Sivis tukee ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjiä

to 12. joulukuuta 2019 07.45.00

Ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäminen on Siviksen jäsenjärjestöille hyödyllistä: suoritusmerkinnät lisätään kansalliseen opintorekisteriin, koulutukset voi opintopisteyttää ja järjestämiseen saa taloudellista tukea.

– Jäsenjärjestöillämme on paljon sellaista osaamista, josta on hyötyä ammattilaisille. Ammatillinen lisäkoulutus vahvistaa myös järjestöissä syntyvän osaamisen tunnistettavuutta, sanoo Siviksen koulutuspäällikkö Susanna Plathan.

Ammatillista lisäkoulutusta tuetaan eri tavalla kuin tavallisia opintojaksoja. Tukea maksetaan 3,5 € per opiskelijatyötunti. Opintojaksoissa taas tuki maksetaan kouluttajan opetustuntien mukaan.

Taloudellisen tuen lisäksi Sivis tarjoaa pedagogista asiantuntija-apua. Lisätietoja saa Siviksen asiantuntijalta Virpi Markkaselta.

Ammatillisen lisäkoulutuksen arvoa on mahdollista lisätä opintopisteyttämällä koulutus. Se onnistuu Sivisverkon kautta.

Uutta on ammatillisen lisäkoulutuksen tallentuminen kansalliseen opintorekisteriin, Koskeen. Suoritusmerkinnät on lisätty Koskeen kuluvan vuoden alusta lukien.

– Ammatillisten lisäkoulutusten opintojen näkyminen Koskessa on merkityksellistä, koska siitä voi olla hyötyä, jos hakeutuu opiskelemaan jotain tutkintoa. Lisäksi työelämässä on helppoa osoittaa, mitä on ammatillisessa lisäkoulutuksessa oppinut, Susanna Plathan sanoo.

Punaisen Ristin avustustyön koulutus on suosittu

Yksi Punaisen Ristin suosituimmista ammatillisista lisäkoulutuksista on IMPACT – Basic Training Course for Future Delegates -koulutus. Kyseessä on Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun peruskurssi avustustyöntekijöille. Koulutuksen tarkoituksena on perehdyttää eri alojen ammattilaisia kansainvälisen avustustyön tehtäviin.

– Kaikki lähtee siitä, että kurssille tulijoilla on jo vahva ammatillinen osaaminen. Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi mukana on esimerkiksi taloushallinnon ja viestinnän osaajia, ja uusimpana esimerkiksi kenttäkeittiövastaavia, kertoo koulutuskoordinaattori Kaisa Kannuksela Suomen Punaisen Ristin kansainvälisestä avustustoiminnasta.

Peruskurssilla opitaan kansainväliseen avustustyöhön liittyviä taitoja, mutta moni erikoistuu jatkokoulutuksissa ennen kuin lähtee komennukselle avustustehtäviin.

– Logiikkana on, että ihminen tulee kurssille oman ammatillisen osaamisensa kanssa, ja me koulutamme, miten sitä osaamista voi soveltaa Punaisen Ristin humanitaarisessa avustustyössä, Kannuksela tiivistää.

Viikon mittaista kurssia järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, mutta tänä vuonna peruskurssi on ollut jo neljä kertaa. Koulutus on suosittu, ja kaikki hakijat eivät mahdu kurssille.

– Hakemus kannattaa täyttää erittäin huolellisesti, koska kilpailua on paljon. Kaikki kansainvälisen avun kurssit ovat englanniksi. Arvioimme, että noin puolet peruskurssin käyneistä on lähtenyt komennukselle kahden vuoden kuluttua koulutuksesta.

Teksti: Tia Yliskylä
Kuva: Emilia Kangasluoma, Suomen Punainen Risti

Järjestöjen ammatillinen lisäkoulutus

Kohderyhmänä järjestöjen työntekijät tai vapaaehtoiset, joiden ammatillista osaamista kehitetään