SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Digi-idea: Osaamiskiekko havainnollistaa partiossa opittua

ti 9. huhtikuuta 2019 09.20.00

Partiossa on työn alla kiinnostava digi-idea: osaamiskiekko. Se on digitaalinen sovellus, joka havainnollistaa järjestöjen tarjoamaa koulutusta rinnakkain tutkintoon johtavan koulutuksen kanssa.

Ideana on, että osaamiskiekosta näkee järjestöjen opintopisteytettyjen koulutusten, digitaalisten osaamismerkkien ja oppilaitosten tutkintokoulutusten sisältöjen välisiä vastaavuuksia.

– Esimerkiksi pitkään partion ryhmänjohtajana ollut nuori voi saada vaikka johtamisosaamista hyväksytyksi osaksi tutkintoa. Sekä opiskelija että oppilaitos hyötyvät, kun samoja asioita ei tarvitse opiskella kahteen kertaan, Partion nuorisoalan osaamiskeskuksen digituottaja Julia Parkko kertoo.

Osaamiskiekosta on iloa monelle. Esimerkiksi opiskelijoille, jotka haluavat liittää harrastuksissa oppimaansa osaksi tutkintoa. Järjestötoiminnan harrastajat voivat saada ideoita jatko-opiskeluun. Oppilaitosten opettajat ja opinto-ohjaajat saavat uuden työvälineen oppilaiden osaamisen tunnistamiseen. Nuorisotyön ammattilaiset ja uravalmentajat voivat hyödyntää osaamiskiekkoa nuorten opiskelujen ohjaamisessa.

Osaamiskiekko saadaan käyttöön kesällä 2019

Osaamiskiekkoon on tulossa partion lisäksi myös muiden järjestöjen koulutuksia ja osaamismerkkejä. Osaamiskiekko toimii tietokoneella, tabletilla ja mobiililaitteissa.

Ensimmäinen versio julkaistaan kesällä 2019.

– Olemme saaneet tosi paljon hyvää palautetta muilta järjestöiltä ja oppilaitoksilta. Harrastuksissa hankitun osaamisen tunnustaminen ja tunnistaminen on tärkeää, Parkko sanoo.

Partio on ahertanut osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen eteen vuodesta 2013 alkaen.

– Olemme pohtineet paljon, miten partiossa ja muissa harrastuksissa hankittua osaamista tunnistetaan ja sanoitetaan. Kerromme kehitystyöstä myös muille järjestöille ja oppilaitoksille.

Partio-ohjelmasovellus tuottaa reaaliaikaista tietoa

Osaamiskiekon lisäksi partio on toteuttamassa toista digi-ideaa, partio-ohjelmasovellusta. Ideana on, että partio-ohjelmaa on jatkossa kätevä käyttää digitaalisesti.

Partio-ohjelmasovellukseen voi esimerkiksi merkitä aktiviteetteja, toimintasuunnitelmia ja erilaisia ideoita. Sovelluksessa voi jakaa omia tekstejä, kuvaa, videoita, linkkejä, ääniviestejä ja ideoita muiden hyödynnettäviksi.

Sovellus on tarkoitettu pääasiassa 10–18-vuotiaiden partiolaisten ja ryhmänjohtajien käyttöön. Vielä ei ole tarkkaan tiedossa, milloin partio-ohjelmasovellus saadaan käyttöön.

– Tämänhetkinen arvio on, että partio-ohjelmasovellus julkaistaan tämän vuoden aikana, kertoo partio-ohjelmasovelluksen kehittämiseen osallistunut Anni Schalin.

Tulevaisuudessa partio-ohjelmasovelluksesta voi seurata esimerkiksi, mitä aktiviteetteja ja partiomerkkejä on suorittanut.

Partio-ohjelmasovellus tulee toimimaan kaikissa digitaalisissa laitteissa. Ensisijaisesti sitä käytetään mobiilisti esimerkiksi kännykällä.

– Sovellus tuottaa myös paljon tietoa, jota voidaan käyttää partion johtamisessa ja kehittämisessä. Jatkossa näemme esimerkiksi reaaliaikaisesti, mitä aktiviteetteja partiolaiset tekevät ja milloin. Nyt tietoja kerätään kerran vuodessa, Schalin sanoo.

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä