Eurooppalaisia työkaluja osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen
ti 8. lokakuuta 2019 08.30.00
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, eli validointi, on yksi Opintokeskus Siviksen toiminnan painopisteistä. Euroopan laajuisesti on luotu valtavasti erilaisia työkaluja osaamisen validoinnin tueksi.
Erasmus+-rahoitteisessa ImproVal-hankkeessa selvitetään ja kerätään hyödyllisimpiä työkaluja EU-maista kaikkien käyttöön.
– Mikäli järjestöillä on käytössään hyviä työkaluja osaamisen validointiin, niistä saa oikein mielellään vinkata meille, Siviksen asiantuntija Lotta Pakanen kannustaa.
Työkalut ja menetelmät tekevät vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen validoinnista helpompaa. ImproVal-hankkeessa on kerätty eri puolilta Eurooppaa tähän mennessä 45 työkalua vapaaehtoistoiminnan validointiin 22 EU-kielellä. Työkalut on koostettu ImproValin verkkosivuille paketiksi, josta niiden käyttöön ottaminen on helppoa järjestöissä ja yhdistyksissä.
Osaamisen validoinnista on hyötyä esimerkiksi opinnoissa ja työelämässä. Kun järjestössä saatua osaamista tunnustetaan, se voi olla myös tärkeä motivaattori vapaaehtoisena toimimiseen.
Tutkimus selvittää oppimista vapaaehtoistoiminnassa
ImproVal syventää eurooppalaista tietämystä vapaaehtoistoimintaan käytettävistä menetelmistä. Hankemaissa toteutetaan lokakuun aikana kaksi kyselyä, joissa kerätään eurooppalaisilta organisaatioilta ja vapaaehtoisilta itseltään kokemuksia työkalujen käytöstä sekä oppimistulosten tunnistamisesta ja tunnustamisesta.
Siviksen asiantuntija Eeva Jeronen kertoo, että näin laajaa selvitystä ei ole aiemmin tehty. Tulosten perusteella tehdään analyysi, joka auttaa löytämään parhaat mahdolliset menetelmät osaamisen validointiin. Tässä järjestöt ovat yhtenä tärkeänä kohderyhmänä ja ne voivat hyödyntää tuloksia omassa toiminnassaan.
– Vapaaehtoistoiminnassa opitaan paljon hyvin hyödyllisiä asioita, jotka jäävät piiloon, ellei niitä aktiivisesti sekä järjestöjen omalla työllä että järjestöjen ja oppilaitosten, esimerkiksi opintokeskusten, yhteistyössä tunnisteta ja tunnusteta, Jeronen ja Pakanen sanovat.
Webinaari esittelee työkaluja
Hankkeen tiimoilta pidetyssä webinaarissa neljä asiantuntijaa eri Euroopan maista esittelee osaamisen validoinnin työkaluja. Suomesta mukana on Setlementtiliitosta kehittämissuunnittelija Miikkael Ringman, joka esittelee Näytön paikka -verkkopalvelua. Webinaarin voi katsoa ImproValin verkkosivuilta.
ImproVal (Improving Validation in Voluntary Sector) on kaksivuotinen, Opintokeskus Siviksen koordinoima Erasmus+-rahoitteinen hanke. Muut hankekumppanit toimivat Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa ja Slovakiassa. Hankkeen tarkoituksena on koota yhteen eri EU-maissa tehtyä työtä vapaaehtoistoiminnasta hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen parissa. Opintokeskus Siviksestä hankkeesta vastaavat asiantuntijat Lotta Pakanen, Eeva Jeronen ja Marion Fields.
Lisätietoja hankkeesta: www.improval.eu ja #ImproVal_project Jos järjestössäsi on käytössä osaamisen validointiin liittyvä työkalu, vinkkaa siitä hankkeelle tässä linkissä (lomake sivun alalaidassa).
Teksti: Carolina Rebhan