Huomaa onnistumiset ja laita rohkeasti persoona peliin

ti 24. huhtikuuta 2018 12.52.00

Minulta kysytään usein, millainen on hyvä esiintyjä. Se on vaikea kysymys, koska ei ole olemassa yhtä ainutta tapaa olla hyvä esiintyjä. Sellaiseksi kasvetaan harjoituksen, epäonnistumisten ja kokemusten myötä. Esiintyminen on taito siinä missä jokin muukin taito: toisilta se onnistuu helpommin pienemmällä vaivalla, mutta toisten pitää tehdä sen eteen enemmän työtä.

Oma tavoite esiintyjänä pitäisi aina suhteuttaa oman kokemuksen ja harjoituksen määrään. Haluamme kuitenkin olla heti loistavia esiintyjiä ja vaadimme itseltämme paljon, vaikka aihe olisi uusi ja kokemusta esiintymisestä olisi vähän. Haastavien tavoitteiden asettamisessa ei ole mitään väärää, mutta jos odotukset itseä kohtaan ovat epärealistiset, seuraa helposti pettymys omasta suoriutumisesta. Tämä johtaa siihen, että ihminen alkaa epäillä omia kykyjään, mikä puolestaan heijastuu itseluottamukseen. Itseluottamuksen horjuminen alkaa näkyä seuraavalla esiintymiskerralla: epävarmuus hiipii yhä enemmän puheeseen ja kehonkieleen, ja jännitys kasvaa ja lamauttaa omaa toimintaa. Pian esiintyjä on epäonnistumisen kehässä, jossa onnistumisen pakko luo pelon epäonnistumisesta.

Miten epäonnistumisen kierteen saa katkaistua? Se onnistuu laskemalla omaa vaatimustasoa ja hankkimalla lisää tilaisuuksia esiintyä. Onnistumisen kierre syntyy pienten onnistumisten ja edistymisten huomaamisesta, mikä kasvattaa omaa itseluottamusta ja uskoa selviytymiseen jännittävästäkin tilanteesta. Onnistumisen uskoa voi luoda jo ennen tilaisuutta valmistautumalla hyvin, muistelemalla onnistumisia ja suhtautumalla myönteisesti esiintymiseen.

Persoona peliin tarkoittaa, että heittäydyt esiintymistilanteeseen koko sydämellä ja keholla. Yleisölle tulee tunne, että olet esiintymässä heitä varten, kun kerrot omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja olet innostunut omasta aiheestasi. Näin saat luotua yhteyden yleisöön. Pelkkä innostus omasta aiheesta ei kuitenkaan yksinään riitä. Jos esiinnyt omassa kuplassasi innostuneesti, se ei kosketa ihmisiä. Innostus vaatii kaveriksi vahvan läsnäolon, joka välittyy kuulijoille viestinä: ”Olen täällä teitä varten.” Tällöin sinulla on kaikki aistit auki, ja koko energiasi sekä huomiosi kohdistuu yleisöön. Omat ajatuksesi on vahvasti juuri siinä hetkessä, ei menneessä eikä tulevassa.

Jokaisella on annettavaa esiintymistilanteessa. Tärkeintä esiintymisessä on omien vahvuuksien tunnistaminen ja käyttäminen, suojamuurien laskeminen sekä itsensä altistaminen epäonnistumisille ja haavoittuvaisuudelle. Ihminen, joka on aito ja joka antaa jotain itsestään, on kiinnostava. Erityisesti kun itsestä antaa jotain tunnetasolla, saa aikaan vahvan tunnejäljen myös yleisössä.

Marianne Hemminki (www.capacitar.fi) on esiintymis- ja vuorovaikutustaitoihin erikoistunut valmentaja. Hän soveltaa valmennuksiin oppeja coachingista ja teatterilähtöisistä menetelmistä. Marianne uskoo, että jokaisesta löytyy potentiaalia kehittyä hyväksi esiintyjäksi.

Kuvat: Annika Tahvanainen-Jaatinen

Taitavaksi esiintyjäksi -koulutus veti Siviksen Turun toimiston täyteen innokkaita esiintyjiä

Siviksen kaksipäiväinen Taitavaksi esiintyjäksi -koulutus järjestettiin taas 13.–14.4.2018 Turussa. Kouluttajana toimi esiintymis- ja vuorovaikutustaitoihin erikoistunut valmentaja Marianne Hemminki. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piirin Virpi Meriläiselle ja Sanna Kydölle koulutus oli posiitivinen kokemus.

– Kannatti ehdottomasti tulla mukaan, sillä sain paljon varmuutta esiintymisen. Opin, mitä elementtejä kuuluu esiintymistaitoihin, Virpi hehkuttaa.

– Tulin siksi, että saisin vahvuutta esiintymiseen ja itsevarmuutta. Kannatti tulla! Hyviä menetelmiä ja oppeja sai takataskuun, Sanna kertoo.

Suosittuun koulutukseen voi ottaa osaa taas ensi vuonna.