SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tulevaisuustaitoja ja osaamisen kehittämisen malleja

ti 21. toukokuuta 2019 09.05.00

Kansainvälisessä Future Skills for Volunteering -hankkeessa (FutVol) on kerätty yhdistys- ja järjestötoiminnan tulevaisuustaitomalli, joka on työkalu osaamisen tunnistamisen tueksi.

– Luomiemme osaamistodistus- ja osaamismerkkimallien avulla tunnistetaan työelämätaitoja. Mallissa on identifioitu 14 vapaaehtoisten tulevaisuustaitoa, jotka ovat tulleet esille meidän kymmenestä hankemaasta vähintään viidessä. Mukana on muun muassa vuorovaikutukseen ja itsensä johtamiseen liittyviä taitoja. Malli sisältää myös työkaluja niiden tunnistamiseen ja tunnustamiseen, Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields kertoo. 

Tulevaisuustaitomallin avulla yhdistys tai järjestö oppii hankkimaan tietoa ja kuuntelemaan erilaisten sidosryhmien ajatuksia siitä, millainen tulevaisuus saattaa. Lisäksi järjestö oppii yhdistämään tietoa, ja tiedon perusteella keskustelemaan oman toiminnan linjauksista. 

Tulevaisuustaitomallin lisäksi vapaaehtoiset kaikista kymmenestä hankemaasta ovat testanneet hankkeessa kehitettyä ennakointityökalua. Tämän avulla on saatu palautetta työkalujen käytettävyydestä ja tuotteita on pystytty parantamaan käyttäjäystävällisemmiksi. 

Hankkeen tiimoilta on myös luotu ja testattu vertaisoppimisen malli vapaaehtoisten osaamisen kehittämiseen. Fields kertoo, että käyttökokemukset ovat olleet pääasiassa erittäin positiivisia. 

Seminaarista eurooppalaista näkökulmaa vapaaehtoistyön tulevaisuuteen 

Kesäkuussa järjestettävässä FutVol-hankkeen loppuseminaarissa on puhumassa hankkeen asiantuntijoita eri maista. Vieraspuhujana on Maya Hänninen järjestökehittämiseen keskittyvästä Osana Oy:stä.

Hänninen tuntee työelämän vaatimusten muutoksia ja vapaaehtoistoiminnan ja työelämän limittymistä. Muut puheenvuorot liittyvät hankkeen tuloksiin, ja paneelikeskustelussa aktivoidaan yleisöä. 

Seminaarista saa erinomaisen tietopaketin siitä, missä Euroopassa mennään vapaaehtoistyön osaamisen kehittämisen saralla. Tilaisuudessa oppii tulevaisuuden näkymistä erityisesti osaamisen kannalta ja tapaa kollegoita eri puolilta Eurooppaa. 

– Paikalle kannattaa tulla, jos haluaa kuulla kansainvälisiä ajatuksia siitä, miten vapaaehtoistyö kehittyy, mitä osaamista siinä tarvitaan ja miten järjestöt voivat varautua tulevaan, Marion Fields vinkkaa. 

Mitä taitoja tulevaisuuden vapaaehtoistyössä tarvitaan? Future Skills for Volunteering (FutVol) -hankkeen englanninkielisessä loppuseminaarissa keskustellaan osaamisen kehittämisestä vapaaehtoistyössä. Seminaari järjestetään tiistaina 18.6.2019 klo 14.00-16.00 (kahvit klo 13.30) Soste ry:n tiloissa Helsingissä. Pyrkimyksenä on myös striimata tilaisuus. Ilmoittaudu mukaan Sivisverkossa viimeistään 6.6.2019! 

Teksti: Carolina Rebhan 
Kuva: Sanni Olasvuori