SivisNYT
Julkaisija Opintokeskus Sivis. Päätoimittaja Marita Salo.
Siviksen äänellä: Siviksen koulutuslinjauksen tavoitteena on selkeyttää suunnittelua ja toteuttamista
Meillä Siviksessä valmistui alkusyksyllä koulutuslinjauksen runko, jonka tavoitteena on selkeyttää koulutuksen suunnittelun ja toteuttamisen toimintamallia.
Some, viestintä sekä ennakointi- ja tulevaisuustaidot osaamistarpeiden kärjessä
Järjestöt ja yhdistykset tarvitsevat lisää tietoa ja taitoa sosiaalisen median mahdollisuuksiin, viestintään, ennakointi- ja tulevaisuustaitoihin, verkosto- ja yhteistyötaitoihin sekä hallitustyöskentelyyn. Nämä olivat kärkiviisikko Opintokeskus Siviksen osaamistarvekyselyssä.
Kevään koulutukset: opi uutta ja innostu!
Keväällä on jälleen tarjolla runsain mitoin koulutuksia järjestötoiminnan ja oman osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille. Kevätkaudella hiotaan muun muassa verkkokoulutus- ja ohjaustaitoja sekä sukelletaan järjestöjen tulevaisuuteen ja muutostarpeisiin. Tervetuloa Siviksen koulutuksiin!
Verkkovinkki: Ykköstyyppien Etädinnereissä jutellaan tuntikausia videoyhteydellä
Pari tuntia tai kuusi tuntia – Ykköstyypit ry:n Etädinnerit-verkkokeskusteluissa viihdytään aikaa viettämässä. Diabeetikoiden vertaistukiryhmä löysi verkosta virtaa korona-ajan tapaamisiin.
Digi- ja markkinointitaitoja sekä hyvinvointia – Kolme esimerkkiä Kaikkien-mallista
Kansalaisen perustaidot -hankkeessa kehitetty Kaikkien-malli on päässyt tämän syksyn aikana käytännön testausvaiheeseen. Kokeilukoulutuksista on saatu hyvää palautetta ja koulutusmallille on selvästi aitoa kysyntää ja käyttöä.
Siviksen Helsingin-toimisto on muuttanut
Uusi osoitteemme on Toinen linja 17, 00530 Helsinki.
Sivis toivottaa hyvää joulua!
Sivisverkon chat on suljettuna joulun ja uuden vuoden aikaan 22.12.2020–6.1.2021.
Siviksen äänellä: Vapaaehtoistoimintaa tarvitaan koronakriisissä ja kriisistä toipumisessa
Vapaaehtoistoiminnan ylläpitäminen ja auttamisen halun kanavoituminen vapaaehtoistoiminnaksi ei synny itsekseen. Se tarvitsee tekoja, tukea ja resursseja.
Opintojaksomallit takaavat laadukkaan koulutuksen
Opintojaksomallit ovat vaivan väärti, sillä ne kehittävät järjestöjen koulutusten laatua tuloksekkaasti. Opintojaksomallien hyöty ulottuu laajasti järjestön koko koulutustoimintaan. Tämä selviää Sivisverkko-tutkimuksen juttusarjan viimeisestä osasta, jonka aiheena ovat opintojaksomallit.
Helli Suomisen stipendien saajat on valittu ‒ Palkitut ansioituneita vertaisopintoryhmiä ja ryhmien ohjaajia
Tämänvuotiset Helli Suomisen stipendien saajat on valittu. Palkittujen joukossa on jälleen monia ansioituneita vertaisopintoryhmiä ja ryhmien ohjaajia.
Kun mummot ja vaarit Teamsiin läksivät
Tarve päästä yhteyteen tutun ryhmän kanssa oli suurempi kuin tekniikan pelko. Kokemukset olivat niin hyviä, että osa tätä poikkeusaikaa varten kehitetystä toiminnasta jää osaksi toimintaa.
Siviksen äänellä: Järjestökoulutus vahvistaa demokratiataitoja ja voimaannuttaa toimijoita
Järjestökoulutuksen pedagogiikka on luonteeltaan voimaannuttavaa ja mahdollistavaa. Vahva järjestöosaaminen tuo myös virtaa toiminnan kehittämiseen.
Valmiit verkkokurssit jäsenjärjestöjen käyttöön
Siviksen uudet verkkokurssit tulevat testattaviksi vuodenvaihteessa. Jäsenjärjestöt saavat käyttöönsä koulutusmallit yhdistysten kehittämisestä, vapaaehtoisten johtamisesta ja yhdistysten viestinnästä.
Partio innostui Yhdistystoimija-verkkoaineistosta
Suomen Partiolaiset hyödyntää Opintokeskus Siviksen tuottamaa Yhdistystoimija-verkkoaineistoa osana omaa koulutustarjontaansa.
Asiantuntija avaa: Sivis kehittää ja tukee vahvaa järjestöosaamista
Sivis tuottaa uutta aineistoa yhdistys- ja järjestöosaamisen kehittämiseen. Koulutuksissa järjestöt saavat konkreettisia työkaluja oman toiminnan kehittämiseen. Järjestöt voivat vaikuttaa sisältöihin kehittämisryhmissä Vahva järjestöosaaminen -tavoiteohjelman kautta.
Yhdistystoiminnan osaamismerkit keräävät hyvää palautetta
Osaamisen esille nostajat toimivat käytännössä hyvin ja niiden hyödyllisyys on huomattu. Yhdistystoiminnan osaamismerkkien uusi kehittämiskierros käynnistyy.
Erätauko-viikolla keskustellaan kansalais- ja järjestötoiminnan tulevaisuudesta
Sivis osallistuu 1–7.12.2020 Suomen itsenäisyyspäiväviikolle sijoittuvaan Erätauko-viikkoon järjestämällä kaksi keskustelua teemasta Kansalais- ja järjestötoiminnan tulevaisuus Suomessa.
Järjestö, tule mukaan Siviksen jouluiseen somesarjaan!
Sivis nostaa joulukuussa somekanavilla esiin järjestöjen jouluisia puuhia ja hyvän mielen tekoja. Somesarjaa varten keräämme nyt jäsenjärjestöiltämme juttuaiheita.
34 vuotta aktiivisen kansalaisuuden edistämistä – Riitta Tervasmäki siirtyi viettämään eläkepäiviään
Opintokeskus Siviksen asiantuntija Riitta Tervasmäki on siirtynyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. SivisNYTin haastattelussa Riitta muistelee pitkää ja antoisaa uraansa Siviksessä. 34 vuotta sitten Sivikseen alueopintosihteeriksi tullutta Riittaa on pitänyt talossa työn vaihtelevuus.
Saammeko esitellä: harjoittelija Suvi-Tuuli Lehtinen
Suvi-Tuuli työskentelee Siviksen asiantuntijan Marion Fieldsin kanssa kestävä elämä -teeman parissa.
Siviksen äänellä: Kestävä elämä järjestöissä
Kestävä elämä ei ole järjestöissä niinkään erillinen opiskeltava sisältö, vaan osa isoa tarkoitusta, hyvää elämää ja aktiivista kansalaisuutta, joiden vuoksi järjestöt ovat syntyneet.
Kentaurin alkupotku – tervetuloa kick-off-tapahtumaan!
Osaamiskeskus Kentauri karauttaa toden teolla vauhtiin. Hyppää kyytiin verkkotapahtumassa 27.10.2020 klo 12‒16!
Asiantuntija avaa: Henkilöstön osaamiskartoitus julkaistaan vuoden lopulla
Opintokeskus Sivis on kehittänyt yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa pienille sote-alan järjestöille ja yrityksille soveltuvan henkilöstön osaamiskartoitustyökalun. Saat sen käyttöösi loppuvuoden aikana.
Livevideot lisäävät näkyvyyttä
Videovinkki: Tee reaaliaikainen livevideo kännykällä nettiin.
Kestävän elämän artikkelikokoelma on julkaistu
Julkaisutilaisuudessa esillä olivat järjestöjen kestävän elämän kysymykset. Tilaisuudesta on myös tallenne. Lataa ja lue Kestävän elämän muutosvoimaa -teos.
Siviksen äänellä: Koulutus innostaa vapaaehtoista toimimaan ja vaikuttamaan
Innokkainkin vapaaehtoinen väsyy ja vetäytyy pois järjestön toiminnasta jossain vaiheessa. Mistä ja miten löydämme uusia vapaaehtoisia tilalle, kun aktiivien lähipiiristä on jo rekrytoitu kaikki innokkaat mukaan?
Asiantuntija avaa: Siviksen kestävän elämän ohjelma käynnistyy ensi vuonna
Opintokeskus Siviksen kestävän elämän ohjelman suunnittelu on käynnissä. Luonnos valmistuu syksyn aikana. Ohjelma saadaan käyttöön ensi vuonna.
Siviksen uusi julkaisu: Kestävän elämän muutosvoimaa järjestöissä
Miten järjestöt voivat edistää kestävää elämää? Siihen saa vastauksia ja vinkkejä Opintokeskus Siviksen digitaalisesta julkaisusta Kestävän elämän muutosvoimaa järjestötoiminnasta. Se julkaistaan perjantaina 9.10.2020. Samana päivänä järjestetään myös julkaisu- ja keskustelutilaisuus verkossa. Ilmoittaudu mukaan!
Puheenvuoroja ja keskustelua kestävästä elämästä – Tule mukaan verkkotapahtumaan perjantaina 9.10.
Keskustelemassa muun muassa johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti Sitrasta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri ja Siviksen hallituksen puheenjohtaja Milla Kalliomaa, suunnittelupäällikkö Erkka Laininen Okka-säätiöstä sekä Annika Stubbe Suomen Partiolaisten kestävän kehityksen ryhmästä.
Kestävyyttä arjen valintoihin – Lastensuojelun keskusliitto laati ympäristöeettiset periaatteet
Lastensuojelun keskusliitto on esimerkki järjestöstä, jossa kaikessa toimissa otetaan huomioon kestävä elämä. Liitto on laatinut toiminnalleen ympäristöeettiset periaatteet, jotka ohjaavat liiton työtä, tapahtumia ja vaikuttamistoimintaa.
Perustaitotesti havainnollistaa arjen luku-, numero- ja digitaitoja
Verkossa oleva Perustaitotesti mittaa opiskelussa ja työelämässä tarvittavia luku-, numero- ja ongelmanratkaisutaitoja viihdyttävällä tavalla. Perustaitotestin on suorittanut jo 26 000 suomalaista.
Osaamistavoitteet kannattaa selkeyttää ja käyttää Siviksen asiantuntija-apua
Sivisverkko-tutkimuksen juttusarjan toinen osa keskittyy opintojaksoihin. Opintokeskus Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen havaitsi tutkimuksessaan, että osa opintojaksoja järjestävistä järjestöistä tarvitsee tukea osaamistavoitteiden kuvaamiseen. Tulosten perusteella yhteisille ohjeille ja Siviksen asiantuntija-avulle on käyttöä.
Videovinkki: Live-videot
Live-videot eli reaaliaikaiset videolähetykset ovat mainio tapa lisätä näkyvyyttä! Sosiaalisen median algoritmit suosivat live-videoita ja lisäävät automaattisesti niiden näkyvyyttä. Myös yleisö tykkää ja moninkertaistat videosi näkyvyyden!
Saammeko esitellä: asiantuntija Heidi Odell
Heidin työajasta puolet kuluu Nuorisoalan osaamiskeskus Kentaurissa. Toinen puoli työajasta menee Siviksessä koulutuksen laadun kehittämisen parissa
Siviksen äänellä: Vertaisopintoryhmät kannustavat kokeilemaan yhdessä
Vertaisuudella on mahdollisuus nousta jälleen oppimisen top-trendiksi. Yhteinen oppimisen tavoite, yhdessä oivaltaminen ja jaettu vastuu oppimisesta siivittävät vertaisoppimista.
Asiantuntija avaa: Sivis auttaa järjestöjä sujuvien koulutusten toteuttamisessa
Opintokeskus Sivis haluaa kehittää erityisesti verkkokoulutuksia koskevaa tukea jäsenjärjestöille. Tuki on järjestölle maksutonta.
Validoidut opintosuoritustiedot käyttöön työnhaussa
Järjestötoiminnassa syntyvä osaaminen on hyödyksi työnhaussa. Miltä kuulostaisi, jos työhakemukseen saisi tiedot järjestökoulutuksesta muutamalla klikkauksella?
ImproVal keräsi työkaluja osaamisen validointiin
Euroopassa on kehitetty runsain määrin työkaluja vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi. Erasmus+-rahoitteinen ImproVal-hanke on kartoittanut näitä työkaluja ja kerännyt 45 erilaista työkalua ympäri Eurooppaa.
Saammeko esitellä: Anna Grant
Annan päätehtävä Siviksessä on toimia Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkönä loppuvuoden ajan
Verkkokoulutus, webinaari vai lähikoulutus?
Vaikka koulutuksen ja tilaisuuksien suunnittelijan pöydällä tuntuu tänä syksynä olevan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, on tärkeää, että järjestöissä uskalletaan toteuttaa koulutuksia. Järjestöjen toiminta tukee ihmisiä arjen haasteissa, auttaa elämän kriisitilanteissa, tuo elämään sisältöjä ja verkostoja sekä lisää ihmisten tietoja ja taitoja.
Asiantuntija avaa: Etäkokouksiin ja -koulutuksiin apua Siviksen videoista
Siviksen YouTube-kanava tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi etäkokouksien ja -koulutusten järjestämiseen. Soittolistat auttavat etsimisessä ja löytämisessä.
Verkkovinkki: Meripelastusseura ui verkkoon sutjakkaasti
Koulutusten teoriaosuudet ja osa kursseista siirrettiin etäyhteyteen verkkoon. Mutta alusten käyttöönottokoulutus toteutettiin lähiopetuksena poikkeusjärjestelyin.
Verkkovinkki: Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset uskalsi ja onnistui live-lähetyksissä
Ruokaneuvolive-videoita on katsottu lähes 250 000 kertaa. Ruokaa some-videoissa valmistavat Anna ja Janita.
Vauhtia verkkokoulutukseen – Sivis tukee järjestöjä
Tulevaisuudessa verkkokoulutus voi lisääntyä entisestään. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen paitsi työkaluja verkkokoulutuksen toteuttamiseen, myös monipuolista tukea ja ohjausta.
Kuusi vinkkiä lähikoulutuksen toteuttamiseen uudessa normaalissa
Pandemian keskellä eläminen on tuonut arkeemme uuden normaalin käsitteen ja viruksen riskit on otettava huomioon joka tilanteissa.
Vertaisopintoryhmä sopii etenkin pitkäjänteiseen yhdessä oppimiseen
Opintokeskus Siviksen asiantuntija Kristiina Hannukainen on tutkinut Siviksen jäsenjärjestöjen järjestämiä koulutuksia Sivisverkossa. Kolmiosaisessa juttusarjassa esitellään keskeisiä tuloksia. Sarjan ensimmäisessä osassa käsitellään vertaisopintoryhmiä.
Helli Suomisen stipendien haku käynnissä
Löytyisikö omasta järjestöstäsi stipendin arvoinen vertaisopintoryhmä, ryhmän ohjaaja tai ryhmän jäsen?
Saammeko esitellä: asiantuntija Raisa Omaheimo
Raisan työtehtävät painottuvat uuteen nuorisoalan Osaamiskeskus Kentauriin, jossa Sivis on mukana vastaamassa toiminnasta Suomen Partiolaisten, Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Talous ja nuoret TATin kanssa.
Siviksen äänellä: Toisenlainen syksy tuo tilaa järjestökoulutuksen kehittämiseen
Koronatilanne rajoittaa osaltaan koulutusten järjestämistä ja toteutumista, mutta tarjoaa järjestölle kenties sopivan hetken koulutuksen suunnitteluun ja koko koulutustoiminnan arviointiin ja kehittämiseen.
Asiantuntija avaa: Kohti kestävää elämää
Opintokeskus Sivis julkaisee kestävän elämän julkaisun, joka aloittaa kestävän elämän ohjelman.
Erätaukoa, vapaaehtoisten johtamista, tulevaisuustaitoja ja paljon muuta syksyn koulutuskalenterissa
Opintokeskus Sivis kouluttaa ahkerasti jäsenjärjestöjään syksyn aikana. Tulossa on esimerkiksi oppia johtamis- ja koulutustaitoihin, perehtymistä kansalaisten perustaitoihin sekä osaamisen tunnistamista. Tarjolla on myös useita verkkokoulutusosaamista ja digitaitoja kehittäviä koulutuksia.
Kaikkien-mallilla vaikuttavaa koulutusta
Kansalaisen perustaidot -hankkeessa kehitetty Kaikkien-malli on helppo ottaa käyttöön kouluttajan oppaan avulla. Nyt syksyllä voit tutustua malliin myös kouluttajille suunnatussa koulutuksessa.
Osallistu osaamistarvekyselyyn ja vaikuta järjestökoulutuksen tulevaisuuteen!
Minkälaista osaamista järjestöissä ja yhdistyksissä tarvitaan lähivuosina? Opintokeskus Sivis kokoaa yhteen organisaatioiden osaamistarpeita kyselyllä.
Kentauri lähti liikkeelle!
Nuorisoalan osaamiskeskus Kentauri on syntynyt ja ottaa nyt ensiaskeleitaan. Loppukeväästä käynnistynyt osaamiskeskus tutkii nuorten osallistumista järjestötoimintaan, kehittää nuorisoalan osaamista ja tukee nuorten matkaa kohti merkityksellistä elämää.
Siviksen äänellä: Digi on mahdollisuus tuplapottiin
Uskon, että digivälineiden hyödyntäminen kasvokkaisten tapaamisten välillä ylläpitää yhteyksiä. Siviksen nopea ja määrätietoinen toiminta niin verkkokoulutuksen kuin sen välineidenkin tarjoamisessa on osaltaan antanut yhdistyksille rohkaisua ja luonut mahdollisuuden toimia.
Asiantuntija avaa: Vastaa Siviksen kestävän elämän kyselyyn
Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 18.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä. Vastaajien kesken arvotaan kolme kirjalahjakorttia.
Ilmoittaudu syksyn koulutuksiin - Opi uutta ja innostu!
Kehitä johtamis- ja koulutustaitojasi, perehdy kansalaisen perustaitoihin ja osaamisen tunnistamiseen tai syvennä verkkokoulutusosaamistasi... Tutustu Siviksen syksyn koulutustarjontaan ja varaa paikkasi vaikka heti!
Erätauko tarjoaa jokaiselle jotakin – tule oppimaan dialogisuudesta!
Siviksen Erätauko-ohjaajakoulutuksissa on kouluttautunut viime vuodesta alkaen lähes 130 henkilöä. Sitran kehittämä Erätauko-dialogimenetelmä on syntynyt tarpeesta käydä tasa-arvoista keskustelua eri lähtökohdista tulevien ihmisten kanssa.
Ketterä koulutusmalli aikuisten arjen parantamiseen
Tutustu Kaikkien-malliin Siviksen koulutuksessa tai mallin omilla nettisivuilla!
Tervetuloa Sivisverkon pääkäyttäjäpäivään verkossa!
Sivisverkon pääkäyttäjäpäivä järjestetään verkkotapaamisena tiistaina 15.9.2020 klo 12.30‒16. Ilmoittaudu mukaan 1.9. mennessä!
Sivis verkottaa syksyllä järjestötoimijoita
Syksyn verkostotilaisuuksissa tavataan muita pienjärjestötoimijoita, toiminnanjohtajia ja viestijöitä. Luvassa on alustuksia ja ajatusten vaihtoa kollegoiden kanssa. Tule tapaamaan tuttuja ja verkostoitumaan!
Oikeusministeriö kysyy järjestöjen poikkeusajan kokouksista
Oikeusministeriötä kiinnostaa, miten suomalaiset yhdistykset ja järjestöt toteuttivat kokouksia poikkeuskeväänä 2020. Ministeriö on avannut kaikille yhdistyksille ja järjestöille avoimen kyselyn kokousjärjestelyistä.
Siviksen äänellä: Ennakointia vai reagointia - digiloikasta vauhtia kestävän elämän harppaukseen
Paluu koronan jälkeiseen arkeen on herättänyt kysymyksen, mihin haluamme palata. Vai olisiko aika siirtyä eteenpäin uuteen kulkematta lähtöruudun kautta?
Asiantuntija avaa: Miten järjestöt edistävät kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn
Opintokeskus Sivis tekee lähivuosina ahkerasti työtä kestävän elämän edistämiseksi. Miten järjestöjen koulutustoiminta edistää kestävää elämää? Vastaa Siviksen kyselyyn 10.6.2020 mennessä ja auta meitä kehittämistyössä.
Erätauko puhutti poikkeusajasta – Sivis kouluttaa keskustelun ohjaajia!
Video: Siviksen kevään Erätauko-keskusteluissa on juteltu järjestöjen poikkeustilasta. Kesäkuussa on webinaari etäkeskusteluista. Syyskuussa alkavat Erätauko-dialogin ohjaajien koulutukset Siviksen toimistopaikkakunnilla.
Siviksen äänellä: Vauhdilla verkkoon sosiaalista vuorovaikutusta unohtamatta
Nyt voi olla erityisen hyvä hetki miettiä suunnitellummin, milloin on aidosti tarpeen järjestää lähikoulutus, milloin taas etäkoulutus.
Asiantuntija avaa: Siviksen YouTube-kanava uudistui
Opintokeskus Siviksen YouTube-kanavaa on uudistettu selkeyttämällä soittolistoja. Poikkeusaikana Siviksen YouTube-kanavan suosio on ollut suorastaan räjähtävää.
Löytöretkiä johtamisen maailmaan
Toimitko vapaaehtoisten johtajana, ohjaajana tai koordinaattorina? Oletko kiinnostunut löytämään uusia työkaluja ja kehittämään osaamistasi? Volunteering Management Expedition -verkkokurssit tarjoavat vapaaehtoistoiminnan johtamiseen työkaluja ja menetelmiä eri puolilta Eurooppaa.
Mitä kannattaa osata? Tule kuulemaan perustaitoseminaariin
Kuinka kehittää aikuisten perustaitoja Suomessa ja Euroopassa? Tätä kysymystä pohditaan kaksipäiväisessä verkkoseminaarissa toukokuussa.
Tiedosta ja ennakoi! Syksyllä opitaan tulevaisuustaitoja
Tulevaisuustaidot järjestöissä -koulutus antaa järjestötoimijalle näkökulmia ja välineitä oman organisaation tulevaisuuden ennakointiin ja rakentamiseen. Koulutus tarjoaa työkalua muutosvoimien ja megatrendien hahmottamiseen, ja niiden vaikutusta järjestökentällä opitaan tunnistamaan ja arvioimaan.
Digiosaaminen, tunnetaidot ja johtaminen korostuvat järjestöjen tulevaisuustaidoissa
Mitä taitoja järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan tulevaisuudessa? Digitaitojen lisäksi korostuvat kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja toisten ymmärtämiseen liittyvät taidot.
Syvempää yhteistyötä ja tarkempaa tulosten seurantaa – Sivis aloitti koulutustoiminnan itsearvioinnin
Samalla käynnistyi Siviksen oman arviointityökalun rakentaminen. Ensimmäinen arviointikierros toi esiin vahvuuksia ja kehittämiskohteita.
Verkkovinkki: Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistysten verkkokurssien suosio yllätti
Niska kuntoon -verkkokurssi onnistui Zoomin välityksellä odotettua paremmin. Toinen yllätys oli suosio: verkkokursseja olikin järjestettävä yhden sijaan kaksi.
Kaikkien-mallin verkkosivusto on nimensä mukaan kaikkien saavutettavissa
Kaikkien-mallin verkkosivusto tutustuttaa vaikuttavaan ja oppijalähtöiseen perustaitojen koulutusmalliin. Sen ideana on työikäisten arjen parantaminen.
Tieto kiertoon -malli lieventää nuorten ilmastohuolia
Nuoret ja aikuiset pääsevät lieventämään ilmastohuoliaan uudessa Tieto kiertoon -mallissa. Yhteiset keskustelut lisäävät myös vaikuttamisen keinoja ja tuovat esiin osaamista.
Uusi jäsen: Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry
Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Yksi niistä on Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö ry. Tervetuloa! добро пожаловать!
Siviksen äänellä: Elämää poikkeusoloissa
Me Siviksessä haluamme kuulla, millaista on järjestöarki poikkeusoloissa. Rakentavan dialogin menetelmä Erätauko taipuu myös verkkoon.
Asiantuntija avaa: Eurooppalaiset osaamisen tunnistamisen työkalut tarvitsevat käyttöä ja kehittämistä
ImproVal-hankkeessa on löydetty käyttökelpoisia työkaluja osaamisen tunnistamiseen, mutta tieto niiden käyttökokemuksesta jäi ohueksi. Työsarkaa riittää niin työkalujen kehittämisessä kuin tiedon välittämisessä.
Saammeko esitellä: viestintäasiantuntija Mari Toivonen
Siviksen viestintäsuunnittelijan perhevapaan sijaisena aloitti Mari Toivonen maaliskuun lopussa. Työ Siviksessä alkoi poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä koronavirustilanteen takia kaikki sivisläiset olivat etätöissä.
Oppimaan oppiminen on avain perustaitoihin
Millaista on tulevaisuuden työelämä? Millaiset perustaidot ovat tulevaisuudessa välttämättömiä ja millaista oppiminen on? Sitran asiantuntija Perttu Jämsén kertoo, mitä perustaitoja työelämässä tarvitaan ja miten osaamista voidaan kehittää yhteiskunnan muuttuessa.
Lukutaito on kivijalka sekä hahmottamisen ja tulkintojen mahdollistaja
Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa! Lukutaito ei ole pelkkää mekaanista aisteilla suoritettavaa tekstin läpikäymistä, vaan lukutaitoon kuuluu myös esimerkiksi taito lukea karttaa, tekstin välimerkkien hahmottaminen ja kyky tehdä tulkintoja tekstistä.
Verkkokoulutuksistakin maksetaan Sivis-tukea
Muista kirjata myös maksuttomat koulutukset Sivisverkkoon, jotta todellinen koulutustuntien määrä tulee talteen. Vaikka koulutuksesta ei tulisi järjestölle kuluja, maksuttomienkin koulutusten tuntimäärät vaikuttavat Siviksen rahoitukseen.
Siviksen äänellä: Järjestökoulutus on vaikuttavaa myös poikkeusoloissa
Me Siviksessä pyrimme auttamaan ja tukemaan jäsenjärjestöjämme mahdollisimman monipuolisesti koulutusten sekä vertaisopintoryhmien toiminnan siirtämisessä verkkoon.
Asiantuntija avaa: Näin saat etätyöstä hyviä tuloksia
Etätyössä työ ei muutu, vaikka puitteet muuttuvat. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää. Oman työn johtamisen merkitys kasvaa.
Miten toteutat hyvän webinaarin?
Miksi webinaarin suunnittelu on niin tärkeää? Verkossa työskenneltäessä huomio kiinnittyy helposti muualle – myös aikuisilla.
Nyt on aika(a) tehdä kehittämistyötä
Kehittämistyölle on nyt suuri tarve, koska poikkeustila myllää järjestökenttää uusiksi. Kun jatkorahoitusta haetaan, kehitystyön painoarvo kasvaa.
Verkkovinkki: Satakieliset tuottaa keskusteluryhmiä, tanssia ja satuja verkkoon
Satakieliset eli Monikieliset erilaiset oppijat ry on onnistunut siirtämään monia keskusteluryhmiä verkkoon. Lisäksi poikkeustilanne ja verkkotyöskentely on synnyttänyt uusiakin ideoita: esimerkiksi digitaaliset satuhetket pikkulapsille ja tanssituokiot koko perheelle.
Verkkovinkki: MLL siirsi perhekahviloita verkkoon
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirissä ei kauan surkuteltu, kun koronauhka sulki viikoittaiset perhekahvilat. Keskusteluryhmät siirrettiin verkkoon etäperhekahviloiksi.
Videovinkki: onnistu videopuhelussa
Mitä kannattaa ottaa huomioon videopuhelussa? Miten ääni kuuluu parhaiten? Mitä pannaan päälle?
Uusi jäsen: Inkerikeskus ry
Tervetuloa Siviksen jäseneksi, Inkerikeskus ry! Inkerikeskus toimii siltana maahanmuuttajien ja viranomaisten välillä, auttaa maahanmuuttajia omaksumaan käytännön suomen kieltä ja ohjaa työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.
Siviksen äänellä: Poikkeustilanne siirsi tapaamiset, koulutukset ja harrastuksiakin verkkoon
Siviksessä olemme kohdentaneet voimavaramme tukemaan järjestöjen koulutusta poikkeusoloissa. Vapaaehtoisia ystäviä ja auttajia voi kouluttaa verkko-oppimisalustan tukemana.
Kouluttaudu verkossa Siviksen kanssa
Sivis järjestää kevään aikana useita verkkokoulutuksia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Sivisverkossa!
Sivis tukena verkko-opetuksen järjestämisessä
Tuemme ja kannustamme järjestöjä toteuttamaan koulutuksia verkossa. Jäsenjärjestöt voivat hyödyntää Sivis-tukea verkkokoulutuksissa. Myös verkossa toteutettavissa koulutuksissa tuki maksetaan aina kouluttajan opetustuntien mukaan.
Asiantuntija avaa: Sivisverkko on maksuton ja hyödyllinen työkalu kaikille jäsenjärjestöille
Sivisverkko auttaa esimerkiksi budjetoimaan vuosittaista koulutustoimintaa, tekemään opintopisteytettyjä koulutuksia ja ottamaan käyttöön opintorekisteriin tallentuvat todistukset.
Vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksen valmistelu käynnistyy
Alkuvaiheessa Sivis kerää kokemuksia ja esimerkkejä eri järjestöjen omista johtamiskoulutuksista. Jos teillä on parhaillaan käynnissä tai hiljattain päättynyt omia valtakunnallisia vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutuksia, ja haluatte jakaa niissä kertyneitä havaintoja Siviksen hyödynnettäviksi, ottakaa yhteyttä asiantuntijaamme Sirpa Sulkuun.
Siviksen äänellä: Ketterää yhdistys- ja kansalaistoimintaa
Vapaaehtoistoiminnan kentällä tuntuu olevan yhä käynnissä erikoinen vastakkainasettelu jäyhän järjestötoiminnan ja ketterän pop-upismin välillä. Järjestötoiminta esitetään herkästi kankeana toimintana. Moderni pop-up vapaaehtoinen taas kuvataan kansalaisaktiivina, joka haluaa nopeita tuloksia tehokkaasti.
Tietoyhteiskunta vaatii jatkuvaa taitojen päivittämistä – miten pidämme kaikki mukana?
Osallistu kaikille avoimeen Kansalaisen perustaidot 2020 -seminaariin, niin kuulet uudesta tavasta opettaa perustaitoja.
Asiantuntija avaa: Kansalaisen perustaidoille oma verkkosivu ja seminaari
Opintokeskus Sivis ja Kansanvalistusseura julkaisevat oman verkkosivun Kansalaisen perustaidoille. Maaliskuussa järjestetään Kansalaisen perustaidot -seminaari. Ilmoittaudu mukaan!
Verkkokursseista alkusysäys koulutuksen laadun kokonaiskehittämiseen
Opintokeskus Sivis lanseeraa kaksi uutta verkkokurssia jäsenjärjestöjensä omien koulutusten laadun kehittämiseen. Kurssit auttavat jäsenjärjestöjä aloittamaan koulutusten laadun järjestelmällisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisen.
Tervetuloa Siviksen avoimien ovien päivään 28.4.20!
Siviksen Helsingin ja Oulun toimistot viettävät avointen ovien päivää ti 28.4.20 klo 13–16.
Uusi jäsen: Kehitysvammaliitto
Opintokeskus Sivis toivottaa tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Kehitysvammaliiton. Esittelemme uusia kumppaneita alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.
Järjestöt kouluttavat ajankohtaisia taitoja – Kristiina tutki Sivisverkon koulutuksia
Siviksen jäsenjärjestöt järjestävät ajankohtaisia koulutuksia, kuten kestävän kehityksen sekä perustaitojen oppimiseen. Kristiina Hannukainen tekee tutkimusta Sivisverkon koulutuksista.
Millainen verkostotoiminta palvelisi sinua ja järjestöäsi?
Kehitämme Siviksessä tänä vuonna verkostotoimintaamme entistä näkyvämmäksi osaksi jäsenjärjestöjemme palveluja. Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan johonkin Siviksen jo olemassa olevaan verkostoon? Tai onko mielessäsi jotain teema tai ajankohtainen asia, johon toivoisit tukea juuri verkostotoiminnan kautta?
Saammeko esitellä: uusi hallitus
Opintotoiminnan Keskusliiton uusi hallitus aloitti toimikautensa 27.1.2020.
Siviksen äänellä: Kestävä tulevaisuus on sivistyskysymys
Varmaa on, että tulevaisuuden tekeminen ja muutoksessa mukana pysyminen luo tarpeita uuden oppimiselle. Järjestöt toiminta- ja oppimisympäristönä ovat uudistavan oppimisen paikkoja.
Uusia ideoita ja tukea omaan toimintaan – kokemuksia mentorointiohjelmasta
Uudenmaan Partiopiiri järjesti ensimmäisen mentorointiohjelmansa viime vuonna. Siviksen viestintäasiantuntija ja vapaa-ajallaan aktiivinen partiolainen Carolina Rebhan haki ja valittiin aktoriksi eli mentoroitavaksi mukaan ohjelmaan.
Asiantuntija avaa: SivisNYT uudistuu ja terävöityy vuonna 2020
Yksi näkyvimmistä muutoksista on SivisNYT-uutiskirje. Se lähetetään jatkossa kaksi kertaa SivisNYTin ilmestymiskuukausina.
Badges4Good -hanke kerää osaamismerkkien hyviä käytäntöjä
Opintokeskus Siviksen Badges4Good -hankkeessa kartoitetaan ja vaihdetaan osaamismerkkeihin liittyviä hyviä käytäntöjä. Hankkeessa järjestetään tänä vuonna kaksi kansainvälistä koulutusta.
Uudet jäsenet: Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
Opintokeskus Sivis on saanut uusia jäsenjärjestöjä. Esittelemme uudet kumppanit alkuvuoden SivisNYT-verkkolehdissä.
Hei digialoittelija tai maahanmuuttaja, opi perustaidot ja ohjaa muita
Opintokeskus Sivis järjestää maaliskuun alussa Digiperustaidot ja vertaisohjaaja -koulutuksen Helsingissä. Kaikille avoin ja maksuton koulutus on tarkoitettu digialoittelijoille ja maahanmuuttajille.
Saammeko esitellä: järjestökoulutusten kehittäjä Sirpa Sulku
Sirpan työnkuvaan Siviksessä kuuluvat Volunteering Management Expedition (VolExpo) -hankkeen hankepäällikön tehtävät sekä järjestö- ja johtamiskoulutusten kehittäminen.
Lähde mukaan löytöretkelle vapaaehtoisten ohjauksen saloihin
VolExpo eli Volunteering management expedition pyrkii vahvistamaan vapaaehtoisten johtajien, ohjaajien ja koordinaattoreiden taitoja menestyä tehtävässään.