SivisNyt logo

Tutustu uuteen sivustoon >

Siviksen ja järjestöjen yhteistä 75-vuotista taivalta on juhlittu ympäri Suomen

ti 30. lokakuuta 2018 07.10.00

Siviksen pitkää ja kokemusrikasta matkaa järjestökoulutuksen parissa on juhlittu asianmukaisesti jo suurimmassa osassa Suomea. Lokakuussa 75-vuotisjuhlia järjestettiin Turussa, Oulussa, Helsingissä ja Joensuussa. Juhlissa on muisteltu menneitä vuosia ja luotu uusia muistoja nostamalla malja lähimpien yhteistyökumppaneiden, kuten jäsenjärjestöjemme toiminnanjohtajien, Sivisverkon pääkäyttäjien sekä muiden opintokeskusten, oppilaitosten ja virastojen edustajien kanssa. Iloinen puheensorina ei suinkaan ole vielä kokonaan ohi, Tampereella kokoonnutaan yhteen vielä marraskuun puolella.
75-vuotisjuhlien yhteydessä julkistettiin Siviksen historiikki Oppimisen ilo. Meillä on ollut ilo juhlissa kuulla kirjan kirjoittaneen Eero Ojasen mietteitä  Siviksen historiasta ja hänen kirjoitusprosessistaan. Eero Ojasen mukaan vapaan sivistystyön synty 150 vuotta sitten syntyi ajatuksesta yhteyskunnan muutoksesta ja siitä syntyvästä aikuisväestön koulutustarpeesta. Eero Ojasen haastattelun voit lukea myös tämän lehden jutusta Järjestöt ja niiden tehtävä ei katoa minnekään - vapaata sivistystyötä tarvitaan. Historiikki Oppimisen ilo on luettavissa verkkosivuillamme sähköisessä muodossa.
Arvokasta työtä vapaan sivistystyön parissa muistettiin Helsingin juhlassa 5.10. Helli Suomisen stipendein, standaarein ja kunniamerkein. Standaari ansiokkaasta työstä Sivisverkon pääkäyttäjänä ja järjestökoulutuksen kehittäjänä myönnettiin 4H-liiton koulutuspäällikölle Johanna Pölkille, monipuolisista koulutuksista ja kouluttamisesta ADHD-liiton vertais- ja kokemusosaajatoiminnan suunnittelijalle Elina Seppäselle sekä Sivisverkon monipuolisesta hyödyntämisestä koulutusten hallinnoinnissa Partion ohjelma- ja koulutuskoordinaattorille Lotta Kylmälahdelle. Kultaisen kunniamerkin ansiokkaasta 30 vuoden työpanoksesta vapaan sivistystyön parissa saivat Siviksen työntekijät Lea Lihavainen, Matti Rautavirta sekä Riitta Tervasmäki.
Juhlatervehdyksen Sivikselle esitti Helsingissä Paula Yliselä Opintokeskukset ry:stä. Hän totesi puheessaan, että onni ei rakennu pelkästään taloudellisesta menestyksestä vaan tarvitaan myös yhteiskunnan hyvinvointia, jossa järjestöjen toiminnalla on suuri merkitys.
Juhlissa on nautittu paitsi keskusteluista ja seurasta, myös kauniista musiikista. Helsingissä esiintyi upea ja juhlallinen Dominante-kuoro Seppo Murron johdolla. Joensuussa muusikot Mammu Koskelo ja Perttu Laakso johdattivat osallistujien ajatukset ajankohtaiseen luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkitykseen musiikkia, kuvaa ja erilaisia äänimaisemia yhdistävällä esityksellään Katse järvelle. Kantelisti Jussi Karkkulainen välitti taitavalla soitollaan karjalaisia mielenmaisemia, mutta myös harvemmin kanteleella esitettyä Bachia.
Siviksen tuore toiminnanjohtaja Marita Salo on ollut mukana juhlahumussa jokaisella paikkakunnalla ja tavannut laajasti järjestökoulutusväkeä ympäri Suomen. Juhlat ovat olleet kokemus yhdessä toimimisesta yhteisessä verkostossa. Tunnelma on ollut välitön ja positiivinen.
- On ollut myös ilo huomata vahva tulevaisuuteen ja jatkuvaan kehittämiseen suuntaaminen. Olemme saaneet juhlia yhdessä 75-vuotiasta Sivistä ja toivottaa onnea myös tulevaan. Juhlatunnelmissa on onnistuttu katsomaan molempiin suuntiin: menneeseen ja tulevaan. Myös palkitsemiset ovat ilahduttaneet: aktiiviset opintokerhot Helli Suomisen stipendeineen ja kokeneiden työntekijöiden sekä jäsenjärjestöjen aktiivien muistaminen.  Joensuussa myös aktiivisen kotiuttamisen tuen vapaaehtoisten ja sairaalavapaaehtoisten huomioiminen juhlissa nosti esiin tärkeää vapaaehtoistoimintaa, jota myös koulutuksella tuetaan, muistelee toiminnanjohtaja Marita Salo.
Pääse tunnelmaan katselemalla kuvia Siviksen 75-vuotisjuhlinnasta kuvagalleriastamme!
Kuvaaja: Anu Törrö
Teksti: Sanni Olasvuori