SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Saammeko esitellä: toiminnanjohtaja Marita Salo

to 30. elokuuta 2018 10.55.00

Eteisessä väännettiin rusettia kenkiin. Annapas kun näytän, tuumasi Marita Salo, mutta tytär pani hanttiin. Sitten esikoululainen näytti äidilleen, miten pupunkorvista solmitaan rusetti.

– Olin ihan että wau, sen voi tehdä tuollakin tavalla, Salo henkäisee innostuneena.

Pupunkorvat ovat mainio esimerkki oppimisen vuorovaikutuksesta. Kun malttaa kuunnella toista näkökulmaa, oppii uutta. 

– Minulle oppimiseen liittyy useimmiten vuorovaikutus. Koen suurinta iloa, kun sparraan taitojani muiden kanssa, kasvatustieteilijä sanoo. 

Ura SPR:ssä tutustutti järjestöihin

Marita Salo, 44, aloittaa Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtajana syyskuun alusta. Hän siirtyy tehtävään Suomen Punaisesta Rististä.

Salo on työskennellyt pitkään SPR:ssä. Ura alkoi kouluttajana ja koulutussuunnittelijana 1990-luvun lopulla. Viimeiset viisi vuotta Salon titteli on ollut järjestöjohtaja. Hän on vastannut kotimaan järjestötyöstä.

Työ SPR:ssä on antanut perusteellista tuntumaa suomalaiseen järjestötoimintaan. Käytännönläheinen yhteistyö on saanut Salon oivaltamaan, miten tärkeä rooli vapaaehtoistoiminnalla on. Se luo omalta osaltaan hyvinvointia, kun ihmiset tekevät merkityksellistä yhteistyötä oman yhteisönsä hyväksi.

– Nuoret ovat erittäin kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnasta, mutta eivät ehkä enää niin pitkäkestoisesti. Puhutaan paljon pop up –vapaaehtoistyöstä. Se vaatii kansalaisjärjestöiltä ketteryyttä, että saadaan pitkäaikaiset jäsenet ja lyhytkestoisesti osallistuvat toimimaan yhdessä, Salo pohtii.

Sivis on asiantuntija ja mahdollistaja

Opintokeskus Siviksen roolit niin asiantuntijana, koulutuksen kehittäjänä ja mahdollistajana kuin järjestötyön tukena ja edunvalvojana ovat jatkossakin merkittäviä.

– Minua inspiroi etenkin se, miten Opintokeskus Sivis voi olla kehittämässä sellaista toimintaa, johon kaikilla järjestöillä ei yksin olisi resursseja. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ovat hyvä esimerkki sellaisesta.

Salo pitää olennaisena, että Opintokeskus Sivis kokoaa jatkossakin voimavaroja ja osaamista laajaan käyttöön. Hyviä ideoita ja toimintatapoja jaetaan, jotta järjestöt pystyvät ketterästi mukautumaan muutoksiin.

Ratkaisukeskeinen johtaja luottaa yhdessä tekemiseen

Opintokeskus Sivis on Salolle tuttu SPR:n vuosilta. Siviksen ammattitaitoinen henkilöstö, sisältöjen laaja kirjo ja vapaaehtoistoiminnan koulutuksen kehittämisen mahdollisuudet kutkuttavat Saloa.

– On hienoa päästä työskentelemään Siviksen asiantuntevan väen kanssa. Sitä paitsi tässä työssä tapaa paljon innostuneita ihmisiä, jotka kokevat työnsä merkitykselliseksi.

Salo kuvailee itseään ratkaisukeskeiseksi johtajaksi, joka luottaa yhdessä tekemiseen.

– Uskon vahvasti osallisuuteen ja ihmisten haluun saada hyvää aikaiseksi.

Kaalikääryleet muistuttavat kotiseudusta

Marita Salo muutti aikoinaan Mikkelistä Helsinkiin opiskelemaan. Pääkaupunki on nyt koti, mutta kesämökki sijaitsee lapsuusmaisemissa.

Kolmilapsisen perheen arkea rytmittävät koulu ja lasten harrastukset. Salo löysi kesällä liikunnan ilon uudelleen, ja myös purjehtiminen sai pitkästä aikaa pauloihinsa. Kolmas inspiroiva puuha on kokkaaminen.

– Ystäväni sanoi kerran, että hän ei tunne ketään muuta, joka tekisi itse kaalikääryleitä. Välillä on saatava juuret maassa olevia keittiöpäiviä, jolloin tehdään kaalikääryleitä ja ryynirieskaa!

Teksti: Tia Yliskylä, kuva: Anu Törrö

  

Marita Salo

Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtaja 1.9.2018 alkaen

Koulutus: kasvatustieteen maisteri ja johtamisen erikoisammattitutkinto

Työ: pitkä ura SPR:ssä, viimeksi järjestöjohtajana

Asuu: perheensä kanssa Helsingissä

 

Viisi vikkelää

Olen todella hyvä heittäytymään kehittämistyöhön yhdessä. Nautin niin villistä ideoinnista kuin kriittisestä analysoinnista. 

Minä innostun aivan älyttömästi kokonaisuuksien luomisesta. Olipa kyse illallismenusta tai järjestön strategiasta, hyvä flow syntyy siitä, että jokaisella osalla on merkitys kokonaisuudessa.

Harva tietää, että olen kierrättäjä. Jahtaan mieluummin vaatteeni ja tavarani käytettyinä kuin kiertelen ostoskeskuksissa. 

Aion seuraavaksi oppia tuntemaan sivisläiset ja Siviksen jäsenjärjestöt!

Oppimisen ilo näkyy mielestäni joka päivä.