SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

SivisNYT

Julkaisija Opintokeskus Sivis. Päätoimittaja Marita Salo.

14.12.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Siviksen koulutuslinjauksen tavoitteena on selkeyttää suunnittelua ja toteuttamista

Meillä Siviksessä valmistui alkusyksyllä koulutuslinjauksen runko, jonka tavoitteena on selkeyttää koulutuksen suunnittelun ja toteuttamisen toimintamallia.

14.12.2020

Some, viestintä sekä ennakointi- ja tulevaisuustaidot osaamistarpeiden kärjessä

Järjestöt ja yhdistykset tarvitsevat lisää tietoa ja taitoa sosiaalisen median mahdollisuuksiin, viestintään, ennakointi- ja tulevaisuustaitoihin, verkosto- ja yhteistyötaitoihin sekä hallitustyöskentelyyn. Nämä olivat kärkiviisikko Opintokeskus Siviksen osaamistarvekyselyssä.

14.12.2020 KoulutuksetTapahtumat

Kevään koulutukset: opi uutta ja innostu!

Keväällä on jälleen tarjolla runsain mitoin koulutuksia järjestötoiminnan ja oman osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille. Kevätkaudella hiotaan muun muassa verkkokoulutus- ja ohjaustaitoja sekä sukelletaan järjestöjen tulevaisuuteen ja muutostarpeisiin. Tervetuloa Siviksen koulutuksiin!  

14.12.2020

Verkkovinkki: Ykköstyyppien Etädinnereissä jutellaan tuntikausia videoyhteydellä

Pari tuntia tai kuusi tuntia – Ykköstyypit ry:n Etädinnerit-verkkokeskusteluissa viihdytään aikaa viettämässä. Diabeetikoiden vertaistukiryhmä löysi verkosta virtaa korona-ajan tapaamisiin.

14.12.2020 Hankekuulumisia

Digi- ja markkinointitaitoja sekä hyvinvointia – Kolme esimerkkiä Kaikkien-mallista

Kansalaisen perustaidot -hankkeessa kehitetty Kaikkien-malli on päässyt tämän syksyn aikana käytännön testausvaiheeseen. Kokeilukoulutuksista on saatu hyvää palautetta ja koulutusmallille on selvästi aitoa kysyntää ja käyttöä.  

14.12.2020

Siviksen Helsingin-toimisto on muuttanut

Uusi osoitteemme on Toinen linja 17, 00530 Helsinki.

14.12.2020

Sivis toivottaa hyvää joulua!

Sivisverkon chat on suljettuna joulun ja uuden vuoden aikaan 22.12.2020–6.1.2021. 

01.12.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Vapaaehtoistoimintaa tarvitaan koronakriisissä ja kriisistä toipumisessa

Vapaaehtoistoiminnan ylläpitäminen ja auttamisen halun kanavoituminen vapaaehtoistoiminnaksi ei synny itsekseen. Se tarvitsee tekoja, tukea ja resursseja.  

01.12.2020 Sivisverkko

Opintojaksomallit takaavat laadukkaan koulutuksen

Opintojaksomallit ovat vaivan väärti, sillä ne kehittävät järjestöjen koulutusten laatua tuloksekkaasti. Opintojaksomallien hyöty ulottuu laajasti järjestön koko koulutustoimintaan. Tämä selviää Sivisverkko-tutkimuksen juttusarjan viimeisestä osasta, jonka aiheena ovat opintojaksomallit. 

01.12.2020

Helli Suomisen stipendien saajat on valittu ‒ Palkitut ansioituneita vertaisopintoryhmiä ja ryhmien ohjaajia

Tämänvuotiset Helli Suomisen stipendien saajat on valittu. Palkittujen joukossa on jälleen monia ansioituneita vertaisopintoryhmiä ja ryhmien ohjaajia.

01.12.2020 Elämää järjestöissä

Kun mummot ja vaarit Teamsiin läksivät

Tarve päästä yhteyteen tutun ryhmän kanssa oli suurempi kuin tekniikan pelko. Kokemukset olivat niin hyviä, että osa tätä poikkeusaikaa varten kehitetystä toiminnasta jää osaksi toimintaa.

10.11.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Järjestökoulutus vahvistaa demokratiataitoja ja voimaannuttaa toimijoita

Järjestökoulutuksen pedagogiikka on luonteeltaan voimaannuttavaa ja mahdollistavaa. Vahva järjestöosaaminen tuo myös virtaa toiminnan kehittämiseen.

10.11.2020

Valmiit verkkokurssit jäsenjärjestöjen käyttöön

Siviksen uudet verkkokurssit tulevat testattaviksi vuodenvaihteessa. Jäsenjärjestöt saavat käyttöönsä koulutusmallit yhdistysten kehittämisestä, vapaaehtoisten johtamisesta ja yhdistysten viestinnästä.

10.11.2020 Elämää järjestöissä

Partio innostui Yhdistystoimija-verkkoaineistosta

Suomen Partiolaiset hyödyntää Opintokeskus Siviksen tuottamaa Yhdistystoimija-verkkoaineistoa osana omaa koulutustarjontaansa.

10.11.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Sivis kehittää ja tukee vahvaa järjestöosaamista

Sivis tuottaa uutta aineistoa yhdistys- ja järjestöosaamisen kehittämiseen. Koulutuksissa järjestöt saavat konkreettisia työkaluja oman toiminnan kehittämiseen. Järjestöt voivat vaikuttaa sisältöihin kehittämisryhmissä Vahva järjestöosaaminen -tavoiteohjelman kautta.

10.11.2020

Yhdistystoiminnan osaamismerkit keräävät hyvää palautetta

Osaamisen esille nostajat toimivat käytännössä hyvin ja niiden hyödyllisyys on huomattu. Yhdistystoiminnan osaamismerkkien uusi kehittämiskierros käynnistyy.

10.11.2020 Tapahtumat

Erätauko-viikolla keskustellaan kansalais- ja järjestötoiminnan tulevaisuudesta

Sivis osallistuu 1–7.12.2020 Suomen itsenäisyyspäiväviikolle sijoittuvaan Erätauko-viikkoon järjestämällä kaksi keskustelua teemasta Kansalais- ja järjestötoiminnan tulevaisuus Suomessa. 

10.11.2020 Tapahtumat

Järjestö, tule mukaan Siviksen jouluiseen somesarjaan!

Sivis nostaa joulukuussa somekanavilla esiin järjestöjen jouluisia puuhia ja hyvän mielen tekoja. Somesarjaa varten keräämme nyt jäsenjärjestöiltämme juttuaiheita. 

10.11.2020

34 vuotta aktiivisen kansalaisuuden edistämistä – Riitta Tervasmäki siirtyi viettämään eläkepäiviään

Opintokeskus Siviksen asiantuntija Riitta Tervasmäki on siirtynyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. SivisNYTin haastattelussa Riitta muistelee pitkää ja antoisaa uraansa Siviksessä. 34 vuotta sitten Sivikseen alueopintosihteeriksi tullutta Riittaa on pitänyt talossa työn vaihtelevuus. 

10.11.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: harjoittelija Suvi-Tuuli Lehtinen

Suvi-Tuuli työskentelee Siviksen asiantuntijan Marion Fieldsin kanssa kestävä elämä -teeman parissa.

20.10.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Kestävä elämä järjestöissä

Kestävä elämä ei ole järjestöissä niinkään erillinen opiskeltava sisältö, vaan osa isoa tarkoitusta, hyvää elämää ja aktiivista kansalaisuutta, joiden vuoksi järjestöt ovat syntyneet.

20.10.2020 HankekuulumisiaTapahtumat

Kentaurin alkupotku – tervetuloa kick-off-tapahtumaan!

Osaamiskeskus Kentauri karauttaa toden teolla vauhtiin. Hyppää kyytiin verkkotapahtumassa 27.10.2020 klo 12‒16!

20.10.2020 Asiantuntija avaaHankekuulumisia

Asiantuntija avaa: Henkilöstön osaamiskartoitus julkaistaan vuoden lopulla

Opintokeskus Sivis on kehittänyt yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa pienille sote-alan järjestöille ja yrityksille soveltuvan henkilöstön osaamiskartoitustyökalun. Saat sen käyttöösi loppuvuoden aikana. 

20.10.2020

Livevideot lisäävät näkyvyyttä

Videovinkki: Tee reaaliaikainen livevideo kännykällä nettiin.

20.10.2020

Kestävän elämän artikkelikokoelma on julkaistu

Julkaisutilaisuudessa esillä olivat järjestöjen kestävän elämän kysymykset. Tilaisuudesta on myös tallenne. Lataa ja lue Kestävän elämän muutosvoimaa -teos.

01.10.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Koulutus innostaa vapaaehtoista toimimaan ja vaikuttamaan

Innokkainkin vapaaehtoinen väsyy ja vetäytyy pois järjestön toiminnasta jossain vaiheessa. Mistä ja miten löydämme uusia vapaaehtoisia tilalle, kun aktiivien lähipiiristä on jo rekrytoitu kaikki innokkaat mukaan? 

01.10.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Siviksen kestävän elämän ohjelma käynnistyy ensi vuonna

Opintokeskus Siviksen kestävän elämän ohjelman suunnittelu on käynnissä. Luonnos valmistuu syksyn aikana. Ohjelma saadaan käyttöön ensi vuonna.

01.10.2020

Siviksen uusi julkaisu: Kestävän elämän muutosvoimaa järjestöissä

Miten järjestöt voivat edistää kestävää elämää? Siihen saa vastauksia ja vinkkejä Opintokeskus Siviksen digitaalisesta julkaisusta Kestävän elämän muutosvoimaa järjestötoiminnasta. Se julkaistaan perjantaina 9.10.2020. Samana päivänä järjestetään myös julkaisu- ja keskustelutilaisuus verkossa. Ilmoittaudu mukaan!

01.10.2020

Puheenvuoroja ja keskustelua kestävästä elämästä – Tule mukaan verkkotapahtumaan perjantaina 9.10.

Keskustelemassa muun muassa johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti Sitrasta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri ja Siviksen hallituksen puheenjohtaja Milla Kalliomaa, suunnittelupäällikkö Erkka Laininen Okka-säätiöstä sekä Annika Stubbe Suomen Partiolaisten kestävän kehityksen ryhmästä.

01.10.2020 Elämää järjestöissä

Kestävyyttä arjen valintoihin – Lastensuojelun keskusliitto laati ympäristöeettiset periaatteet

Lastensuojelun keskusliitto on esimerkki järjestöstä, jossa kaikessa toimissa otetaan huomioon kestävä elämä. Liitto on laatinut toiminnalleen ympäristöeettiset periaatteet, jotka ohjaavat liiton työtä, tapahtumia ja vaikuttamistoimintaa. 

01.10.2020 Hankekuulumisia

Perustaitotesti havainnollistaa arjen luku-, numero- ja digitaitoja

Verkossa oleva Perustaitotesti mittaa opiskelussa ja työelämässä tarvittavia luku-, numero- ja ongelmanratkaisutaitoja viihdyttävällä tavalla. Perustaitotestin on suorittanut jo 26 000 suomalaista.

01.10.2020 Sivisverkko

Osaamistavoitteet kannattaa selkeyttää ja käyttää Siviksen asiantuntija-apua

Sivisverkko-tutkimuksen juttusarjan toinen osa keskittyy opintojaksoihin. Opintokeskus Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen havaitsi tutkimuksessaan, että osa opintojaksoja järjestävistä järjestöistä tarvitsee tukea osaamistavoitteiden kuvaamiseen. Tulosten perusteella yhteisille ohjeille ja Siviksen asiantuntija-avulle on käyttöä.

01.10.2020

Videovinkki: Live-videot

Live-videot eli reaaliaikaiset videolähetykset ovat mainio tapa lisätä näkyvyyttä! Sosiaalisen median algoritmit suosivat live-videoita ja lisäävät automaattisesti niiden näkyvyyttä. Myös yleisö tykkää ja moninkertaistat videosi näkyvyyden!

01.10.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: asiantuntija Heidi Odell

Heidin työajasta puolet kuluu Nuorisoalan osaamiskeskus Kentaurissa. Toinen puoli työajasta menee Siviksessä koulutuksen laadun kehittämisen parissa

15.09.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Vertaisopintoryhmät kannustavat kokeilemaan yhdessä

Vertaisuudella on mahdollisuus nousta jälleen oppimisen top-trendiksi. Yhteinen oppimisen tavoite, yhdessä oivaltaminen ja jaettu vastuu oppimisesta siivittävät vertaisoppimista.

15.09.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Sivis auttaa järjestöjä sujuvien koulutusten toteuttamisessa

Opintokeskus Sivis haluaa kehittää erityisesti verkkokoulutuksia koskevaa tukea jäsenjärjestöille. Tuki on järjestölle maksutonta.

15.09.2020 Sivisverkko

Validoidut opintosuoritustiedot käyttöön työnhaussa

Järjestötoiminnassa syntyvä osaaminen on hyödyksi työnhaussa. Miltä kuulostaisi, jos työhakemukseen saisi tiedot järjestökoulutuksesta muutamalla klikkauksella?

15.09.2020 Hankekuulumisia

ImproVal keräsi työkaluja osaamisen validointiin

Euroopassa on kehitetty runsain määrin työkaluja vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi. Erasmus+-rahoitteinen ImproVal-hanke on kartoittanut näitä työkaluja ja kerännyt 45 erilaista työkalua ympäri Eurooppaa. 

15.09.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: Anna Grant

Annan päätehtävä Siviksessä on toimia Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkönä loppuvuoden ajan

01.09.2020

Verkkokoulutus, webinaari vai lähikoulutus?

Vaikka koulutuksen ja tilaisuuksien suunnittelijan pöydällä tuntuu tänä syksynä olevan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, on tärkeää, että järjestöissä uskalletaan toteuttaa koulutuksia. Järjestöjen toiminta tukee ihmisiä arjen haasteissa, auttaa elämän kriisitilanteissa, tuo elämään sisältöjä ja verkostoja sekä lisää ihmisten tietoja ja taitoja.

01.09.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Etäkokouksiin ja -koulutuksiin apua Siviksen videoista

Siviksen YouTube-kanava tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi etäkokouksien ja -koulutusten järjestämiseen. Soittolistat auttavat etsimisessä ja löytämisessä.

01.09.2020

Verkkovinkki: Meripelastusseura ui verkkoon sutjakkaasti

Koulutusten teoriaosuudet ja osa kursseista siirrettiin etäyhteyteen verkkoon. Mutta alusten käyttöönottokoulutus toteutettiin lähiopetuksena poikkeusjärjestelyin.

01.09.2020

Verkkovinkki: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset uskalsi ja onnistui live-lähetyksissä

Ruokaneuvolive-videoita on katsottu lähes 250 000 kertaa. Ruokaa some-videoissa valmistavat Anna ja Janita.

01.09.2020 Koulutukset

Vauhtia verkkokoulutukseen – Sivis tukee järjestöjä

Tulevaisuudessa verkkokoulutus voi lisääntyä entisestään. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen paitsi työkaluja verkkokoulutuksen toteuttamiseen, myös monipuolista tukea ja ohjausta. 

01.09.2020

Kuusi vinkkiä lähikoulutuksen toteuttamiseen uudessa normaalissa

Pandemian keskellä eläminen on tuonut arkeemme uuden normaalin käsitteen ja viruksen riskit on otettava huomioon joka tilanteissa.

01.09.2020 Sivisverkko

Vertaisopintoryhmä sopii etenkin pitkäjänteiseen yhdessä oppimiseen

Opintokeskus Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen on tutkinut Siviksen jäsenjärjestöjen järjestämiä koulutuksia Sivisverkossa. Kolmiosaisessa juttusarjassa esitellään keskeisiä tuloksia. Sarjan ensimmäisessä osassa käsitellään vertaisopintoryhmiä.

01.09.2020

Helli Suomisen stipendien haku käynnissä

Löytyisikö omasta järjestöstäsi stipendin arvoinen vertaisopintoryhmä, ryhmän ohjaaja tai ryhmän jäsen? 

01.09.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: asiantuntija Raisa Omaheimo

Raisan työtehtävät painottuvat uuteen nuorisoalan Osaamiskeskus Kentauriin, jossa Sivis on mukana vastaamassa toiminnasta Suomen Partiolaisten, Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Talous ja nuoret TATin kanssa. 

18.08.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Toisenlainen syksy tuo tilaa järjestökoulutuksen kehittämiseen

Koronatilanne rajoittaa osaltaan koulutusten järjestämistä ja toteutumista, mutta tarjoaa järjestölle kenties sopivan hetken koulutuksen suunnitteluun ja koko koulutustoiminnan arviointiin ja kehittämiseen.

18.08.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Kohti kestävää elämää

Opintokeskus Sivis julkaisee kestävän elämän julkaisun, joka aloittaa kestävän elämän ohjelman.

18.08.2020 KoulutuksetTapahtumat

Erätaukoa, vapaaehtoisten johtamista, tulevaisuustaitoja ja paljon muuta syksyn koulutuskalenterissa

Opintokeskus Sivis kouluttaa ahkerasti jäsenjärjestöjään syksyn aikana. Tulossa on esimerkiksi oppia johtamis- ja koulutustaitoihin, perehtymistä kansalaisten perustaitoihin sekä osaamisen tunnistamista. Tarjolla on myös useita verkkokoulutusosaamista ja digitaitoja kehittäviä koulutuksia.

18.08.2020 Koulutukset

Kaikkien-mallilla vaikuttavaa koulutusta

Kansalaisen perustaidot -hankkeessa kehitetty Kaikkien-malli on helppo ottaa käyttöön kouluttajan oppaan avulla. Nyt syksyllä voit tutustua malliin myös kouluttajille suunnatussa koulutuksessa.   

18.08.2020

Osallistu osaamistarvekyselyyn ja vaikuta järjestökoulutuksen tulevaisuuteen!

Minkälaista osaamista järjestöissä ja yhdistyksissä tarvitaan lähivuosina? Opintokeskus Sivis kokoaa yhteen organisaatioiden osaamistarpeita kyselyllä.

09.06.2020 Hankekuulumisia

Kentauri lähti liikkeelle!

Nuorisoalan osaamiskeskus Kentauri on syntynyt ja ottaa nyt ensiaskeleitaan. Loppukeväästä käynnistynyt osaamiskeskus tutkii nuorten osallistumista järjestötoimintaan, kehittää nuorisoalan osaamista ja tukee nuorten matkaa kohti merkityksellistä elämää.

09.06.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Digi on mahdollisuus tuplapottiin

Uskon, että digivälineiden hyödyntäminen kasvokkaisten tapaamisten välillä ylläpitää yhteyksiä. Siviksen nopea ja määrätietoinen toiminta niin verkkokoulutuksen kuin sen välineidenkin tarjoamisessa on osaltaan antanut yhdistyksille rohkaisua ja luonut mahdollisuuden toimia. 

09.06.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Vastaa Siviksen kestävän elämän kyselyyn

Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 18.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä. Vastaajien kesken arvotaan kolme kirjalahjakorttia.

09.06.2020 Koulutukset

Ilmoittaudu syksyn koulutuksiin - Opi uutta ja innostu!

Kehitä johtamis- ja koulutustaitojasi, perehdy kansalaisen perustaitoihin ja osaamisen tunnistamiseen tai syvennä verkkokoulutusosaamistasi... Tutustu Siviksen syksyn koulutustarjontaan ja varaa paikkasi vaikka heti!

09.06.2020 Koulutukset

Erätauko tarjoaa jokaiselle jotakin – tule oppimaan dialogisuudesta!

Siviksen Erätauko-ohjaajakoulutuksissa on kouluttautunut viime vuodesta alkaen lähes 130 henkilöä. Sitran kehittämä Erätauko-dialogimenetelmä on syntynyt tarpeesta käydä tasa-arvoista keskustelua eri lähtökohdista tulevien ihmisten kanssa.

09.06.2020 Koulutukset

Ketterä koulutusmalli aikuisten arjen parantamiseen

Tutustu Kaikkien-malliin Siviksen koulutuksessa tai mallin omilla nettisivuilla!

09.06.2020 KoulutuksetSivisverkko

Tervetuloa Sivisverkon pääkäyttäjäpäivään verkossa!

Sivisverkon pääkäyttäjäpäivä järjestetään verkkotapaamisena tiistaina 15.9.2020 klo 12.30‒16. Ilmoittaudu mukaan 1.9. mennessä!

09.06.2020 Koulutukset

Sivis verkottaa syksyllä järjestötoimijoita

Syksyn verkostotilaisuuksissa tavataan muita pienjärjestötoimijoita, toiminnanjohtajia ja viestijöitä. Luvassa on alustuksia ja ajatusten vaihtoa kollegoiden kanssa. Tule tapaamaan tuttuja ja verkostoitumaan! 

09.06.2020

Oikeusministeriö kysyy järjestöjen poikkeusajan kokouksista

Oikeusministeriötä kiinnostaa, miten suomalaiset yhdistykset ja järjestöt toteuttivat kokouksia poikkeuskeväänä 2020. Ministeriö on avannut kaikille yhdistyksille ja järjestöille avoimen kyselyn kokousjärjestelyistä.

28.05.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Ennakointia vai reagointia - digiloikasta vauhtia kestävän elämän harppaukseen

Paluu koronan jälkeiseen arkeen on herättänyt kysymyksen, mihin haluamme palata. Vai olisiko aika siirtyä eteenpäin uuteen kulkematta lähtöruudun kautta? 

28.05.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Miten järjestöt edistävät kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn

Opintokeskus Sivis tekee lähivuosina ahkerasti työtä kestävän elämän edistämiseksi. Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 10.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä.

28.05.2020 KoulutuksetTapahtumat

Erätauko puhutti poikkeusajasta – Sivis kouluttaa keskustelun ohjaajia!

Video: Siviksen kevään Erätauko-keskusteluissa on juteltu järjestöjen poikkeustilasta. Kesäkuussa on webinaari etäkeskusteluista. Syyskuussa alkavat Erätauko-dialogin ohjaajien koulutukset Siviksen toimistopaikkakunnilla.

12.05.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Vauhdilla verkkoon sosiaalista vuorovaikutusta unohtamatta

Nyt voi olla erityisen hyvä hetki miettiä suunnitellummin, milloin on aidosti tarpeen järjestää lähikoulutus, milloin taas etäkoulutus. 

12.05.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Siviksen YouTube-kanava uudistui

Opintokeskus Siviksen YouTube-kanavaa on uudistettu selkeyttämällä soittolistoja. Poikkeusaikana Siviksen YouTube-kanavan suosio on ollut suorastaan räjähtävää.

12.05.2020 Koulutukset

Löytöretkiä johtamisen maailmaan

Toimitko vapaaehtoisten johtajana, ohjaajana tai koordinaattorina? Oletko kiinnostunut löytämään uusia työkaluja ja kehittämään osaamistasi?  Volunteering Management Expedition -verkkokurssit tarjoavat vapaaehtoistoiminnan johtamiseen työkaluja ja menetelmiä eri puolilta Eurooppaa. 

12.05.2020 Koulutukset

Mitä kannattaa osata? Tule kuulemaan perustaitoseminaariin

Kuinka kehittää aikuisten perustaitoja Suomessa ja Euroopassa? Tätä kysymystä pohditaan kaksipäiväisessä verkkoseminaarissa toukokuussa.

12.05.2020 KoulutuksetTapahtumat

Tiedosta ja ennakoi! Syksyllä opitaan tulevaisuustaitoja

Tulevaisuustaidot järjestöissä -koulutus antaa järjestötoimijalle näkökulmia ja välineitä oman organisaation tulevaisuuden ennakointiin ja rakentamiseen. Koulutus tarjoaa työkalua muutosvoimien ja megatrendien hahmottamiseen, ja niiden vaikutusta järjestökentällä opitaan tunnistamaan ja arvioimaan. 

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Digiosaaminen, tunnetaidot ja johtaminen korostuvat järjestöjen tulevaisuustaidoissa

Mitä taitoja järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan tulevaisuudessa? Digitaitojen lisäksi korostuvat kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja toisten ymmärtämiseen liittyvät taidot.

12.05.2020

Syvempää yhteistyötä ja tarkempaa tulosten seurantaa – Sivis aloitti koulutustoiminnan itsearvioinnin

Samalla käynnistyi Siviksen oman arviointityökalun rakentaminen. Ensimmäinen arviointikierros toi esiin vahvuuksia ja kehittämiskohteita.

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten verkkokurssien suosio yllätti

Niska kuntoon -verkkokurssi onnistui Zoomin välityksellä odotettua paremmin. Toinen yllätys oli suosio: verkkokursseja olikin järjestettävä yhden sijaan kaksi.

12.05.2020 Hankekuulumisia

Kaikkien-mallin verkkosivusto on nimensä mukaan kaikkien saavutettavissa

Kaikkien-mallin verkkosivusto tutustuttaa vaikuttavaan ja oppijalähtöiseen perustaitojen koulutusmalliin. Sen ideana on työikäisten arjen parantaminen. 

12.05.2020

Tieto kiertoon -malli lieventää nuorten ilmastohuolia

Nuoret ja aikuiset pääsevät lieventämään ilmastohuoliaan uudessa Tieto kiertoon -mallissa. Yhteiset keskustelut lisäävät myös vaikuttamisen keinoja ja tuovat esiin osaamista.

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Uusi jäsen: Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry

Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Yksi niistä on Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry. Tervetuloa! добро пожаловать!

21.04.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Elämää poikkeusoloissa

Me Siviksessä haluamme kuulla, millaista on järjestöarki poikkeusoloissa. Rakentavan dialogin menetelmä Erätauko taipuu myös verkkoon.

21.04.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Eurooppalaiset osaamisen tunnistamisen työkalut tarvitsevat käyttöä ja kehittämistä

ImproVal-hankkeessa on löydetty käyttökelpoisia työkaluja osaamisen tunnistamiseen, mutta tieto niiden käyttökokemuksesta jäi ohueksi. Työsarkaa riittää niin työkalujen kehittämisessä kuin tiedon välittämisessä.

21.04.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: viestintäasiantuntija Mari Toivonen

Siviksen viestintäsuunnittelijan perhevapaan sijaisena aloitti Mari Toivonen maaliskuun lopussa. Työ Siviksessä alkoi poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä koronavirustilanteen takia kaikki sivisläiset olivat etätöissä.  

21.04.2020 Hankekuulumisia

Oppimaan oppiminen on avain perustaitoihin

Millaista on tulevaisuuden työelämä? Millaiset perustaidot ovat tulevaisuudessa välttämättömiä ja millaista oppiminen on? Sitran asiantuntija Perttu Jämsén kertoo, mitä perustaitoja työelämässä tarvitaan ja miten osaamista voidaan kehittää yhteiskunnan muuttuessa.   

21.04.2020 Elämää järjestöissä

Lukutaito on kivijalka sekä hahmottamisen ja tulkintojen mahdollistaja

Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa! Lukutaito ei ole pelkkää mekaanista aisteilla suoritettavaa tekstin läpikäymistä, vaan lukutaitoon kuuluu myös esimerkiksi taito lukea karttaa, tekstin välimerkkien hahmottaminen ja kyky tehdä tulkintoja tekstistä.

21.04.2020 Sivisverkko

Verkkokoulutuksistakin maksetaan Sivis-tukea

Muista kirjata myös maksuttomat koulutukset Sivisverkkoon, jotta todellinen koulutustuntien määrä tulee talteen. Vaikka koulutuksesta ei tulisi järjestölle kuluja, maksuttomienkin koulutusten tuntimäärät vaikuttavat Siviksen rahoitukseen.

07.04.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Järjestökoulutus on vaikuttavaa myös poikkeusoloissa

Me Siviksessä pyrimme auttamaan ja tukemaan jäsenjärjestöjämme mahdollisimman monipuolisesti koulutusten sekä vertaisopintoryhmien toiminnan siirtämisessä verkkoon.

07.04.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Näin saat etätyöstä hyviä tuloksia

Etätyössä työ ei muutu, vaikka puitteet muuttuvat. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää. Oman työn johtamisen merkitys kasvaa.

07.04.2020 Koulutukset

Miten toteutat hyvän webinaarin?

Miksi webinaarin suunnittelu on niin tärkeää? Verkossa työskenneltäessä huomio kiinnittyy helposti muualle – myös aikuisilla.

07.04.2020

Nyt on aika(a) tehdä kehittämistyötä

Kehittämistyölle on nyt suuri tarve, koska poikkeustila myllää järjestökenttää uusiksi. Kun jatkorahoitusta haetaan, kehitystyön painoarvo kasvaa.

07.04.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: Satakieliset tuottaa keskusteluryhmiä, tanssia ja satuja verkkoon

Satakieliset eli Monikieliset erilaiset oppijat ry on onnistunut siirtämään monia keskusteluryhmiä verkkoon. Lisäksi poikkeustilanne ja verkkotyöskentely on synnyttänyt uusiakin ideoita: esimerkiksi digitaaliset satuhetket pikkulapsille ja tanssituokiot koko perheelle.

07.04.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: MLL siirsi perhekahviloita verkkoon

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirissä ei kauan surkuteltu, kun koronauhka sulki viikoittaiset perhekahvilat. Keskusteluryhmät siirrettiin verkkoon etäperhekahviloiksi.

07.04.2020

Videovinkki: onnistu videopuhelussa

Mitä kannattaa ottaa huomioon videopuhelussa? Miten ääni kuuluu parhaiten? Mitä pannaan päälle?

07.04.2020

Uusi jäsen: Inkerikeskus ry

Tervetuloa Siviksen jäseneksi, Inkerikeskus ry! Inkerikeskus toimii siltana maahanmuuttajien ja viranomaisten välillä, auttaa maahanmuuttajia omaksumaan käytännön suomen kieltä ja ohjaa työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.

24.03.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Poikkeustilanne siirsi tapaamiset, koulutukset ja harrastuksiakin verkkoon

Siviksessä olemme kohdentaneet voimavaramme tukemaan järjestöjen koulutusta poikkeusoloissa. Vapaaehtoisia ystäviä ja auttajia voi kouluttaa verkko-oppimisalustan tukemana.

24.03.2020 Koulutukset

Kouluttaudu verkossa Siviksen kanssa

Sivis järjestää kevään aikana useita verkkokoulutuksia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Sivisverkossa! 

24.03.2020 Koulutukset

Sivis tukena verkko-opetuksen järjestämisessä

Tuemme ja kannustamme järjestöjä toteuttamaan koulutuksia verkossa. Jäsenjärjestöt voivat hyödyntää Sivis-tukea verkkokoulutuksissa. Myös verkossa toteutettavissa koulutuksissa tuki maksetaan aina kouluttajan opetustuntien mukaan. 

24.03.2020 Asiantuntija avaaSivisverkko

Asiantuntija avaa: Sivisverkko on maksuton ja hyödyllinen työkalu kaikille jäsenjärjestöille

Sivisverkko auttaa esimerkiksi budjetoimaan vuosittaista koulutustoimintaa, tekemään opintopisteytettyjä koulutuksia ja ottamaan käyttöön opintorekisteriin tallentuvat todistukset.

24.03.2020 Koulutukset

Vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksen valmistelu käynnistyy

Alkuvaiheessa Sivis kerää kokemuksia ja esimerkkejä eri järjestöjen omista johtamiskoulutuksista. Jos teillä on parhaillaan käynnissä tai hiljattain päättynyt omia valtakunnallisia vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksia, ja haluatte jakaa niissä kertyneitä havaintoja Siviksen hyödynnettäviksi, ottakaa yhteyttä asiantuntijaamme Sirpa Sulkuun.

10.03.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Ketterää yhdistys- ja kansalaistoimintaa

Vapaaehtoistoiminnan kentällä tuntuu olevan yhä käynnissä erikoinen vastakkainasettelu jäyhän järjestötoiminnan ja ketterän pop-upismin välillä. Järjestötoiminta esitetään herkästi kankeana toimintana. Moderni pop-up vapaaehtoinen taas kuvataan kansalaisaktiivina, joka haluaa nopeita tuloksia tehokkaasti.

10.03.2020 Koulutukset

Tietoyhteiskunta vaatii jatkuvaa taitojen päivittämistä – miten pidämme kaikki mukana?

Osallistu kaikille avoimeen Kansalaisen perustaidot 2020 -seminaariin, niin kuulet uudesta tavasta opettaa perustaitoja.

10.03.2020 Hankekuulumisia

Asiantuntija avaa: Kansalaisen perustaidoille oma verkkosivu ja seminaari

Opintokeskus Sivis ja Kansanvalistusseura julkaisevat oman verkkosivun Kansalaisen perustaidoille. Maaliskuussa järjestetään Kansalaisen perustaidot -seminaari. Ilmoittaudu mukaan!

10.03.2020 Koulutukset

Verkkokursseista alkusysäys koulutuksen laadun kokonaiskehittämiseen

Opintokeskus Sivis lanseeraa kaksi uutta verkkokurssia jäsenjärjestöjensä omien koulutusten laadun kehittämiseen. Kurssit auttavat jäsenjärjestöjä aloittamaan koulutusten laadun järjestelmällisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisen.

10.03.2020

Tervetuloa Siviksen avoimien ovien päivään 28.4.20!

Siviksen Helsingin ja Oulun toimistot viettävät avointen ovien päivää ti 28.4.20 klo 13–16.

10.03.2020 Koulutukset

Uusi jäsen: Kehitysvammaliitto

Opintokeskus Sivis toivottaa tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Kehitysvammaliiton. Esittelemme uusia kumppaneita alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.

10.03.2020 Sivisverkko

Järjestöt kouluttavat ajankohtaisia taitoja – Kristiina tutki Sivisverkon koulutuksia

Siviksen jäsenjärjestöt järjestävät ajankohtaisia koulutuksia, kuten kestävän kehityksen sekä perustaitojen oppimiseen. Kristiina Hannukainen tekee tutkimusta Sivisverkon koulutuksista. 

25.02.2020

Millainen verkostotoiminta palvelisi sinua ja järjestöäsi?

Kehitämme Siviksessä tänä vuonna verkostotoimintaamme entistä näkyvämmäksi osaksi jäsenjärjestöjemme palveluja. Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan johonkin Siviksen jo olemassa olevaan verkostoon? Tai onko mielessäsi jotain teema tai ajankohtainen asia, johon toivoisit tukea juuri verkostotoiminnan kautta?

25.02.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: uusi hallitus

Opintotoiminnan Keskusliiton uusi hallitus aloitti toimikautensa 27.1.2020.

05.02.2020 Siviksen äänellä

Siviksen äänellä: Kestävä tulevaisuus on sivistyskysymys

Varmaa on, että tulevaisuuden tekeminen ja muutoksessa mukana pysyminen luo tarpeita uuden oppimiselle. Järjestöt toiminta- ja oppimisympäristönä ovat uudistavan oppimisen paikkoja.

05.02.2020

Uusia ideoita ja tukea omaan toimintaan – kokemuksia mentorointiohjelmasta

Uudenmaan Partiopiiri järjesti ensimmäisen mentorointiohjelmansa viime vuonna. Siviksen viestintäasiantuntija ja vapaa-ajallaan aktiivinen partiolainen Carolina Rebhan haki ja valittiin aktoriksi eli mentoroitavaksi mukaan ohjelmaan.

05.02.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: SivisNYT uudistuu ja terävöityy vuonna 2020

Yksi näkyvimmistä muutoksista on SivisNYT-uutiskirje. Se lähetetään jatkossa kaksi kertaa SivisNYTin ilmestymiskuukausina. 

05.02.2020 Hankekuulumisia

Badges4Good -hanke kerää osaamismerkkien hyviä käytäntöjä

Opintokeskus Siviksen Badges4Good -hankkeessa kartoitetaan ja vaihdetaan osaamismerkkeihin liittyviä hyviä käytäntöjä. Hankkeessa järjestetään tänä vuonna kaksi kansainvälistä koulutusta.

05.02.2020 Elämää järjestöissä

Uudet jäsenet: Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry

Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Esittelemme uudet kumppanit alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.

05.02.2020 Koulutukset

Hei digialoittelija tai maahanmuuttaja, opi perustaidot ja ohjaa muita

Opintokeskus Sivis järjestää maaliskuun alussa Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksen Helsingissä. Kaikille avoin ja maksuton koulutus on tarkoitettu digialoittelijoille ja maahanmuuttajille.

05.02.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: järjestökoulutusten kehittäjä Sirpa Sulku

Sirpan työnkuvaan Siviksessä kuuluvat Volunteering Management Expedition (VolExpo) -hankkeen hankepäällikön tehtävät sekä järjestö- ja johtamiskoulutusten kehittäminen.

05.02.2020 Hankekuulumisia

Lähde mukaan löytöretkelle vapaaehtoisten ohjauksen saloihin

VolExpo eli Volunteering management expedition pyrkii vahvistamaan vapaaehtoisten johtajien, ohjaajien ja koordinaattoreiden taitoja menestyä tehtävässään.