SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tunnista osaamisesi! -podcast 2: EHYT Ry on ottanut osaamismerkit hyötykäyttöön

ti 8. lokakuuta 2019 08.40.00

 

 

Yli 2000 myönnettyä osaamismerkkiä. Yli 30 erilaista osaamismerkkiä. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja sen Osaamiskeskus Vahvistamo ovat ottaneet digitaaliset osaamismerkit hyötykäyttöön.

Opintokeskus Siviksen Tunnista osaamisesi! –podcastin toisessa jaksossa keskustellaan osaamismerkeistä. Osaamiskeskus Vahvistamon verkostokoordinaattori Mika Piipponen kertoo, mitä iloa osaamismerkeistä on ollut EHYTin ja Vahvistamon toiminnassa. 

Nimittäin EHYT Ry on käyttänyt osaamismerkkejä varsin luovasti, myös oman toiminnan tunnetuksi tekemiseen. Osaamiskeskus Vahvistamo perustettiin reilu vuosi sitten. Vahvistamoa tehtiin tunnetuksi osaamismerkkien avulla.

– Siinä on aina oma hommansa, kun jotain uutta käynnistetään. Käytimme osaamismerkkejä Vahvistamon esittelyyn. Lanseerasimme Tunne Vahvistamo –osaamismerkkiperheen. Niiden kautta tutustuttiin Vahvistamon eri toimintoihin. Jokainen merkki suoritettiin hakemalla itse tietoa esimerkiksi koulutussisällöistä, Vahvistamon verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista, Piipponen kertoo.

Hän toivoo, että myös osaamismerkkien saajat saisivat nykyistä enemmän tietoa osaamismerkkien hyödyistä.

– Kannattaisi kuvata nykyistä tarkemmin, mitä hyötyä osaamismerkistä on merkin saajalle, ja kertoa, miten merkkiä käytetään ja mistä merkissä on kysymys. Pitäisi kertoa esimerkiksi, miten omia ansioluetteloita voi rakentaa osaamismerkkien ympärille. Sitä eivät monet osaa hyödyntää.

Digitaalinen osaamismerkki kertoo hallussa olevista taidoista usein enemmän kuin perinteinen todistus. Ne myös nostavat esiin sellaista osaamista, joka on hankittu muutoin kuin tietyssä yksittäisessä koulutuksessa.

Mika Piipponen on huomannut, että parhaimmillaan osaamismerkki on omistajalleen niin arvokas, että se liitetään myös sähköpostin allekirjoitukseen.

– Se kertoo siitä, että osaamismerkillä on selvästi arvoa saajalleen, kun hän on liittänyt merkin sähköpostinsa allekirjoitukseen.

Osa EHYT Ry:n ja Vahvistamon osaamismerkkien saajista toivoo kuitenkin perinteistä paperitodistusta.

–  Digitaalista osaamismerkkiä ei ehkä osata ajatella samanarvoisena. Minun mielestäni digitaalisella osaamismerkillä voidaan osoittaa osaamista laajemmin kuin paperitodistuksella.

Kuuntele lisää Tunnista osaamisesi! –podcastista. Osaamiskeskus Vahvistamon verkostokoordinaattori Mika Piipponen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä ja toimittaja Tia Yliskylä No Niin Mediasta keskustelevat osaamismerkeistä. Kuuntele ja innostu:

http://bit.ly/sivis_tunnista_osaamisesi_podcast_jakso2

Tunnista osaamisesi! –podcastin seuraava jakso julkaistaan marraskuussa. Palautetta, ideoita ja toiveita voi lähettää osoitteeseen toimisto@ok-sivis.fi

KAIKKI TUNNISTA OSAAMISESI! -PODCASTIN JAKSOT