SivisNYT

Julkaisija Opintokeskus Sivis. Päätoimittaja Marita Salo. ISSN 1798-1379

09.06.2020

Siviksen äänellä: Digi on mahdollisuus tuplapottiin

Uskon, että digivälineiden hyödyntäminen kasvokkaisten tapaamisten välillä ylläpitää yhteyksiä. Siviksen nopea ja määrätietoinen toiminta niin verkkokoulutuksen kuin sen välineidenkin tarjoamisessa on osaltaan antanut yhdistyksille rohkaisua ja luonut mahdollisuuden toimia. 

09.06.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Vastaa Siviksen kestävän elämän kyselyyn

Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 18.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä. Vastaajien kesken arvotaan kolme kirjalahjakorttia.

09.06.2020 Koulutukset

Opi uutta ensi syksynä!

Sivis tarjoaa syksyllä runsaasti hyödyllisiä koulutuksia järjestötoiminnan ja oman osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille. Esimerkiksi johtamiseen, kouluttamiseen, kansalaisen perustaitoihin ja osaamiseen tunnistamiseen.

09.06.2020 Elämää järjestöissä

Kentauri lähti liikkeelle

Nuorisoalan osaamiskeskus Kentauri on syntynyt ja ottaa nyt ensiaskeleitaan. Loppukeväästä käynnistynyt osaamiskeskus tukee matkaa kohti merkityksellistä elämää.

09.06.2020 Koulutukset

Erätauko tarjoaa jokaiselle jotakin – tule oppimaan dialogisuudesta!

Siviksen Erätauko-ohjaajakoulutuksissa on kouluttautunut viime vuodesta alkaen lähes 130 henkilöä. Sitran kehittämä Erätauko-dialogimenetelmä on syntynyt tarpeesta käydä tasa-arvoista keskustelua eri lähtökohdista tulevien ihmisten kanssa.

09.06.2020 Koulutukset

Ketterä koulutusmalli aikuisten arjen parantamiseen

Tutustu Kaikkien-malliin Siviksen koulutuksessa tai mallin omilla nettisivuilla!

09.06.2020 KoulutuksetSivisverkko

Tervetuloa Sivisverkon pääkäyttäjäpäivään verkossa!

Sivisverkon pääkäyttäjäpäivä järjestetään verkkotapaamisena tiistaina 15.9.2020 klo 12.30‒16. Ilmoittaudu mukaan 1.9. mennessä!

09.06.2020 Koulutukset

Sivis verkottaa syksyllä järjestötoimijoita

Syksyn verkostotilaisuuksissa tavataan muita pienjärjestötoimijoita, toiminnanjohtajia ja viestijöitä. Luvassa on alustuksia ja ajatusten vaihtoa kollegoiden kanssa. Tule tapaamaan tuttuja ja verkostoitumaan! 

09.06.2020

Oikeusministeriö kysyy järjestöjen poikkeusajan kokouksista

Oikeusministeriötä kiinnostaa, miten suomalaiset yhdistykset ja järjestöt toteuttivat kokouksia poikkeuskeväänä 2020. Ministeriö on avannut kaikille yhdistyksille ja järjestöille avoimen kyselyn kokousjärjestelyistä.

28.05.2020

Siviksen äänellä: Ennakointia vai reagointia - digiloikasta vauhtia kestävän elämän harppaukseen

Paluu koronan jälkeiseen arkeen on herättänyt kysymyksen, mihin haluamme palata. Vai olisiko aika siirtyä eteenpäin uuteen kulkematta lähtöruudun kautta? 

28.05.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Miten järjestöt edistävät kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn

Opintokeskus Sivis tekee lähivuosina ahkerasti työtä kestävän elämän edistämiseksi. Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 10.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä.

28.05.2020 Koulutukset

Erätauko puhutti poikkeusajasta – Sivis kouluttaa keskustelun ohjaajia!

Video: Siviksen kevään Erätauko-keskusteluissa on juteltu järjestöjen poikkeustilasta. Kesäkuussa on webinaari etäkeskusteluista. Syyskuussa alkavat Erätauko-dialogin ohjaajien koulutukset Siviksen toimistopaikkakunnilla.

12.05.2020

Siviksen äänellä: Vauhdilla verkkoon sosiaalista vuorovaikutusta unohtamatta

Nyt voi olla erityisen hyvä hetki miettiä suunnitellummin, milloin on aidosti tarpeen järjestää lähikoulutus, milloin taas etäkoulutus. 

12.05.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Siviksen YouTube-kanava uudistui

Opintokeskus Siviksen YouTube-kanavaa on uudistettu selkeyttämällä soittolistoja. Poikkeusaikana Siviksen YouTube-kanavan suosio on ollut suorastaan räjähtävää.

12.05.2020 Koulutukset

Löytöretkiä johtamisen maailmaan

Toimitko vapaaehtoisten johtajana, ohjaajana tai koordinaattorina? Oletko kiinnostunut löytämään uusia työkaluja ja kehittämään osaamistasi?  Volunteering Management Expedition -verkkokurssit tarjoavat vapaaehtoistoiminnan johtamiseen työkaluja ja menetelmiä eri puolilta Eurooppaa. 

12.05.2020 Koulutukset

Mitä kannattaa osata? Tule kuulemaan perustaitoseminaariin

Kuinka kehittää aikuisten perustaitoja Suomessa ja Euroopassa? Tätä kysymystä pohditaan kaksipäiväisessä verkkoseminaarissa toukokuussa.

12.05.2020 Koulutukset

Tiedosta ja ennakoi! Syksyllä opitaan tulevaisuustaitoja

Tulevaisuustaidot järjestöissä -koulutus antaa järjestötoimijalle näkökulmia ja välineitä oman organisaation tulevaisuuden ennakointiin ja rakentamiseen. Koulutus tarjoaa työkalua muutosvoimien ja megatrendien hahmottamiseen, ja niiden vaikutusta järjestökentällä opitaan tunnistamaan ja arvioimaan. 

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Digiosaaminen, tunnetaidot ja johtaminen korostuvat järjestöjen tulevaisuustaidoissa

Mitä taitoja järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan tulevaisuudessa? Digitaitojen lisäksi korostuvat kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja toisten ymmärtämiseen liittyvät taidot.

12.05.2020

Syvempää yhteistyötä ja tarkempaa tulosten seurantaa – Sivis aloitti koulutustoiminnan itsearvioinnin

Samalla käynnistyi Siviksen oman arviointityökalun rakentaminen. Ensimmäinen arviointikierros toi esiin vahvuuksia ja kehittämiskohteita.

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten verkkokurssien suosio yllätti

Niska kuntoon -verkkokurssi onnistui Zoomin välityksellä odotettua paremmin. Toinen yllätys oli suosio: verkkokursseja olikin järjestettävä yhden sijaan kaksi.

12.05.2020 Hankekuulumisia

Kaikkien-mallin verkkosivusto on nimensä mukaan kaikkien saavutettavissa

Kaikkien-mallin verkkosivusto tutustuttaa vaikuttavaan ja oppijalähtöiseen perustaitojen koulutusmalliin. Sen ideana on työikäisten arjen parantaminen. 

12.05.2020

Tieto kiertoon -malli lieventää nuorten ilmastohuolia

Nuoret ja aikuiset pääsevät lieventämään ilmastohuoliaan uudessa Tieto kiertoon -mallissa. Yhteiset keskustelut lisäävät myös vaikuttamisen keinoja ja tuovat esiin osaamista.

12.05.2020 Elämää järjestöissä

Uusi jäsen: Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry

Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Yksi niistä on Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry. Tervetuloa! добро пожаловать!

21.04.2020

Siviksen äänellä: Elämää poikkeusoloissa

Me Siviksessä haluamme kuulla, millaista on järjestöarki poikkeusoloissa. Rakentavan dialogin menetelmä Erätauko taipuu myös verkkoon.

21.04.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Eurooppalaiset osaamisen tunnistamisen työkalut tarvitsevat käyttöä ja kehittämistä

ImproVal-hankkeessa on löydetty käyttökelpoisia työkaluja osaamisen tunnistamiseen, mutta tieto niiden käyttökokemuksesta jäi ohueksi. Työsarkaa riittää niin työkalujen kehittämisessä kuin tiedon välittämisessä.

21.04.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: viestintäasiantuntija Mari Toivonen

Siviksen viestintäsuunnittelijan perhevapaan sijaisena aloitti Mari Toivonen maaliskuun lopussa. Työ Siviksessä alkoi poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä koronavirustilanteen takia kaikki sivisläiset olivat etätöissä.  

21.04.2020 Hankekuulumisia

Oppimaan oppiminen on avain perustaitoihin

Millaista on tulevaisuuden työelämä? Millaiset perustaidot ovat tulevaisuudessa välttämättömiä ja millaista oppiminen on? Sitran asiantuntija Perttu Jämsén kertoo, mitä perustaitoja työelämässä tarvitaan ja miten osaamista voidaan kehittää yhteiskunnan muuttuessa.   

21.04.2020 Elämää järjestöissä

Lukutaito on kivijalka sekä hahmottamisen ja tulkintojen mahdollistaja

Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa! Lukutaito ei ole pelkkää mekaanista aisteilla suoritettavaa tekstin läpikäymistä, vaan lukutaitoon kuuluu myös esimerkiksi taito lukea karttaa, tekstin välimerkkien hahmottaminen ja kyky tehdä tulkintoja tekstistä.

21.04.2020 Sivisverkko

Verkkokoulutuksistakin maksetaan Sivis-tukea

Muista kirjata myös maksuttomat koulutukset Sivisverkkoon, jotta todellinen koulutustuntien määrä tulee talteen. Vaikka koulutuksesta ei tulisi järjestölle kuluja, maksuttomienkin koulutusten tuntimäärät vaikuttavat Siviksen rahoitukseen.

07.04.2020

Siviksen äänellä: Järjestökoulutus on vaikuttavaa myös poikkeusoloissa

Me Siviksessä pyrimme auttamaan ja tukemaan jäsenjärjestöjämme mahdollisimman monipuolisesti koulutusten sekä vertaisopintoryhmien toiminnan siirtämisessä verkkoon.

07.04.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Näin saat etätyöstä hyviä tuloksia

Etätyössä työ ei muutu, vaikka puitteet muuttuvat. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää. Oman työn johtamisen merkitys kasvaa.

07.04.2020 Koulutukset

Miten toteutat hyvän webinaarin?

Miksi webinaarin suunnittelu on niin tärkeää? Verkossa työskenneltäessä huomio kiinnittyy helposti muualle – myös aikuisilla.

07.04.2020

Nyt on aika(a) tehdä kehittämistyötä

Kehittämistyölle on nyt suuri tarve, koska poikkeustila myllää järjestökenttää uusiksi. Kun jatkorahoitusta haetaan, kehitystyön painoarvo kasvaa.

07.04.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: Satakieliset tuottaa keskusteluryhmiä, tanssia ja satuja verkkoon

Satakieliset eli Monikieliset erilaiset oppijat ry on onnistunut siirtämään monia keskusteluryhmiä verkkoon. Lisäksi poikkeustilanne ja verkkotyöskentely on synnyttänyt uusiakin ideoita: esimerkiksi digitaaliset satuhetket pikkulapsille ja tanssituokiot koko perheelle.

07.04.2020 Elämää järjestöissä

Verkkovinkki: MLL siirsi perhekahviloita verkkoon

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirissä ei kauan surkuteltu, kun koronauhka sulki viikoittaiset perhekahvilat. Keskusteluryhmät siirrettiin verkkoon etäperhekahviloiksi.

07.04.2020

Videovinkki: onnistu videopuhelussa

Mitä kannattaa ottaa huomioon videopuhelussa? Miten ääni kuuluu parhaiten? Mitä pannaan päälle?

07.04.2020

Uusi jäsen: Inkerikeskus ry

Tervetuloa Siviksen jäseneksi, Inkerikeskus ry! Inkerikeskus toimii siltana maahanmuuttajien ja viranomaisten välillä, auttaa maahanmuuttajia omaksumaan käytännön suomen kieltä ja ohjaa työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.

24.03.2020

Siviksen äänellä: Poikkeustilanne siirsi tapaamiset, koulutukset ja harrastuksiakin verkkoon

Siviksessä olemme kohdentaneet voimavaramme tukemaan järjestöjen koulutusta poikkeusoloissa. Vapaaehtoisia ystäviä ja auttajia voi kouluttaa verkko-oppimisalustan tukemana.

24.03.2020 Koulutukset

Kouluttaudu verkossa Siviksen kanssa

Sivis järjestää kevään aikana useita verkkokoulutuksia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Sivisverkossa! 

24.03.2020 Koulutukset

Sivis tukena verkko-opetuksen järjestämisessä

Tuemme ja kannustamme järjestöjä toteuttamaan koulutuksia verkossa. Jäsenjärjestöt voivat hyödyntää Sivis-tukea verkkokoulutuksissa. Myös verkossa toteutettavissa koulutuksissa tuki maksetaan aina kouluttajan opetustuntien mukaan. 

24.03.2020 Asiantuntija avaaSivisverkko

Asiantuntija avaa: Sivisverkko on maksuton ja hyödyllinen työkalu kaikille jäsenjärjestöille

Sivisverkko auttaa esimerkiksi budjetoimaan vuosittaista koulutustoimintaa, tekemään opintopisteytettyjä koulutuksia ja ottamaan käyttöön opintorekisteriin tallentuvat todistukset.

24.03.2020 Koulutukset

Vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksen valmistelu käynnistyy

Alkuvaiheessa Sivis kerää kokemuksia ja esimerkkejä eri järjestöjen omista johtamiskoulutuksista. Jos teillä on parhaillaan käynnissä tai hiljattain päättynyt omia valtakunnallisia vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksia, ja haluatte jakaa niissä kertyneitä havaintoja Siviksen hyödynnettäviksi, ottakaa yhteyttä asiantuntijaamme Sirpa Sulkuun.

10.03.2020

Siviksen äänellä: Ketterää yhdistys- ja kansalaistoimintaa

Vapaaehtoistoiminnan kentällä tuntuu olevan yhä käynnissä erikoinen vastakkainasettelu jäyhän järjestötoiminnan ja ketterän pop-upismin välillä. Järjestötoiminta esitetään herkästi kankeana toimintana. Moderni pop-up vapaaehtoinen taas kuvataan kansalaisaktiivina, joka haluaa nopeita tuloksia tehokkaasti.

10.03.2020 Koulutukset

Tietoyhteiskunta vaatii jatkuvaa taitojen päivittämistä – miten pidämme kaikki mukana?

Osallistu kaikille avoimeen Kansalaisen perustaidot 2020 -seminaariin, niin kuulet uudesta tavasta opettaa perustaitoja.

10.03.2020 Hankekuulumisia

Asiantuntija avaa: Kansalaisen perustaidoille oma verkkosivu ja seminaari

Opintokeskus Sivis ja Kansanvalistusseura julkaisevat oman verkkosivun Kansalaisen perustaidoille. Maaliskuussa järjestetään Kansalaisen perustaidot -seminaari. Ilmoittaudu mukaan!

10.03.2020 Koulutukset

Verkkokursseista alkusysäys koulutuksen laadun kokonaiskehittämiseen

Opintokeskus Sivis lanseeraa kaksi uutta verkkokurssia jäsenjärjestöjensä omien koulutusten laadun kehittämiseen. Kurssit auttavat jäsenjärjestöjä aloittamaan koulutusten laadun järjestelmällisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisen.

10.03.2020

Tervetuloa Siviksen avoimien ovien päivään 28.4.20!

Siviksen Helsingin ja Oulun toimistot viettävät avointen ovien päivää ti 28.4.20 klo 13–16.

10.03.2020 Koulutukset

Uusi jäsen: Kehitysvammaliitto

Opintokeskus Sivis toivottaa tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Kehitysvammaliiton. Esittelemme uusia kumppaneita alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.

10.03.2020 Sivisverkko

Järjestöt kouluttavat ajankohtaisia taitoja – Kristiina tutki Sivisverkon koulutuksia

Siviksen jäsenjärjestöt järjestävät ajankohtaisia koulutuksia, kuten kestävän kehityksen sekä perustaitojen oppimiseen. Kristiina Hannukainen tekee tutkimusta Sivisverkon koulutuksista. 

25.02.2020

Millainen verkostotoiminta palvelisi sinua ja järjestöäsi?

Kehitämme Siviksessä tänä vuonna verkostotoimintaamme entistä näkyvämmäksi osaksi jäsenjärjestöjemme palveluja. Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan johonkin Siviksen jo olemassa olevaan verkostoon? Tai onko mielessäsi jotain teema tai ajankohtainen asia, johon toivoisit tukea juuri verkostotoiminnan kautta?

25.02.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: uusi hallitus

Opintotoiminnan Keskusliiton uusi hallitus aloitti toimikautensa 27.1.2020.

05.02.2020

Siviksen äänellä: Kestävä tulevaisuus on sivistyskysymys

Varmaa on, että tulevaisuuden tekeminen ja muutoksessa mukana pysyminen luo tarpeita uuden oppimiselle. Järjestöt toiminta- ja oppimisympäristönä ovat uudistavan oppimisen paikkoja.

05.02.2020

Uusia ideoita ja tukea omaan toimintaan – kokemuksia mentorointiohjelmasta

Uudenmaan Partiopiiri järjesti ensimmäisen mentorointiohjelmansa viime vuonna. Siviksen viestintäasiantuntija ja vapaa-ajallaan aktiivinen partiolainen Carolina Rebhan haki ja valittiin aktoriksi eli mentoroitavaksi mukaan ohjelmaan.

05.02.2020 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: SivisNYT uudistuu ja terävöityy vuonna 2020

Yksi näkyvimmistä muutoksista on SivisNYT-uutiskirje. Se lähetetään jatkossa kaksi kertaa SivisNYTin ilmestymiskuukausina. 

05.02.2020 Hankekuulumisia

Badges4Good -hanke kerää osaamismerkkien hyviä käytäntöjä

Opintokeskus Siviksen Badges4Good -hankkeessa kartoitetaan ja vaihdetaan osaamismerkkeihin liittyviä hyviä käytäntöjä. Hankkeessa järjestetään tänä vuonna kaksi kansainvälistä koulutusta.

05.02.2020 Elämää järjestöissä

Uudet jäsenet: Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry

Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Esittelemme uudet kumppanit alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.

05.02.2020 Koulutukset

Hei digialoittelija tai maahanmuuttaja, opi perustaidot ja ohjaa muita

Opintokeskus Sivis järjestää maaliskuun alussa Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksen Helsingissä. Kaikille avoin ja maksuton koulutus on tarkoitettu digialoittelijoille ja maahanmuuttajille.

05.02.2020 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: järjestökoulutusten kehittäjä Sirpa Sulku

Sirpan työnkuvaan Siviksessä kuuluvat Volunteering Management Expedition (VolExpo) -hankkeen hankepäällikön tehtävät sekä järjestö- ja johtamiskoulutusten kehittäminen.

05.02.2020 Hankekuulumisia

Lähde mukaan löytöretkelle vapaaehtoisten ohjauksen saloihin

VolExpo eli Volunteering management expedition pyrkii vahvistamaan vapaaehtoisten johtajien, ohjaajien ja koordinaattoreiden taitoja menestyä tehtävässään.