas- ja illalliskuluista.

Lue jutun lopusta Liettuassa koulutukseen osallistuneen Annika Piirosen (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö) kokemuksia! 

Osaamismerkkien hyöty esillä Espanjassa 

Toukokuussa Lorcan kaupungissa Espanjassa järjestetään osaamismerkkien arvoon liittyvä koulutus. 

Koulutuksen osallistujat oppivat, miten osaamismerkkeihin kirjatun osaamisen hyväksyttävyyttä ja hyödynnettävyyttä voi edistää. Koulutuksessa jaetaan myös hyviä käytännön esimerkkejä siitä, miten osaamismerkkeihin kirjattu osaaminen voidaan tunnustaa ja hyväksyä jossain muualla kuin siinä organisaatiossa kuin siinä missä ne on luotu. 

Osallistuja pohtivat esimerkiksi, miten osaamista, jota on tunnistettu ja tunnustettu järjestössä voidaan hyödyntää työelämässä tai hyväksilukea oppilaitoksissa. Kotiinviemisiksi osallistujat saavat työvälineitä ja menetelmiä, jotka tukevat osaamismerkkeihin kirjatun osaamisen validointia.

Aika: 22.–28.5.2020 
Paikka: Lorca, Espanja 
Aihe: Osaamismerkkien hyöty ja arvo 

Tutustumista vaikuttajatahoihin Brysselissä

Marraskuussa matkataan Brysseliin Belgiaan opintomatkalle tutustumaan tahoihin, jotka ovat tekemisissä Euroopan tasolla osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kanssa.

Viikon aikana opintomatkan osallistujat tapaavat päättäjiä ja sidosryhmiä sekä oppivat, miten eurooppalaiset validointilinjaukset luodaan ja miten niihin voi vaikuttaa. Opintomatkalla vieraillaan muun muassa Euroopan komissiossa ja tavataan Youth Passin ja Euro Passin edustajia. 

Aika: 9.–14.11.2020 
Paikka: Bryssel, Belgia 
Aihe: Osaamismerkkien edistäminen – vaikuttamistyö 

Lue lisää Espanjan koulutuksesta tästä linkistä! Ilmoittautuminen Espanjan koulutukseen viimeistään ke 26.2. Annika Tahvanainen-Jaatiselle (annika.tahvanainen-jaatinen@ok-sivis.fi). Annika antaa mielellään myös lisätietoja molemmista koulutuksista.

Ideoiden ja kokemusten jakamista Liettuassa 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) verkkopedagogi Annika Piironen osallistui Badges4Goodin ensimmäiseen kansainväliseen koulutukseen Liettuassa marraskuussa. SivisNYT haastatteli Piirosta koulutuksen annista. 

Millaiset taustatiedot sinulla oli osaamismerkeistä ennen koulutusta? 
– Osaamismerkeistä minulla oli jo entuudestaan paljon kokemusta. Olin päässyt suunnittelemaan myöntämisprosesseja, osaamismerkkejä ja osaamismerkkiperheitä sekä testaamaan teknistä toteutusta Open Badge Factory -alustalla.

Mitä hyötyä koulutuksesta oli? 
– Minulle koulutuksen ehdottomasti tärkein anti oli osaamismerkkeihin liittyvien hyvien käytänteiden, ideoiden ja kokemusten jakaminen. Erilaisista organisaatioista tulevilla osallistujilla oli osaamismerkkien käyttöön lukemattomia mielenkiintoisia ideoita ja toteutuksia, joita en itse ollut osannut kuvitellakaan.

Miten olet päässyt hyödyntämään oppimaasi SPEKin osaamismerkkityössä? 
– Meillä merkkien laajempi käyttöönotto on vielä alkuvaiheessa. Sain koulutuksesta kuitenkin myös erinomaisia ideoita merkkien käyttöönottoon liittyvään prosessiin, joten suunnitelmat ovat valmiina.

Mitä koulutuksesta jäi erityisesti mieleen? 
– Koulutuksessa kävi selvästi ilmi, että osallistujien taustasta (kotimaa, organisaatio) huolimatta merkkien käyttöönottoon ja hyödyntämiseen liittyvät haasteet olivat samanlaisia. Keskustelimme myös paljon siitä, miten tärkeää harrastustoiminnasta tai vapaaehtoistyöstä hankitun osaamisen hyödyntäminen koulutus- tai työelämässä olisi. Osaamismerkit ovat tähän tarkoitukseen oiva väline, mutta miten saada merkeille vastaava arvo koulutus- ja työelämässä?

Miksi tällaiseen koulutukseen kannattaa mielestäsi osallistua? 
– Koulutus oli erittäin hyvin suunniteltu ja kouluttajat ammattitaitoisia. Koulutuksessa pääsi käytännössä suunnittelemaan ja kehittämään oman organisaation osaamismerkkijärjestelmää jatkuvan vertaisarvioinnin ja -ideoinnin tuella. Erittäin intensiivinen ja antoisa viikko!

Teksti: Carolina Rebhan 

VIDEO: Tunnelmia Liettuan-koulutuksesta
LISÄTIETOA: Espanjan koulutus toukokuussa