SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Siviksen toiminnan ytimessä – asiaa koulutuksesta

ti 5. kesäkuuta 2018 10.45.00

news picture

Koulutuksen asiantuntijapalvelut

Asiantuntijoitamme on mahdollista pyytää mukaan kehittämään järjestönne koulutustoiminnan kokonaissuunnittelua: suunnittelemaan prosessia yksittäisistä koulutuksista laajaan strategiseen kokonaisuuteen asti tai ideoimaan, miten henkilön vapaa-ajalla kertynyttä osaamista voisi tuoda näkyväksi. Tässä lehdessä kehityspäällikkö Hilkka Näse 4H-liitosta kertoo tutkimuksestaan 4H-yrittäjien parissa. 4H-yrittäjyyteen liittyen yhteistyössä Siviksen kanssa on suunniteltu myös koulutus, josta nuori saa myös opintopisteitä ja todistuksen koulutuksen ohjausjärjestelmäämme Sivisverkkoon.


Järjestökoulutuksen kehittämisessä Sivisverkon tarjoamat työkalut ovat käytössänne: koulutuksen kokonaissuunnitelma, opintopisteytetyt todistukset ja sähköinen opintorekisteri, keskitetty osallistujapalautteen kerääminen kaikista järjestön koulutuksista, tilastot ja raportit kootusti samasta järjestelmästä. Koulutuksen laadun ja koulutuksen keskitetyn hallinnoinnin työkaluja Sivisverkossa on otettu käyttöön ja kehitetään parhaillaan myös teidän toimintanne tueksi.  Jos olette järjestössänne pohtimassa näitä asioita oman koulutuksen kehittämisessä, niin ota yhteyttä meihin! Voimme ideoida järjestelmän hyödyntämismahdollisuuksia yhdessä. Asiantuntija Virpi Markkanen kertoo osallistujapalautteen hyödyntämisestä koulutuksen laadun kehittämisen näkökulmasta.  

Osaamiskuvaukset –  Siviksen koulutustoiminnan selkäranka

Siviksessä koulutustoimintaan (järjestö-, koulutus- ja digi) liittyvä osaaminen on sanoitettu osaamiskuvauksiksi. Osaamisensa on mahdollista osoittaa esimerkiksi koulutuksessa tai muulla tavoin ja tehdä se näkyväksi digitaalisilla osaamismerkeillä. Osaamista voi kartuttaa Siviksen järjestämissä koulutuksissa tai itse opiskellen ja hyödyntäen esimerkiksi Siviksen omia koulutusmateriaaleja. Koulutustoimintaan liittyviä osaamiskuvauksia voi verrata esimerkiksi tutkintotavoitteisen koulutuksen tutkintorakenteeseen eli siihen, mitä oppilaitoksen koulutustoiminta pitää sisällään, miten sitä voi opiskella tai miten osoittaa osaamistaan. 

Syksyn 2018 koulutustarjonta

Vuosittainen Siviksen koulutustarjonta jäsenjärjestöillemme sisältää runsaasti koulutuksia järjestö-,  koulutus- ja digiosaamiseen liittyen. Tämän lehden myötä julkaisemme syksyn koulutustarjonnan ja linkit lisätietoihin ja ilmoittautumiseen. Koulutuskalenterissa mukana on muun muassa kestosuosikki, arkistoinnin saloja avaava ”Mappi A vai Ö?” sekä Yhdistysviestijä, Mobiilivideot ja Kouluttajana verkossa. Tulossa on myös Sivisverkon perusteet -käyttökoulutuksia sekä lähiopetuksena että webinaarina.  

Uutuutena Siviksen koulutustarjonnassa on erityisesti opinto-ohjaajille ja opettajille suunnattu ilmainen Täynnä osaamista -verkkokurssi, jolla opitaan tunnistamaan järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kautta syntyvää osaamista ja vertaamaan sitä oman oppilaitoksesi tutkinnon perusteisiin ja osaamistavoitteisiin. Siviksen yhtenä tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan siihen, että vapaa-ajalla kertynyttä osaamista tunnistettaisiin tutkintojen osana jatkossa entistä paremmin. Arvokas järjestökoulutus on yksi vaikuttava osa elinikäisen eli jatkuvan oppimisen ketjua. 

Lisää tietoa koulutuksistamme kertoo Asiantuntija avaa -artikkelissa Kirsi Ahonen

Tervetuloa ja hyvää kesää!

Ennen kesätoivoituksia toivotan vielä yhdet toivotukset eli esittelyssä uusi taloussuunnittelijamme Maija Kangasniemi, lämpimästi tervetuloa Sivikseen! 

Leppoisaa ja voimaannuttavaa kesää kaikille ja monipuolisia lukuhetkiä kevään viimeisen SivisNYTin parissa.


Susanna Plathan
Koulutuspäällikkö