Näytä osaamisesi digitaalisilla osaamismerkeillä!

ti 24. huhtikuuta 2018 12.54.00

Järjestö- ja yhdistystoiminnassa syntyy valtavasti osaamista. Toimitpa sitten vapaaehtoisena, yhdistyksesi rahastonhoitajana tai esimerkiksi puheenjohtajana, tietosi ja taitosi karttuvat takuulla – jopa huomaamatta. Sivis tekee töitä tämän osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi, ja yksi keino siihen on digitaaliset osaamismerkit. Siviksen uudet osaamismerkit julkaistiin huhtikuussa, ja ne ovat nyt kaikkien järjestö- ja yhdistystoimijoiden anottavissa. Mutta mitä merkit oikein ovat?

Digitaaliset osaamismerkit ovat uudenlainen, visuaalinen tapa näyttää osaamista, joka on hankittu esimerkiksi järjestö- tai yhdistystoiminnassa, työssä tai harrastuksissa. Merkkien avulla omaa osaamista voi näyttää helposti verkossa ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa tai LinkedInissä. Merkki koostuu kuvasta ja siihen liitetyistä metatiedoista, jotka kertovat, mikä organisaatio merkin on myöntänyt, ja millaista osaamista merkkiin sisältyy.

Sivis myöntää nyt digitaalisia osaamismerkkejä digiosaamisesta, järjestöosaamisesta sekä koulutusosaamisesta. Merkkejä on valmistellut joukko Siviksen asiantuntijoita. Yksi heistä, Lotta Pakanen, on työskennellyt digitaalisten osaamismerkkien parissa jo pitkään.

– Kuulin itse osaamismerkeistä ensimmäisen kerran eräässä pohjoismaisessa seminaarissa vuonna 2011. Samana vuonna Mozilla-säätiö aloitti Open Badge -standardin kehittämisen, ja ensimmäisen versio julkaistiin vuonna 2012. Suomessa osaamismerkit teki tutuksi Discendumin koordinoima arvoverkkohanke vuonna 2013. Hankkeessa rakennettiin Open Badge Factory ja pilotoitiin osaamismerkkejä oppilaitoksissa ja yrityksissä, Lotta taustoittaa.

Arvoverkkohankkeessa oli mukana myös Sivis, jonka kunnia oli olla ensimmäinen suomalainen oppilaitos, joka loi ja myönsi digitaalisen osaamismerkin.

– Alkuvuosina Sivis loi ja myönsi osaamismerkkejä koulutuksista. Järjestöjen yhteiset osaamismerkit julkaistiin vuonna 2015, ja Sivisverkon osaamismerkkiperhe luotiin vuonna 2017. Sivis on luonut ja myöntänyt osaamismerkkejä vuosien varrella myös kansainvälissä ja kansallisissa hankkeissa, Lotta kertoo.

Nykyään digitaalisia osaamismerkkejä Suomessa myöntää moni järjestö ja oppilaitos. Esimerkiksi suurin osa ammattikorkeakouluista luo ja myöntää merkkejä. Osaamismerkkien käyttö ei kuitenkaan rajoitu vain järjestöihin ja oppilaitoksiin, vaan myös isot yritykset, kuten Kesko, ovat aktiivisia osaamismerkkien myöntäjiä.

Osaaminen haluttiin nostaa keskiöön Siviksen uusissa osaamismerkeissä, minkä vuoksi pelkkä Siviksen koulutukseen osallistuminen ei takaa merkkiä. Merkkejä voi hakea kuka tahansa järjestö- tai yhdistystoimija. Tärkeintä on, että hakija pystyy osoittamaan osaamisensa hakemuksessa.

– Siviksen osaamismerkit ovat merkityksellisiä ja luotettavia todisteita osaamisesta, ja ne toimivat erinomaisena lähtökohtana osaamisen osoittamiselle ja tunnustamiselle, hehkuttaa Lotta.

Helppous on yksi digitaalisten osaamismerkkien etu: merkkejä on vaivatonta näyttää ja esitellä muille, sillä eri lähteistä kerätyt merkit kerääntyvät kaikki Open Badge Passport -palveluun. Sama hakija voi kerätä merkkejä vaikkapa ammattikorkeakoulustaan, Sivikseltä, Keskolta ja Suomen Partiolaisilta, ja merkit kerääntyvät näppärästi samaan paikkaan. Palveluun voi rakentaa oman miniportfolion osaamismerkkien ympärille, ja merkit voi lisätä myös omalle LinkedIn-tilille, blogiin tai sähköiseen ansioluetteloon. Digitaalisten osaamismerkkien avulla voi siis erottautua esimerkiksi työnhaussa.

Lotta suhtautuu positiivisesti osaamismerkkien tulevaisuuteen, sillä osaamismerkit ovat jo tunnettuja niin oppilaitosmaailmassa kuin työelämässä.

– Badge Finland koordinoi hienosti työtä ja mahdollistaa yhteistyön eri organisaatioiden kesken, Lotta kehuu.

Siviksen osaamismerkkeihin voi tutustua tarkemmin Osaamismerkit-sivulta. Sen alta löydät kaikkien Siviksen myöntämien osaamismerkkien kuvat ja kuvaukset sekä linkit sähköisiin hakemuksiin. Open Badge Passportin käyttöön voi tutustua myös Discendumin Youtube-kanavalla.

Teksti: Viia Haapalehto

Kuvat: Jarmo Siira, Heli Penttinen (osaamismerkkien ilme)