Saammeko esitellä: viestintäharjoittelija Carolina Rebhan

ma 11. maaliskuuta 2019 19.25.00

Harvan ihmisen kanssa puhuu henkilöhaastattelua tehdessään yhtä paljon patikoinnista erilaisissa ympäristöissä kuin uuden viestintäharjoittelijamme Carolina Rebhanin. Tämä osaava nainen tuntee paitsi järjestötyön, viestinnän ja koulutuksen salat, myös Oslomarkan polut ja Hongkongin rauhallisimmat rannat.

Carolina aloitti viestintäharjoittelijana Siviksessä tammikuun puolessavälissä. Ensimmäisestä päivästä päällimmäisenä Carolinalle ovat jääneet mieleen työyhteisön puolelta lämmin vastaanotto ja monipuolinen perehdytys.

Hän kiittelee sitä, että perehdytyksen aikana pääsi kuulemaan monen sivisläisen työstä ja kokemuksista. Perehdytys kiinnostaa Carolinaa myös osana sisäistä viestintää.

– Haaga-Heliassa kirjoitin viestinnän ja markkinoinnin opinnäytetyöni Suomen Partiolaisten työntekijöiden ja luottamushenkilöiden sisäisestä viestinnästä. Opinnäyte vahvisti entisestään ajatusta siitä, kuinka tärkeää sisäinen viestintä on ja miten paljon yhteistä sillä on henkilöstöjohtamisen kanssa. Sisäiseen viestintään liittyy paljon päällekkäisiä teemoja rekrytoinnin, osaamisen kehittämisen ja työhyvinvoinnin kanssa, kuvailee Carolina.

Kolmen kiinnostuksen kopla

Carolinan Sivikseen toi kolmen intohimon – järjestömaailman, koulutuksen ja viestinnän – yhdistelmä. Viestintäharjoittelijallamme on vahva partiolaistausta, opettajakokemusta sekä palava kiinnostus viestintään.

Viestinnässä omakseen Carolina kokee juuri erityisen sisäisen viestinnän, joka kiehtoo häntä haastavuudellaan. Hän aikookin jatkaa opinnäytetyössä tarkastelemansa Office 365-palvelujen äärellä myös Siviksessä.

– Harjoitteluni suurin projekti liittyy Siviksen intranetin eli Sintran kehittämiseen. Kivaa on ollut myös päästä kirjoittamaan juttuja SivisNYT-verkkolehteen sekä viestimään aktiivisesti somekanavissamme. Hankeviestinnän kautta myös moni täysin uusi asia on tullut tutuksi, luettelee Carolina.

Korkeakouluopintonsa Carolina aloitti opiskelemalla yliopistossa pääaineena saksaa ja sivuaineena pohjoismaisia kieliä. Aiheena kandidaatintutkielmassa Carolinalla oli kielten verkko-opetus, jonka hän teki toimeksiantona silloiselle työnantajalleen Espoon työväenopistolle.

Kiinnostus viestintään oli alkanut jo yliopistoaikoina ja Carolina halusikin jatkaa opintojaan Haaga-Heliassa, koska tradenomin tutkinnon viestinnän- ja markkinoinnin suuntautumisopinnot vaikuttuvat niin monipuoliselta kokonaisuudelta.

Kansainvälisyys osana urapolkua

Ammattikorkeakouluopintojensa aikana Carolina vietti lukukauden Norjassa Oslo Metropolitan Universityssa vaihto-opiskelijana.

– Opiskelin kansainvälistä kauppaa, viestintää, markkinointia ja norjaa. Vaihtokokemukseni oli todella hyvä ja opetus laadukasta. Oslo on Pohjoismaiden löytämätön helmi, joka on suomalaisille ehkä hieman tuntemattomampi kohteena kuin Tukholma tai Kööpenhamina. Oslossa yhdistyvät kaupunkiympäristön hieno arkkitehtuuri sekä loistavat patikointimahdollisuudet Oslomarkassa. Toki opiskelija pystyy poimimaan rusinat pullasta hintatasoltaan kalliihkossa Oslossa: huokeaan opiskelijahintaan on saatavilla asumisen lisäksi myös julkisen liikenteen lippu, kuntosalikortti ja paljon muuta.

Oslossa vietetyn lukukauden jälkeen Carolina palasi Suomeen tekemään opinnäytetyönsä sekä suorittamaan loput ammattikorkeakoulututkintoon vaadittavat kurssit.

Usein Aasiassa käynyt serkku oli jo aiemmin saanut Carolinan kiinnostumaan mahdollisesta lähemmästä tutustumisesta Aasiaan. Ajatus oli jäänyt kytemään ja viime syksynä se toteutui työharjoitteluna Hongkongin vilinässä.

Carolina löysi suomalaisnaisen perustaman pienen rekrytointifirman, jonka kautta sopiva harjoittelupaikka löytyi pohjoismaalaisia elintarvikkeita maahantuovasta yrityksestä. Carolinan työnkuvaan kuului muun muassa sosiaalisen median päivittämistä ja messutyötä.

– Antoisinta oli päästä kertomaan Suomesta ja suomalaisesta ruokakulttuurista paikallisille. Yksi hauskimmista työtehtävistä oli ruotsalaisen Hugo & Celine -koiranjäätelön esittely paikallisessa ruokakaupassa. Hongkongissa koirat ovat rakkaita perheenjäseniä, joille ostellaan kaikenlaista. Monen koiran kuva tuli tutuksi puhelimen näytöltä, kun juttelin ihmisten kanssa, muistelee Carolina hymyillen.

Aasiassa asuminen oli Carolinalle elämää mullistava kokemus. Väripaljouden ja ihmisvilinän täyttämä elämä aasialaisen metropolin sykkeessä oli inspiroivaa. Hongkong paljasti Carolinalle myös rauhallisemman puolensa. Viikonloput Carolina viettikin patikoiden ja retkeillen Hongkongin metsissä ja rauhallisilla rannoilla.

– Asumiskustannukset ovat Hongkongissa todella korkeat, ja Hongkong on maailman tiheimmin asuttuja paikkoja. Asuin ahtaassa neljän neliön huoneessa, joten kävin kotona oikeastaan vain nukkumassa. Muun muassa Sai Kungin luonnonpuisto houkutteli hiljaisuudellaan ja avaruudellaan, kertoo Carolina.

Myös tulevaisuudessa viestintäharjoittelijamme haluaa reissata mahdollisimman paljon. Suunnitelmissa siintävät myös maisteriopinnot, kunhan ajatukset sopivasta ohjelmasta jäsentyvät.

Mutta juuri nyt, millainen on Sivis Carolinan silmin? Muutaman adjektiivin voimin vastaus on ketterä, moderni, innostava ja energinen. Yhdistelmä on hyvä, koska samaa voimme sanoa myös viestintäharjoittelijastamme!

Teksti ja kuva: Sanni Olasvuori